פוסט טראומה מהצבא | תביעות משרד הביטחון | עו"ד משרד הביטחון

פוסט טראומה מהצבא

אדם שחווה אירוע או מספר אירועים במהלך שירותו הצבאי או הביטחוני, שהובילו אותו לסבול מפוסט טראומה מהצבא, זכאי להגיש תביעה למשרד הביטחון, להיות מוכר כנכה צה"ל ולקבל לטיפולים, הטבות, תגמולים במידה ואכן  יעמוד בקריטריונים.

מאמר זה יעסוק באפשרות להיות מוכר כנכה צה"ל בגין פוסט טראומה שאירעה בצבא / שירות ביטחוני ולקבל אחוזי נכות משמעותיים בכדי לקבל את מירב הטבות ותגמולים ממשרד הביטחון

פוסט טראומה מהצבא

תוכן עניינים

פוסט טראומה מהצבא – תביעה נגד משרד הביטחון

פוסט טראומה מהצבא, ממנה סובל התובע, יכולה להיות כתוצאה מפעילות מבצעית, אימונים, לחצים, תקיפה מינית בצבא, מראות קשים, תנאי שירות וכו'.

פוסט טראומה בצבא - תביעה למשרד הביטחון

הליך הכרה ממשרד הביטחון בתביעה לנכות בגין פוסט טראומה הוא הליך שיכול להיות ארוך. הוא מסורבל יותר מהליך תביעה בגין חבלה רגילה, ויכול לקחת מספר שנים. לכן, ישנה חשיבות להגיש את התביעה באופן מדויק ומקצועי בכדי לקצר את זמני התביעה ולהגדיל את סיכויי ההצלחה. למאמר מורחב ניתן ללחוץ כאן: תביעה נגד משרד הביטחון.

*אתם מוזמנים לקרוא מאמרים רבים נוספים בנושא פוסט טראומה בצבא, אחוזי נכות בפוסט טראומה, פוסט טראומה ללוחמים ועוד ועוד – בלחיצה על הלינק כאן.

**מאמר מורחב בנושא הקריטריונים לאבחנה של פוסט טראומה

***למאמר בנושא פוסט טראומה אחרי חרבות ברזל – לחצו כאן

סרטונים בנושא פוסט טראומה מהצבא

הדרך הקצרה להכרה על פוסט טראומה

אבחנה של פוסט טראומה – חלק א

איך מתכוננים נכון לועדה רפואית של פוסט טראומה

אחוזי נכות פוסט טראומה

חשיבות של ייצוג עם עורך דין משרד הביטחון

הסיבה שבחר עו"ד בלומהוף לייצג נכי צה"ל

איך התביעה מתנהלת במשרד הביטחון

החשיבות של הגשת תביעה למשרד הביטחון


התיישנות בתביעה בגין פוסט טראומה מהצבא

בניגוד למחלות נפשיות אחרות, ובניגוד לחבלות שאינן רשומות, אין התיישנות בתביעה בגין נכות של פוסט טראומה מבצבא, הסיבה לכן נעוצה בכך שלרוב לוקח מספר שנים עד שבכלל אותו תובע מבין שהוא סובל ומאובחן. לכן, במידה ויצליח התובע להוכיח שאכן ההפרעה הפוסט טראומתית היא כתולדה מהשירות אזי יהיה התובע זכאי לקבל נכות ממשרד הביטחון גם כאשר חלפו מספר שנים. כמו-כן, פוסט טראומה מוגדר כחבלה (ולא כמחלה כפי שנהוג לחשוב) ולכן אם ישנה חבלה רשומה כהגדרת החוק – אין התיישנות.

לדוגמא: לוחם שהשתתפף בפעילות מבצעית והיה נתון לסכנת חיים מידית, כעבור 10 שנים היה טריגר שהציף את האירוע שאירע בצבא וכתצואה מכך החל לסבול מפוסט טראומה. לטענת אנשי המקצוע (הפסיכולוגים והפסיכיאטרים) פוסט הטראומה נגרמה בעקבות אותה הפעילות מבצעית ולכן, כיוון שמדובר בחבלה ספציפית – שאין התנשנות בתביעה לפוסט טראומה במצב הזה.

