מהי תביעה נגד משרד הביטחון?
אגף שיקום נכים במשרד הביטחון אמון על תביעות שמוגשות לו על פי חוק. התביעות מוגשות כאשר חיילים ואנשי כוחות הביטחון חלו או נחבלו במהלך שירותם הצבאי וכתוצאה ממנו, ולאו דווקא בפעילות מבצעית. אגף השיקום במשרד הביטחון מנהל את התביעות ובאחריותו להמשיך לדאוג לחיילים שהוכרו כנכים.
מי יכול להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?
מחלה/ חבלה במהלך השירות הצבאי
חשוב להבין שתביעות נגד משרד הביטחון מוגשות עקב נכות רפואית ו/או נפשית שנגרמה במהלך השירות הצבאי/בטחוני וכתוצאה ממנו. כלומר, חייל שנחבל בשירותו הצבאי וכתוצאה מכך נגרמה אצלו נכות יוכל להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בגין אותה נכות.
נכות מוגדרת כאיבוד הכושר לפעול פעולה רגילה, בין גופנית בין שכלית, או פחיתתו של כושר זה, שנגרמו לחייל כתוצאה מגורם שאירע בתקופת שירותו. הגורמים הם:
- מחלה חדשה שהתפרצה
- החמרת מחלה קיימת
- חבלה
חשוב לדעת! תביעה מוגשת בגין נכות שנוצרה בגין אחד מאלו, וממשיכה ללוותו גם לאחר השירות. כלומר, כאשר חייל נחבל או חלה והנכות חלפה – לא ניתן להגיש תביעה לאחוזי נכות.
סרטונים בנושא תביעה נגד משרד הביטחון
למה חשוב להגיש תביעה נגד משרד הביטחון
איך מתנהלת התביעה במשרד הביטחוון
למה חשוב עורך דין מומחה לתביעות משרד הביטחון
מה חשוב לשים לב בהחלטת הוועדה הרפואית
לוחם שנפצע קשה מקופח בגלל חוסר ידע של הוועדה
הדרך הקצרה להיות מוכר על פוסט טראומה
חשיבות הגשת תביעה על כל ההבעיות/נכויות
טיפ לנכים שרוצים לקבל אחוז נכות גבוה
לעניין רשלנות רפואית שאירעה בצבא והאפשרות של תביעה למשרד הביטחון, ניתן לקרוא בהרחבה בלינק: "רשלנות רפואית בצבא – גורמים עיקריים – תביעה נגד משרד הביטחון".
האם ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון כאשר כחבלה שאירעה מחוץ לבסיס?
לא. גם חבלה שקרתה בדרך לבסיס או בחזרה אליו מאפשרת לחייל התובע להגיש תביעה נגד משרד הביטחון ולהיות מוכר כנכה צה"ל, וכן חבלה שהתרחשה בחופשה. גם חבלה שהתרחשה בבסיס שלא בעת ביצוע התפקיד הייעודי של החייל עשויה לאפשר הגשת תביעה למשרד הביטחון ולזכות באחוזי נכות, כל זאת ע"פ הפירוט להלן.
חבלה בדרך מהבסיס או בחזרה אליו :
חייל בשירות סדיר אשר נחבל בדרך לבסיס או בדרכו חזרה ממנו, וכתוצאה מהחבלה נגרמה נכות – יוכל להגיש תביעה במשרד הביטחון ולהיות מוכר כנכה צה"ל. לכן, לדוגמה, כאשר חייל בשירות סדיר יצא הביתה לסוף שבוע ונחבל בדרכו מתחנת האוטובוס הביתה, הוא יהיה רשאי להגיש נגד משרד הביטחון תביעה בגין אותה הנכות לפי חוק הנכים.
סעיף 1 א' לחוק הנכים קובע:
רואים חבלה שאירעה לחייל או לחייל משוחרר כחבלה שאירעה בתקופת שירותו עקב שירותו גם אם היא נגרמה בדרך אל המחנה או ממנו ובלבד ששהותו מחוץ למחנה היתה כדין ולא חלו בדרך הפסקות או סטיות של ממש שאין להן קשר עם השירות או עם הדרך אל המחנה או ממנו. לגבי חייל השוהה בחופשה, רואים חבלה כאמור רק אם נגרמה בדרכו מן המחנה אל יעד חופשתו או בדרכו אל המחנה מיעד חופשתו
חבלה שקרתה שלא תוך כדי התפקיד הצבאי:
חייל שנפצע במהלך השירות הצבאי אך לא במסגרת ביצוע תקפידו הספציפי, לדוגמא: נפילה בבסיס, חבלה שקרתה בזמן פעילות בשטח הבסיס אך מחוץ להגדרת התפקיד – כל אלו מהווים עילה לתביעה נגד משרד הביטחון ולבקשת הכרה כנכה צה"ל. * בהתאם לפסק דין חדש, לא כל חבלה שאירעה בבסיס תוכר לפי חוק הנכים.
