רקע כללי:
פיקה הינה עצם בקדמת הברך. רצועת הMPFL) medial patellofemoral ligament), הינה הרצועה העיקרית אשר שומרת על מיקום הפיקה במקום ושומרת על תקינות פעולות הברך. פריקת פיקה הינה כאשר בפיקה בורחת ממקומה, זה יכול להיות תת פריקה – כאשר הפיקה חוזרת באופן עצמאי למקומה, וזה יכול להיות בפריקה מלאה – כאשר החזרה של הפיקה תתבצע ע"י צוות רפואי.
לרוב פירקה של פיקה תתרחש כאשר מדובר:
- גמישות יתר
- ציר ברכיים לא תקין
- לוחמים אשר מבצעים פעילות אינטנסיביות
- ביצוע פעילות ספורט ללא חימום
- חבלה סיבובית
כאשר נגרם שבר לפיקה או כאשר מדובר בפריקות חוזרות של הפיקה, ההמלצה תהיה (לרוב) בתיקון כירורגי.
פציעה של פריקת פיקה בצבא:
כאשר חייל התגייס לשירות הצבאי כשהוא תקין, נחבל בברך והפיקה יצאה ממקומה, יוכל החייל להגיש תביעה למשרד הביטחון. בתביעה תוגש בכדי שמשרד הביטחון ייקחו אחריות על הברך ויפצו את החייל במידה ויקבל אחוז נכות הגבוה מ10%. כמו-כן, במידה והמצב יוחמר עם השנים, משרד הביטחון יהיה בתמונה ויוכל להגדיל את גובה הנכות בהתאם לוועדה רפואית להחמרת מצב.
לאחר פריקת הברך כדאי לדאוג לדוח פציעה. את הדוח צריך למלא בסמוך למועד החבלה, דוח הפציעה צריך לכלול את אישור המפקד הישיר, רופא, ומקפד היחידה.
במידה והחייל יעבור ניתוח לתיקון הברך, יופנה החייל לוועדה רפואית אשר תקבע את הפרופיל העדכני. ככל שיקבע פרופיל פוסל שירות – יוכל החייל להיות תחת יחידה מחלימים או להשתחרר.
בסמוך למועד השחרור, ניתן יהיה להגיש תביעה למשרד הביטחון בכדי שיכיר בנכות ויקבע אחוזי נכות.
*למאמר בנושא חבלה בברך בצבא , קרע של הרצועות בצבא, קרע של המיניסקוס בצבא. – לחצו על הקישורים
תביעה נגד משרד הביטחון – פריקת פיקה בצבא
את התביעה יש להגיש לקצין התגמולים במשרד הביטחון, בצירוף כל האסמכתאות הרלוונטיות (דוח פציעה, אישור תנאי שירות, עדים, מסמכים רפואיים, תעודת זהות וכו'). קצין התגמולים יעיין במסמכי התביעה ויקבע אם מדובר במסלול ירוק או בתביעה שתתנהל במסלול רגיל.
*כאשר חייל נפצע בברך במהלך חופשה – יוכל החייל להגיש תביעה למשרד הביטחון. החייל יוכר כנכה צה"ל אם יגיע ל20% נכות ויעמוד בתנאי החוק. לפרטים נוספים בגין הגשת תביעה בגין פציעה בחופשה מהצבא – לחצו על הלינק.
משרד הביטחון ינהל את התביעה ויבדוק בדרכיו אם פירקת הפיקה אכן נגרמה בעקבות השירות הצבאי. לרוב, בדיקה זו תעשה ע"י רופא אורתופד מומחה מטעם משרד הביטחון אשר יכתוב חוות דעת בנושא.
לאחר שמשרד הביטחון יתרשם כי עליו לקחת את האחריות, התובע יופנה לוועדה רפואית במשרד הביטחון בכדי שתקבע את אחוז הנכות המתאים למצב החייל התובע.
במידה משרד הביטחון דחה את התביעה, ניתן להגיש ערעור על החלטת קצין התגמולים לבית המשפט.