דוגמאות של תביעות פוסט טראומה שהוגשו לאחרונה ע"י משרדנו לאחר שנים

  • לוחם שהשתתף במלחמת יום כיפור והגיש תביעה בשנת 2022 לאחר שנים של טיפולים ואבחנות פסיכיאטריות והוכר כנכה צה"ל.
  • לוחם שרק בשנת 2022 החל טיפול נפשי בעקבות פעילות מבצעית שביצע בשנת 1986. לאחר שאובחן עם פוסט טראומה הוגשה תביעה למשרד הביטחון והוכרה תביעתו.
  • חיילית שעברה פגיעה מינית בצבא, הבינה אחרי עשור מיום הפגיעה שהיא יכולה להגיש תביעה למשרד הביטחון על פוסט טראומה מהצבא ולקבל הכרה ותגמולים, התביעה הוגשה ונקבעו לה אחוזי נכות משמועתיים.

תנאים להכרה כנכה צה"ל בגין פוסט טראומה 

בכדי שתביעה מול משרד הביטחון על פוסט טראומה מהצבא תתקבל, על התובע לעמוד ב- 2 תנאים מצטברים:

1.התובע מאובחן בפוסט טרואמה או לחילופן מאובחן כאדם שסובל מסממנים פוסט טראומטים.
2.קשר סיבתי בין ההפרעה לבין השירות. כלומר, פוסט הטרואמה היא תוצאה ישירה של אירוע/ים שהתרחשו בשירות.

שלבים בבדיקת התביעה בגין פוסט טראומה מהצבא ע"י אגף שיקום נכים

  1. אגף שיקום נכים בודק היטב את עברו של התובע בכדי לוודא שאכן ההפרעה הפוסט טראומתית, ממנה הוא סובל, היא תולדה של השירות ולא מאירוע חיצוני אחר, אשר התחיל כבר בילדותו או בהמשך חייו שלא קשור לשירות. 
  2. משרד הביטחון פונה לרשויות הרווחה, קופות החולים, לפעמים אפילו לבתי הספר ולמשרדי חקירות זאת על מנת לקבל תמונה מלאה של התובע שטוען שעברו היה נקי וההפרעה הפוסט טרואמתית שלו היא תולדה של השירות הצבאי/ בטחוני. (כאשר מדובר בלוחם שסובל מפוסט טראומה בעקבות השירות סעיף זה לא יתבצע ע"י משרד הביטחון)
  3. לאחר איסוף כל החומר של התובע, מופנה התובע לפסיכיאטר מטעם אגף שיקום נכים – משרד הביטחון. לצורך כתיבת חוות דעת בעניינו שתבחן את הקשר הסיבתי בן השירות להפרעה.  (לאחר הרפורמה, ישנם מצבים כאשר התביעה  של לוחם מוגשת עם אבחנה של פוסט טראומה ברורה ומנומקת ע"י איש מקצוע תוכל קצינת התגמולים לוותר על הפניה לפסיכיאטר מומחה ולהכיר בפוסט טראומה כנכות שנגרמה עקב השירות ולהפנותו לוועדה רפואית "מסלול ירוק")
  4. לאחר שקצין התגמולים שוכנע שאכן פוסט הטראומה של התובע היא כתוצאה מהשירות הצבאי הוא יקבל החלטה על בסיס חוות דעתו של המומחה. לאחר מכן, ויעביר את התובע לוועדות הרפואיות במשרד הביטחון אשר יקבעו את נכותו של התובע.
 

הלם קרב בצבא

במידה וקצין התגמולים דחה את התביעה – כלומר, השתכנע שהפוסט טראומה לא נגרמה כתוצאה מהשירות, או שקצין התגמולים השתכנע שרק אחוז מסוים מהנכות משויך לשירות והשאר לאירוע אחר שלא קשור, אזי ניתן לערער על כך רק בפני בית המשפט.

*לאור המורכבות שבהוכחת הקשר הסיבתי בתביעה שכזו אני ממליץ להגיש את התביעה באופן מלא בצירוף כל התיעוד, העדויות והמסמכים אשר מוכיחים את הקשר הסיבתי.

