קרע ברצועה הצולבת בצבא – רקע כללי:
במאמר זה אסקור בפניכם את השלבים הרלוונטיים:
- אבחון נכון של הבעיה
- הדרך להגשת תביעה נגד משרד הביטחון
- עמידה בפני הוועדה הרפואית ועד לשלב בו מוכרים כנכי צה"ל, על כל המשתמע מכך.
מטרת הרצועה הצולבת היא לתת יציבות לברך מבלי שעצם השוקה תברח. קרע ברצועה הצולבת הקדמית או במונח המקצועי קרע של ה- ACL – Anterior cruciate ligament, הוא קרע נפוץ אצל חיילים והוא קורה בדרך כלל באירוע תאונתי טראומתי שהברך עוברת. המקרה הנפוץ ביותר, הוא סיבוב פתאומי של הברך. כך למשל, חייל שרץ ונתקע בחפץ וכתוצאה מכך הברך הסתובבה הצידה, יכול לחוות קרע ברצועה הצולבת. כנ"ל לגבי נחיתה חזקה לאחר קפיצה. התגובה הגופנית של קרע ברצועה, היא בד"כ נפיחות של הברך בשעות שלאחר הפציעה וזאת כתוצאה מהצטברות נוזלים. ניתן גם להבחין בד"כ בשינוי צבע של הברך לצבע אדום/כחול – כתוצאה מהדם.

בחבלות מהסוג הזה, לפעמים אנו עדים לחבלה נוספת במניסקוס שבברך. פרטים בנושא קרע במניסקוס ניתן לקרוא במאמר -"קרע במיניסקוס בצבא – פגיעת ברך במסגרת השירות הצבאי"
אבחנה סופית של הקרע ברצועה, תתבצע ע"י ביצוע בדיקת דימות: M.R.I. לספרות בינלאומית בנושא פגיעה בברך – לחצו כאן
*למאמר בנושא קביעת אחוזי נכות ופיצויים בגין קרע ברצועה בברך בצבא – לחצו כאן
ניתוח לתיקון הקרע ברצועה הצולבת בצבא
יצויין, כי לא בכל קרע ברצועה הצולבת תהיה המלצה על ניתוח. ככל שהקרע רחב יותר או שהפעילות הספורטיבית של אותו אדם חשובה לו, אזי ניתוח שכזה יהיה מומלץ יותר. כאשר יש כוונה לבצע ניתוח לתיקון קרע ברצועה הצולבת, אזי יידרש החייל לבצע טיפולי פיזיותרפיה עוד לפני הניתוח. זאת בכדי לחזק את השרירים שסביב הברך על מנת לקצר את זמן ההחלמה.
הניתוח מתבצע באורטוסקופיה עם גיד שנלקח ממקום אחר בגוף. זמן ההחלמה הוא איטי ויכול אף לעבור את החצי שנה.
כל אדם יגיב בצורה שונה לניתוח. ישנם חיילים, שיעברו את הניתוח ולאחר מכן ירגישו הטבה משמעותית. בנוסף, הברך תחזור חזרה לתפקד כבעבר ובלי כאבים מיוחדים (רוב האנשים). לעומתם, ישנם חיילים שיעברו את הניתוח ועדיין ימשיכו לסבול מכאבים וממגבלות בתנועה בברך.