רקע כללי
השבר הפופולרי ביותר בשורש כף היד הוא שבר בעצם הסירה (סקפוייד). כ-70% מהשברים בשורש כף היד מתרחשים בעצם הזו . השבר השני בשכיחותו בכף היד הוא בעצם הטריקווטרום, בה מתרחשים כ- 15% מכלל השברים.
שבר בעצם הסירה (סקפוייד) בצבא
שבר בעצם הסירה הינו נפוץ בקרב ספורטאים וחיילים. למעשה, ככל שאדם פעיל יותר, מבצע פעילות ספורטיבית, נמצא בשטח פתוח, סוחב משקלים וכדומה – הוא חשוף יותר לנפילות ונמצא בסיכון גבוה יותר לשבר בעצם הסירה.
אבחנה של שבר בעצם הסירה
לעיתים, שבר בעצם הסירה שבכף היד יהיה מורגש מאוד ויתבטא בכאבים חזקים, נפיחות מקומית בכף היד ואפילו שטפי דם פנימיים. לעיתים הכאב בכף היד יהיה מינורי. בעקבות כך, החייל ימנע מללכת להיבדק אצל רופא באופן מיידי – דבר שיפגע בהחלמה של השבר. בנוסף, עיכוב זה עלול להקשות על תביעה עתידית נגד משרד הביטחון בגין שבר זה.
לרוב, שבר בעצם הסירה לא יאובחן באופן סופי על ידי צילום הרנטגן שבסמוך לנפילה, בעיקר בשל העובדה שהוא לא תמיד נראה בצילום שכזה. כאשר קיים חשד לשבר בעצם הסירה, ההמלצה הטיפולית תהיה לקבע בגבס את כף היד למשך תקופה של 10-14 ימים, ולאחר מכן לבצע הדמיה נוספת.
עצם הסירה הינה עצם עם אספקת דם בעייתית וכיוון שכך שברים בעצם זו נוטים שלא להתאחות באופן עצמאי, ע"י קיבוע בגבס בלבד, וההמלצה הרפואית בגינם תהיה ניתוח לתיקון השבר.
ב-90% מהמקרים כאשר אין חיבור של העצם או שחיבורה אינו תקין, ככל הנראה יתפתח הליך ניווני של העצם עצמה ואף של מפרק שורש כף היד והעצמות שמסביב לסקפוייד (SLAC, SNAC ועוד) .
סרטונים בנושא תביעה למשרד הביטחון בשל שבר בכף היד
שבר בכף היד בצבא ואחוזי נכות
התנהלות התביעה במשרד הביטחון
מה חשוב לבדוק אחרי הוועדה הרפואית
למה חשוב להגיש תביעה למשרד הביטחון
תוך כמה זמן מקבלים את הכסף ממשרד הביטחון
החמרת מצב במשרד הביטחון
עורך דין בלומוהף המייצג את נכי צה"ל
פציעה במילואים
ניתוח לתיקון שבר בכף היד
כאשר הרופאים יתרשמו שהשבר אינו יכול להתחבר באופן עצמאי, אזי המלצתם תהיה לנתח את השבר בהקדם האפשרי ובסמוך למועד התרחשות השבר וכך להביא לניתוח יעיל יותר וכדי למנוע המשך פגיעה בעצם הסירה ובעצמות הסמוכות לה.
בהתאם למצב השבר שימצא בניתוח, יוחלט אם וכמה זמן יהיה על החייל להתהלך בגבס, ובאופן טבעי, ככל שחיבור העצם בעייתי יותר אזי שמשך זמן השהות עם הגבס יהיה ארוך יותר.
אחוזי נכות בשבר בעצם הסירה (סקפוייד) במשרד הביטחון
אחוזי הנכות במשרד הביטחון נקבעים בהתאם לתקנות הנכים (דרגת נכות).
ככל שאדם סובל ממגבלה תפקודית גבוהה יותר, כך גם אחוז הנכות שיקבע יהיה גבוה יותר. הוועדה הרפואית תעיין במסמכים הרפואיים של החייל התובע, תבצע בדיקה קלינית ולאחר מכן תתאים את אחוז הנכות בתקנות למצבו של התובע ולפי הפסיקה המשפטית.
כפי שניתן להבין מהמאמר הנ"ל, שבר של אדם אחד לא יהיה דומה לשבר של אחר. ישנם שברים שמתאחים באופן עצמאי והחיבור חוזר להיות כלא היה, דבר שלרוב לא ישאיר נכות כלשהי ולא יצריך תביעה של אחוזי נכות.
ישנם מצבים שהניתוח בכף היד הביא לפתרון הבעיה, מפרק כף היד חזר לפעול כמעט כמו בעבר ואז אחוזי הנכות יהיו נמוכים באופן יחסי.
אך ישנם מצבים המצריכים ניתוח מורכב יותר, לדוגמה כאשר אין חיבור בשבר, או שהחל הליך ניווני בעצמות הסובבות את עצם הסירה ותנועת שורש כף היד מוגבלת מאוד. במקרים אלו אחוז הנכות שיאושר ע"י משרד הביטחון יהיה גבוה ובהתאם לתקנות הנכים.
תביעה נגד משרד הביטחון – שבר בכף היד בצבא
בין אם אדם החליט לבצע ניתוח לתיקון של כף היד ובין אם לא, עדיין ניתן להגיש תביעה לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון. זאת כאשר החבלה קרתה במסגרת השירות הצבאי וכתוצאה מפעולה שבוצעה במסגרת פעילות צבאית.
כאשר החבלה קרתה לחייל בסדיר במסגרת חופשה, אזי ניתן לבדוק האם יהיה ניתן להגיש את התביעה בהתאם לחוק חיילים בחופשה (ניתן לקרוא בהרחבה על תביעה בגין חבלה בחופשה לחייל בסדיר בלינק: "פציעה בחופשה מהצבא – ייתכן שתהיו זכאים לפיצויים – עורך דין משרד הביטחון")