*למאמר של עיתון דה מרקר בנושא: פוסט טראומה מהצבא? גלו כיצד ניתן למצות את זכויותיכם במלואן- לחצו כן

עדכונים ושינויים במדיניות משרד הביטחון להכרה כנכה צהל בשל הפרעה פוסט טראומתית אצל לוחמים

לאחרונה, לאחר מקרה איציק סעידיאן השתנתה גישת משרד הביטחון אגף השיקום בהכרתם של לוחמי צה"ל כהלומי קרב (פוסט טראומתיים). משרד הביטחון הכיר בכך שקיימים מספר רב של לוחמים אשר סובלים מפוסט טראומה והם לא מוכרים כנכה צה"ל.

בנוסף משרד הביטחון הבין שחיילים אשר התגייסו לצה"ל ושובצו ביחידות לוחמות (נמצאו מתאימים לצאת לקרב ולהיחשף למראות קשים) יצטרכו להיות מוכרים על ההפרעה הפוסט טראומיתית באופן מלא גם אם סבלו מתסמינים נפשיים עוד קודם לשירות הצבאי. צה"ל קיבל החלטה שהם כשירים לקרב – לא ניתן לטעון שהגיעו לשירות הצבאי עם הפרעה נפשית עוד קודם לשירות.

מסלול ירוק בתביעה בגין פוסט טראומה במשרד הביטחון

לוחמים אשר סובלים מפוסט טראומה מבצבא יוכלו להגיש תביעה למשרד הביטחון ולהיות מוכרים בהליך מזורז (מסלול ירוק) במידה ועמדו במספר קריטריונים. 

מי שיכנס למסלול הירוק יהיו לוחמים ותומכי לחימה אשר החשיפה שלהם לסכנה היתה ברורה ומוכחת וישנה אבחנה ברורה ומנומקת ע"י פסיכיאטר מומחה.

לעיתים ניתן יהיה מוכר במסלול הירוק על בסיס סיכום הטיפול של היחידה לתגובות קרב. כאשר משרד הביטחון יקבל את האישור העובדתי בצירוף אבחנות ברורות של פסיכיאטרים, התביעה תבחן ע"י קצין התגמולים אם ניתן להעביר ישירות לוועדה הרפואית.

פוסט טראומה מהצבא - תביעה למשרד הביטחון

ככל שקצין התגמולים לא הסתפק במסמכים, התובע יופנה לאבחון פסיכיאטרי לצורך הוכחת הקשר הסיבתי. במצבים מיוחדים ניתן יהיה לבצע את האבחון בזום. לאחר קבלת חוות הדעת, קצין התגמולים יוציא החלטה בהקשר לאחריות משרד הביטחון.

צורה עבודה זו קיצרה ושינתה באופן משמעותי את התביעות שהוגשו בתביעות משרד הביטחון בגין פוסט טראומה בצבא

סובל מפוסט טראומה בצבא?​

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכי אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון כאן לשירותך.

מסמכים שיש לצרף לתביעה בגין פוסט טראומה מהצבא

המסמכים שמומלץ לצרף לכתב התביעה שיזרזו והגדילו את סיכויי ההצלחה בתביעה נגד משרד הביטחון בגין פוסט טרואמה מהצבא / הלם קרב הם:

  1. תביעה מלאה בצירוף המסמכים המבוקשים.
  2. דו"ח טיפולי מלא שמציג לפחות סממנים של פוסט טראומטים.
  3. אבחנה רפואית של רופא פסיכיאטר
  4. תצהיר מלא ומפורט של התובע.
  5. אישור של גורמי הפיקוד בצבא על ההשתתפות באירוע/ים.
  6. תיעוד רפואי מלא ( C.P.R. קופת חולים).
  7. אישור ממשרד הרווחה (לוחמים פטורים).
  8. כל דבר נוסף שיכול לעזור להוכיח את הקשר הסיבתי.
  9. דוח פציעה במידה הפוסט טראומה נגרם עקב הפציעה או יחד עם הפציעה

