ועדה רפואית במשרד הביטחון בבתי החולים – מה היה עד עכשיו?
עד לאחרונה, כאשר קצין התגמולים היה מכיר בפציעתו ו/או מחלתו של הנכה התובע, היה מועבר הנכה לוועדה רפואית מחוזית ליד מחוז מגוריו (חיפה, ירושלים, באשר שבע, פתח תקווה). שם הייתה מתהלת הוועדה המחוזית, לאחר הוועדה, יו"ר הוועדות היה חותם על המלצת הוועדה והתיק היה עובר מטה אגף השיקום כדי שקצין התגמולים יוציא החלטה לעניין גובה הנכויות והזכאויות.
כאשר היה הנכה חולק על החלטת הוועדה המחוזית, היה הנכה מערער על הוועדה ומופיע בפני ועדה עליונה במחוז מגוריו (למעט מחוז באר שבע שהוועדות העליונות היו מתקיימות בפתח תקווה).
הוועדות המחוזיות בבית לווינשטיין ובתל השומר – המודל החדש
בשנת 2022, כחלק מהתייעלות אגף השיקום ובעקבות עומסים משמעותיים על הוועדות במחוזות השונים, תלונות רבות של נכים והמתנות ארוכות, החליט שר הביטחון להוציא את הוועדות הרפואיות המחוזיות ממשרד הביטחון לגופיים פרטיים.
אגף השיקום פנה לבית חולים תל-בשומר (שיבא) ולבית חולים לוינשטיין בבקשה לבצע את כל הוועדות הרפואיות המחוזיות החדשות וזאת בכדי לקבוע אחוזי נכות לנכים החדשים.
אותם בתי החולים מתומחרים לפי ועדה ועל בית החולים החובה לעמוד בדרישות משרד הביטחון (מקבלת התיק מהמטה, ביצוע הוועדה והחזרת התיק לאחר חתימה היו"ר).
לכן, כיום, כל נכה חדש שנשלח לוועדה רפואית לראשונה, ישלח או לבית חולים לוינשטיין או לבית החולים תל השומר. כאשר החלוקה עובדת לפי הספרה השישית של מספר התיק של הנכה במשרד הביטחון (1 עד 5 בית חולים תל השומר, 6 עד 0 בית החולים לוינשטיין 123123001).
יתרונות במודל החדש של הוועדות הרפואיות בבתי החולים
הוועדות הרפואיות בתל השומר (שיבא) ובלוינשטיין הינם ועדות שירותיות יותר ונעימות יותר. זמן ההמתנה עד זימון ולוועדה רפואית הינו מהיר. הרופאים היושבים בוועדות הינם רופאים חדשים, רעננים ולרוב מאפשרים קיום של ועדה נעימה.
חסרונות הוועדות הרפואיות במודל החדש במשרד הביטחון
רוב רופאי הוועדות הרפואיות הינם חדשים, אשר אינם מוכשרים ויודעים לקבוע נכויות. קביעה של נכות, הינה מלאכה שונה מאבחון / טיפול של חולה בבית החולים. קביעה של נכות מצריכה בקיאות בתקנות, פסיקה, ניסיון רב. עבודת הוועדה הינה למעשה "שמאות גוף" ולא אבחון/ טיפול בבעיה. כאשר לרופאי הוועדה את המיומנות המתאימה יכולים להתבצע תקלות אשר יפגעו בנכה הנבדק.
כמו-כן בשונה ממה שקיים בכל הוועדות הרפואיות השונות (ביטוח לאומי, מינוי מומחים בביתמשפט) ובמשרד הביטחון בפרט, שובצו רופאים שתחום התמחותם הינו עונה במדוייק על סוג הפגימה שעל הוועדה לבדוק. שובצו רופאים המומחים ברפואת שיקום אשר נדרשים לקבוע נכויות בנושאים אורתופדיים (ועדות אורופדיה הינם הוועדות הפופלאריות ביותר).
אותם רופאי שיקום שלא עברו התמחות ספציפית באורתופדיה קובעים נכות אורתופדית מבלי שיש להם את ההתמחות המתאימה.
מצב דברים זה, של רופאים חדשים ללא הכשרה מתאימה בקביעת נכות ורופאים עם התמחות שאינה מתאימה, מייצר מצב של טעויות רבות בוועדות השונות וערעורים רבים.