גיבוש ליחידות שדה בצה"ל עוד לפני השירות הצבאי
ביחידות המיוחדות, מטכל, שלדג, שייטת, טייס, 669, חובלים, חטיבת הצנחנים ועוד קיים למועמדים הרוצים לשרת באותם היחידות גיבוש עוד לפני הגיוס הצבאי.
אותם הגיבושים מיועדים למועמדים לגיוס אשר עדין לא התגייסו לצה"ל. הגיבושים הם מאוד פיזיים ואינטנסיביים, כך שלעיתים יש פציעות במהלך הגיבוש. אותם פציעות יכולות לזכות בזכויות ובהטבות שונות במידה ותוגש תביעה למשרד הביטחון והם יוכרו כנכי צה"ל.
פציעות נפוצות בזמן גיבוש צבאי
הפציעות הנפוצות בזמן גיבוש לצבא הן: פריקת כתף, פריקת פיקה של הברך, נקע בקרסול, קרע במיניסקוס, קרע בצולבת בברך, שבר בכף היד, שברים נוספים וחבלות שונות נוספות.
דיווח על פציעה לצורך הוכחת הפציעה שאירעה
כיוון שהמלש"ב אינו מוגדר כחייל באופן רשמי, קיימת חשיבות רבה לדיווח בזמן אמת על הפציעה, שהרי המלש"ב מגיע ליום אחד עד 5 ימים ומיד לאחר מכן הוא חוזר להיות "אזרח" לכל דבר ועניין, כך שבפועל יש חשש במשרד הביטחון שמלש"בים אשר נפצעו עוד קודם לגיבוש או שנפצעו לאחר הגיבוש ירצו להגיש תביעה ולטעון כי הפציעה אירעה בזמן הגיבוש. דיווח שירשם ברשומות הרפואיות יקל מאוד בבוא היום את ההוכחה על קרות הפציעה, האירוע החבלתי. כמו-כן, במידה והייתה חבלה ברורה שדווחה יש לדאוג לדוח פציעה ממפקדי הגיבוש וממרפאת הגיבוש.
כיוון שרוב מומעדים לגיוס הינם "מורעלים" אשר רוצים מאוד להתקבל לאותם היחידות, חלק גדול מהנפצעים לא מדווחים, דבר שיכול לגרום לבעיה כשהם ירצו להוכיח שאכן אירעה פציעה בגיבוש.
דבר נוסף, בגיבוש, כיוון שאותו מלש"ב לא מכיר את המלש"בים שאיתו ואת המפקדים, לאחר הגיבוש יהיה קשה מאוד לאתר אחד מהם כדי שיעיד על קרות הפציעה.
הכרה כנכי צה"ל למועמד לשירות צבאי אשר נחבל בגיבוש
החוק קובע כי מלש"ב אשר סובל מפציעה או מחלה אשר נגרמה בעקבות הגיבוש הצבאי, המלש"ב יחשב כחייל לכל דבר ועניין לצורך תביעה להכרה כנכי צה"ל. כך שגם אם החייל נפצע בדרך לגיבוש ובחזרה מהגיבוש יוכל המלש"ב להגיש את תביעתו בכדי להיות מוכר כנכי צה"ל במשרד הביטחון.
דברים חשובים לעשות אם נפצעתם במהלך הגיבוש צבאי
הדברים החשובים מהגובה לנמוך, לעניין הוכחה עובדתית שתשמש כראיה לצורך הגשת תביעה למשרד הביטחון.
- תלונה אצל איש מרפאה שתועדה בזמן הגיבוש ודוח פציעה חתום.
- עדויות של מלש"בים או מפקדים שראו את החבלה
- תיעוד על החבלה אצל איש רפואה בסמיכות ממש למועד הגיבוש (ביום עצמו או בימים הסמוכים)
- תיעוד של החבלה ע"י תמונות וסרטונים המוכיחים זאת.
- תיעוד ע"י דיווח על החבלה (לדוגמא: שליחתם וואטסאפ לאחד ההורים שאתם מספרים להם על החבלה)
מתי ניתן להגיש תביעה למשרד הביטחון
החוק קובע כי הגשה של תביעה למשרד הביטחון תהיה בסמיכות למועד השחרור, כיוון שגיבוש כבר הסתיים ולמעשה המלש"ב כבר השתחרר, ניתן כבר בסיום הגיבוש להגיש תביעה למשרד הביטחון כדי להיות מוכרים כנכי צה"ל וזאת למרות שעדין לא גוייסתם בפועל לצבא.
הגשה של התביעה למשרד הביטחון
את התביעה יש להגיש למשרד הביטחון בצירוף, דוח פציעה או חלופות אחרות המעידות את הפציעה שאירעה בגיבוש הצבאי, מסמכים רפואים המעדים על נכות, תעודת זהות ועוד מסמכים נוספים. לאחר שקצין התגמולים במשרד הביטחון ישוכנע כי הנכות הרפואית נגרמה בעקבות הגיבוש הוא יפנה אתכם לוועדה רפואי במשרד הביטחון לצורך קביעת נכות.
לסיכום
אם נפצעת בגיבוש צבאי לקראת השירות הצבאי כדאי לדווח, אם לא דיווחתם תראו שאתם מספקים מספיק ראיות אשר יוכיחו שאכן אירעה הפציעה בגיבוש. לאחר שתבינו שמדובר בפציעה המזכה נכות ע"פ התקנות כדי יהיה להגיש תביעה כמה שיותר מהר. את התביעה יש להגיש בצורה מדויקת ויסודית בכדי שלא תתמודדו עם ערעור לבית המשפט. לאחר מכן חשוב להגיע מסודרים מאוד לוועדה הרפואית וזאת בכדי שתקבלו את מירב אחוזי הנכות המגיעים לכם.
מדובר בתביעה מפשפטית לכל דבר ועניין ולכן אל תקלו ראש בניהול התביעה.