לסעיפי הליקוי לפוסט טראומה, הלם קרב, מחלות נפשיות אחרות – לחצו כאן

**לאחרונה, חיילים אשר החלו לסבול מפוסט טראומה בעקבות אירוע/י לחימה, יוכלו להגיש תביעה למשרד הביטחון ויוכרו בתהליך מזורז – מסלול ירוק. לפרטים נוספים ולמאמר מיוחד בנושא ההנחיות החדשות בנושא פוסט טראומה במשרד הביטחון – לחצו כאן 

תסמונת בתר חבלתית

אחוזי נכות לסובלים מהפרעה פוסט טראומתית בצבא

אחוזי הנכות שיקבעו לנכה בגין הפרעה פוסט טראומתית יקבעו על בסיס סעיפי הליקוי לפי חוק הנכים. ככל שההגבלה התפקודית גדולה יותר – אחוז הנכות יהיה גבוה יותר.
*למאמר מפורט בנושא פוסט טרואמה אחוזי נכות – לחצו על הלינק
*למאמר מורחב בנושא קביעת אחוזי נכות במשרד הביטחון – לחצו על הלינק

סעיפי הנכות בגין הפרעה פוסט טראומתית

הסעיף הרלוונטי לקביעת אחוזי נכות מהצבא / שירות הביטחון הוא סעיף 34 לתקנות הנכים.

א. הפרעה נפשית מזערית, כושר תפקודי תקין 5%

ב. הפרעה נפשית עם הגבלה קלה בכושר התפקודי 10%

ג. הפרעה נפשית עם הגבלה בינונית בכושר התפקודי 20%

ד. הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים ניכרים, קיום צירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעות בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן ניכר 30%

ה. הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים קשים בקיום קשרים בין-אישיים תקינים ובצירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעה בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה 50%

ו. הפרעה נפשית המלווה בהפרעה קשה בקיום יחסים בין-אישיים, בבחינת המציאות ובשיפוט, בצירוף סימנים אובייקטיביים קשים של ירידה בסף הגירוי, בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה ביותר 70%

ז. מצב חמור ביותר עם אי יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, צורך בסיוע מתמיד בחיי יום יום או באשפוז 100%

חשיבות קבלת אחוזי נכות גבוהים אצל הסובלים מפוסט טראומה מהצבא

כיוון שהזכויות, התגמולים וההטבות יקבעו בסופו של דבר לפי גובה אחוז הנכות שתקבע הוועדה, חשוב מאוד להגיע לוועדה מוכנים בכדי שהפסיכיאטרים אשר יושבים בוועדה יתרשמו באופן הטוב ביותר במצב הקשה של הנכה. ככל שמהמצב התפקודי של הנכה חמור יותר כך תהיה השפעה על גובה הנכות.

פוסט טראומה אחוזי נכות 

חשוב מאוד להסיר את ה"אגו" בוועדה הרפואית ולשתף ככל הניתן את הוועדה במצב העדכני, כמו-כן חשוב להביא תיעוד רפואי פסיכיאטרי עדכני.

הגעה מסודרת לוועדה עם ליוי צמוד של עורך דין המומחה בתחום יגדיל את הסיכויים לקביעת נכות מקסימלית בהתאם למצב הנפשי.

ערעור על הוועדה המחוזית במשרד הביטחון (אחוזי נכות)

לאחר קבלת ההחלטה לעניין גובה אחוז הנכות, באפשרות הנכה להגיש ערעור על הוועדה המחוזית ולהופיע בפני ועדה עליונה. הוועדה העליונה נמשכת זמן רב יותר ויש בה לפחות 3 רופאים. צריך לדעת שבסמכות הוועדה העליונה גם להוריד את אחוז הנכות שקבעה הוועדה המחוזית, לכן חשוב להגיש את הערעור בשיקול דעת ובאופן מקצועי.
הורדה של אחוז הנכות בוועדה העליונה יכולה להיעשות רק לאחר התראה של הוועדה העליונה בכתב ומתן אפשרות למשיכת הערעור. כך שלא צריך לפחוד לערער בפני הוועדה העליונה על פוסט טראומה.
 
*לעוד פרטים בנושא ערעור לוועדה העליונה – לחצו כאן.
 