חבלה שקרתה בחופשה מהצבא:
חייל בשירות סדיר שנחבל במהלך חופשה יוכל להגיש תביעה לאחוזי נכות ממשרד הביטחון רק אם החופשה הייתה באישור. במידה והחייל נחבל במהלך עבודה שביצע מחוץ למסגרת הצבאי – לא יהיה ניתן להגיש תביעה, כמו כן אם החבלה אירעה בחו"ל לאחר אפריל 2017 – לא יהיה ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון וכיוצ"ב.
סעיף 2 לחוק קובע חריגים להכרה בנכה בגין חבלה בחופשה מהצבא:
החבלה לא אירעה תוך כדי עיסוקו של החייל בעבודה, בעיסוק או בפעילות ספורטיבית, אשר נהוג לקבל בעבורם תמורה, בין בכסף ובין בשווה כסף, בין אם אושרו כדין לפי פקודות הצבא ובין אם לאו, בין אם בפועל ניתנה תמורה כאמור ובין אם לאו
(ניתן לקרוא בהרחבה על נושא זה במאמר שבלינק: פציעה בחופשה מהצבא – ייתכן שתהיו זכאים לפיצויים – עורך דין משרד הביטחון)
תביעה זו תוגש לפי חוק התגמולים לחיילים ובני משפחותיהם (חבלה שלא בעת מילוי תפקיד) ולא לפי חוק הנכים. בתביעה לפי חוק זה, יצטרך התובע להגיע ל20% נכות בכדי שיוכר כנכה צה"ל ויתחיל לקבל הטבות ותגמולים ממשרד הביטחון.
למאמר מאתר עורכי דין shofet.info בנושא תביעות משרד הביטחון – לחצו כאן
האם אנשי קבע יכולים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?
החוק מגדיר את אנשי הקבע:
חייל בשירות קבע המשרת בשירות קבע ברציפות לשירות החובה כהגדרתו בחוק שירות הקבע בצבא הגנה לישראל (גמלאות), התשמ"ה-1985, רואים אותו, בששת החודשים הראשונים של שירות הקבע כאמור, כחייל שאינו חייל בשירות קבע
ועדת גורן – חוק ההסדרים : אנשי קבע
אדם בשירות קבע יכול להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בהתאם לחוק ההסדרים, לאור ההמלצות של ועדת גורן.
הכלל אומר שאנשי כוחות הביטחון ואנשי הקבע יוכלו להגיש למשרד הביטחון תביעה לנכות רק בגין חבלות שירות ומחלות שירות.
חריג לכלל:
תקנות אלו (חוק ההסדרים – ועדת גורן) לא יחול על חבלות שאירעו לפני התאריך 27.4.2017, ו/או מחלות שהתגלו לפני התאריך 1.1.2014, – כלומר, מי שנחבל לפני 27.4.2017, במהלך שירותו בקבע או שחלה לפני התאריך 1.1.2014, יוכל להגיש תביעה לאגף שיקום נכים ללא כל סייג, וחוק ההסדרים שקיבל את המלצות וועדת גורן לא יחול עליו.
*איש מילואים יחשב כחייל בסדיר לעניין ועדת גורן.
תיקון לחוק הנכים, מספר 29 קובע:
"חבלת שירות" היא חבלה שנגרמה בפעילות מבצעית או באימון לפעילות כאמור, או באירוע אחר שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות הצבאי.
"מחלת שירות" היא כל אחת מאלה, ובלבד שנגרמה עקב אירוע שאופיו, מהותו ונסיבותיו ייחודיים לשירות הצבאי, או עקב תנאי שירות שאופיים ומהותם ייחודיים לשירות הצבאי; מחלה כתוצאה מחשיפה לחומר מסוכן שקבע שר הביטחון בצו, לקרינה מייננת או לקרינה אינפרא-אדומה; הידבקות במחלה כתוצאה מחשיפה למוצרי דם ונוזלי גוף במסגרת טיפול רפואי בתנאי שדה; פגיעה באיברי השמיעה כתוצאה מאירועי רעש או מחשיפה לרעש, ובלבד שמקור הרעש או באמצעי לחימה; מחלה אחרת שקבע שר הביטחון, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, בצו, בתנאים ובנסיבות שקבע כאמור.
חוק ההסדרים הינו חוק חדש שעדין לא התברר דיו בבית המשפט. הגדרות אלו כפי שנקבעו בחוק נתונות לפרשנויות רבות. לכן, מי שלא עומד בחריגים באופן מובהק יגיש את תביעתו למוסד לביטוח לאומי – תביעה לענף נפגעי עבודה (יש בתביעה לביטוח לאומי יתרונות רבים אך גם חסרונות, ויש ללמוד או להתייעץ לגבי הגשת תביעה שכזו).
למאמר המלא בנושא הגשת תביעה נגד משרד הביטחון לאנשי קבע ניתן ללחוץ כאן.
תביעה נזיקית נגד המדינה
חוק ההסדרים פתח את האפשרות של חייל בקבע לתבוע לפי חוק הנזקין את המדינה ואת מפקדיה במצבים שאינם כתוצאה ממאפיינים צבאיים.
לפני הגשת התביעה חשוב מאוד להבין במדויק לאן נכון להגיש את התביעה והיכן עדיף לנהל אותה.