זכויות לסובלים מפוסט טרואמה  – נפש אחת

במידה והנכה הוכר עם נכות כוללת של  20%, כאשר מתוכם קיימת נכות בגין פוסט טראומה , הנכה יהיה זכאי לטיפוליים רפואים, החזר כספי על טיפוליים נפשיים בגין הצגת קבלות, טיפולים משפחתיים וזוגיים בגין הצגת קבלה וטיפולים אלטרנטיביים בגין הצגת קבלה.
 
נכה אשר הוכר בפחות מ20% נכות בגין פוסט טראומה אבל מוכר עם 20% ומעלה (לדוממא: מוכר 15% נכות על הברך ועוד 5% על הנפש) יהיה זכאי להטבות כאילו קיבל 20%.
 

נכה נצרך – תשלום משכורת לנכה פוסט טראומתי אשר לא מסוגל לעבוד

ישנם לא מעט נכים אשר סובלים מפוסט טראומה מהצבא אשר מצבם הנפשי אינו מאפשר להם לעבוד. במצבים כאלה, הנכה יגיש בקשה לשירותיים הרפואיים בצירוף המלצה פסיכיאטרית עדכנית. הרופא יעיין במסמכים הרפואיים ובסטטוס הנכות, ויקבע אם הוא מאשר ימי מחלה לאותו הנכה.
במצבים מסויים יוכל הרופא להפנות את הנכה לוועדה צר"מ (צרכים מיוחדים) אשר תבדוק את הנכה לצורך בחינת הכשירות שלו והיכולת שלו לעבודה.
בסופו של דבר, הרופא המחוזי יקבע אם הנכה זכאי לתגמול מלא (כמו משכורת) או לתגמול חצי משרה.
קביעת נכות גבוהה בוועדה הרפואית תקל מאוד על הרופא בקביעת אי הכושר לעבודה וקבלת נכה נצרך.
תגמול עבור נכה נצרך / חצי משרה הינו תגמול משמעותי וחשוב מאוד לקבלו כאשר קיימת אי כשירות לעבודה.
חשוב מאוד
ככל שהנכה הסובל מאי כושר עבודה, כלומר המצב הנפשי שלו (פוסט טראומה) לא מאפשר לעבוד משרה מלאה או חלקית – כמה שיותר מהר להגיש את הבקשה לימי מחלה/ אי כושר עבודה לשירותיים הרפואיים.
מועד הגשת הבקשה – הוא מועד תחילת הזכאות, כיוון שמדובר בסכומי כסף משמעותיים, חשוב מאוד לא להגיש את הבקשה באיחור בכדי להיות זכאים לתגמול עבור פרק זמן ארוך יותר.
 
פוסט טראומה פוגעת מאוד בבריאות הנפשית וכתוצאה מכך גם הבריאות הכלכלית נפגעת. חשוב מאוד להכיר את הזכויות ולדעת לעמוד עליהם.
 
אגף שיקום נכים - לוגו 
סיכום – הגשת תביעה בגין פוסט טראומה למשרד הביטחון
תביעה שמוגשת למשרד הביטחון בגין פוסט טראומה שנגרמה עקב השירות הצבאי או הביטחוני היא תביעה מורכבת. על התובע להוכיח שהפוסט טראומה נגרמה כתוצאה של השירות הצבאי או הביטחוני ולא עקב אירועים אחרים במהלך החיים. כמו כן, לעיתים, בתביעות מסויימות, משרד הביטחון מאבחן את ההפרעה הנפשית אחרת ולא מאבחן  פוסט טראומה – דבר שמקשה מאוד על התביעה ואף לעיתים דוחה אותה. 
חלק לא קטן מהתביעות בגין הפרעות נפשיות שמוגשות למשרד הביטחון נדחות.
ישנה חשיבות משמעותית בהגשת תביעה באופן מקצועי, התנהלות נכונה בתביעה והופעה מדוייקת בוועדה הרפואית – כל אלו בכדי למקסם את האפשרות למיצוי הזכויות וההכרה כנכה צה"ל.
חיפוש

סובל מהפרעה פוסט טראומתית מהצבא?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עו"ד ידידיה בלומהוף

תביעות משרד הביטחון, ידידיה בלומהוף, עו"ד

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן