דוח פציעה בצבא | מטרת דוח פציעה וחשיבותו | הגשת תביעה למשרד הביטחון

דו"ח פציעה בצבא: מה מטרתו ומתי אנחנו נזקקים לו? – עורך דין משרד הביטחון

דוח פציעה בצבא הוא מושג נפוץ בשירות הצבאי, אך מעטים האנשים שיודעים באמת מה מטרתו ומתי נזקקים לו. במאמר זה אסביר את החשיבות שבדוח פציעה, מתי צריכים אותו ובמה הוא עשוי להועיל.
דו"ח פציעה בצבא

תוכן עניינים

מצורף סרטון העוסק בדוח הפציעה – איך למלא אותו ואיך הוא עוזר בתביעה נגד משרד הביטחון

רקע כללי על דוח פציעה

כאשר חייל נחבל בעת שירותו הצבאי וכתוצאה מכך הוא סובל מפגימה (בעיה) כלשהיא, אותו החייל יהיה זכאי להגיש תביעה למשרד הביטחון. במטרה שמשרד הביטחון יכיר בפגימה הנ"ל וכתוצאה מכך החייל יקבל תמלוגים והטבות. בהתאם לגובה הנכות שיקבעו לו בוועדה הרפואית.

כמובן שקיים צורך להוכיח את הקשר הסיבתי שבין החבלה לבין השירות הצבאי/הביטחוני.

הקושי בתביעות נגד משרד הביטחון נעוץ בשניים:

דוח פציעה בצבא
דוח פציעה בצבא
  1. הוכחת הקשר הסיבתי. כלומר, ההוכחה שהחבלה אכן אירעה כתוצאה ישירה מהשירות עצמו. 
  2. וידוא שאכן התובע מקבל את גובה אחוז הנכות התואם את פגימותיו.

*לתשובות לכל השאלות החשובות בנושא תביעה נגד משרד הביטחון – לחצו כאן. למאמר נוסף מאתר shofet.info בנושא דוח פציעה- לחצו כאן.

סרטונים בנושא דוח פציעה ותביעה למשרד הביטחון

דוח פציעה בצבא

התנהלות התביעה במשרד הביטחון

פציעה במילואים ומה לעשות

דוח פציעה -סרטון מורחב

למה צריך ייצוג של עורך דין בתביעה לנכי-צה"ל

ועדה רפואית מה חשוב להגיד

מה חשוב לבדוק אחרי ועדה רפואית

תוך כמה זמן מקבלים את הפיצוי ממשרד הביטחון

פעולות שיש לעשות כדי להוכיח את הקשר הסיבתי

  1. הצגת תיעוד רפואי – התיעוד צריך להיות מדויק והוא יכלול את אופי הפציעה והטיפול בה. בתביעות נגד משרד הביטחון תקופת ההתיישנות היא מקוצרת ואורכה שלוש שנים מתום השירות. במידה ולא יהיה רישום אודות החבלה ותקופת ההתיישנות תחלוף, אזי לא יוכל הנחבל להגיש את תביעתו. רק במידה ויש איזכור ברשומות אודות החבלה, בסמוך לאחר התרחשותה, תתבטל תקופת ההתיישנות.
  2. הגשת התביעה באופן מדויק – חשוב לצרף את כל הנספחים כאשר יש הבדל בין תביעה לתביעה. כך למשל, ישנן תביעות שהתובע נדרש להגיש תצהירים חתומים ע"י עורך דין, חוות דעת מפקד, אישורים ואסמכתאות. כל זאת, בהתאם לסוג החבלה ו/או התביעה.
  3. דו"ח פציעה בצבא –  מילוי דו"ח פציעה על ידי החייל, הרופא, המפקד הישיר ומפקד היחידה. דו"ח פציעה נקרא גם טופס 141. התקנות קובעות, כי על רופא/מפקד חלה חובה למלא דו"ח פציעה כאשר חייל נחבל. דו"ח הפציעה למעשה מהווה סוג של הוכחה של הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי לחבלה שאירעה. על דו"ח הפציעה לתאר בצורה ברורה ותמציתית את השתלשלות האירועים והוא ייחתם ע"י מפקדים ורופאים בכדי לאמת אותו.

*כאשר החייל נמצא תחת מדור רמ 2 הוא זכאי לקבל מהמדור עזרה במילוי דוח הפציעה. וודאו מספר פעמים שאכן הדוח מלא בצורה מדויקת. שימו לב שהתאריכים נכונים ומדויקים ותואמים את המסמכים הרפואיים האחרים. פרטים נוספים לגבי הגשת תביעה דרך ר"מ 2 ניתן לקרוא בלינק: הגשת תביעה למשרד הביטחון דרך ר"מ 2 בגין חבלה או מחלה – יתרונות וחסרונות.

מה צריך לכלול דוח פציעה?

כאשר ממלאים דו"ח פציעה בצבא, יש להקפיד על מילוי של הפרטים הבאים באופן מדויק ככל שאפשר וסמוך ככל שניתן למועד הפציעה:

  • מקום הפציעה – היכן הפציעה התרחשה
  • מועד ושעת הפציעה
  • תיאור הנסיבות שהובילו לפציעה
  • מיקום הפציעה בגוף
  • אופי הפציעה
  • תיעוד רפואי רלוונטי – יגובה במסמכים רפואיים
  • התייחסות של עדים שהיו עדים לאירוע – רלוונטי במקרים שבהם יש עדים בקרבת מקום

אלו הפרטים החשובים ביותר שצריכים להופיע בכל דו"ח פציעה כאשר כל דו"ח שכזה ילווה בחתימה של מפקד הישיר, מפקד היחידה והרופא המטפל/קצין הרפואה אשר העניק את הטיפול לחייל שנפצע. למרות המחשבה הרווחת, החתימה החשובה ביותר בדו"ח פציעה היא לא החתימה של הרופא, אלא של המפקד הישיר שמאשר בחתימתו שאירעה חבלה תאונתית.

האם דוח פציעה מהווה ראיה מספקת בתביעות נגד משרד הביטחון?

כאשר עולה השאלה של "איך לתבוע את צה"ל?" באופן חוקי ומסודר, עולה גם השאלה על הראיות שתומכות בתביעה. כחלק ממערך הראיות שמגישים לקצין התגמולים נמצא גם דו"ח פציעה שמהווה ראייה חיונית עבור תביעות נגד הצבא ומשרד הביטחון.

דו"ח פציעה אינו מהווה את ראייה משמעותית בתיקי תביעת נכות נגד הצבא, אך הוא מהווה בסיס חיוני שניתן להישען עליו כאשר מתחילים את הליכי התביעה. דו"ח פציעה שממלאים קרוב ככל הניתן למועד הפציעה ובאופן מדויק ככל הניתן מאפשר להתחיל את תהליך התביעה ולתמוך בשאר הראיות המוכיחות את הקשר בין פציעה ובין הגורמים לפציעה. כמו כן, דו"ח פציעה מבטל לעתים את חוק ההתיישנות; כלומר, אם אתם רוצים להגיש תביעה נגד הצבא לאחר גמר תקופת ההתיישנות (3 שנים), תוכלו לעשות זאת אם יהיה בידכם דו"ח פציעה תקין ונכון.

 

האם ניתן להגיש תביעה ללא דוח פציעה?

דו"ח פציעה הוא אינו הכרח בהגשת תביעה נגד משרד הביטחון, כך שניתן להגיש תביעות בגין חבלות תאונתיות גם אם אין בידכם דו"ח פציעה. דו"ח שכזה מהווה ראיה חיונית על פציעות והנסיבות של פציעות בצבא, אך הוא לא מהווה את הראיה המרכזית בתיקי תביעה נגד משרד הביטחון.

וועדה רפואית במשרד הביטחון - שירותים רפואיים
ועדה רפואית במשרד הביטחון – הכרה כנכה צה"ל

אם לאחר פציעה בצבא מולא דו"ח פציעה אך הוא לא נמצא בידכם, עדיין ניתן יהיה להגיש תביעה בהתבסס על ראיות אחרות. כדי למנוע מצבים כאלו, חשוב לסרוק דו"ח פציעה ולשמור אותו לשימוש עתידי מפני שעותקים של דוחות פציעה אינם נשמרים במערכת של  הצבא/ כוחות הביטחון.

במקרים בהם אין בידכם דו"ח פציעה כלל, ניתן יהיה להוכיח קשר נסיבתי בין שירותכם הצבאי ובין הפציעה שחוויתם באמצעות ראיות אחרות, כמו אישור תנאי שירות, עדויות, תצהירים ,תיק רפואי, ניתוחים שעברתם עקב הפציעה, ומסמכים רפואיים אחרים.

אם כן, התשובה ל"האם ניתן להגיש תביעה ללא דו"ח פציעה?" היא "כן", אך במקרים הללו חשוב שיהיו בידכם ראיות אחרות המעידות על קשר בין הנכות שאתם סובלים ממנה ובין שירותכם הצבאי. וחשוב לזכור שככל שדוח הפציעה נכתב ונחתם בצורה נכונה ובסמיכות לאירוע כך משקל הראייה תהיה גבוהה יותר.

 

יש לך דוח פציעה ואתה מעוניין להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?

תשאיר/י פרטים כאן ועורך דין ממשרדנו יחזור אליך בהקדם.

חשיבותו של "דוח הפציעה" – בצבא, במשטרה ובשירות הביטחון

כאשר חייל/ שוטר/ איש בטחון נחבל באירוע תאונתי, כלומר, אירוע שיש לו זמן, מקום וחבלה ברורה, אזי דו"ח הפציעה יהווה אישור להוכחת הקשר הסיבתי. מה שיקצר משמעותית את הליך התביעה במשרד הביטחון ויעמיד את התביעה כתביעה של המסלול הירוק. פירוט על אורך התביעות והמסלולים ניתן לקרוא במאמר "תביעה נגד אגף שיקום נכים במשרד הביטחון – כמה זמן צפוי ההליך להימשך?"

דוח פציעה לעיתים מהווה רק תמיכה קטנה

פינוי פצועים - תביעה נגד משרד הביטחון
פינוי פצועים – תביעה נגד משרד הביטחון

כאשר החבלה נוצרה כתוצאה מתנאי השירות, לדוגמא, ירידה בשמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש או פגיעה בכתף או בברך כתוצאה מאימונים אינטנסיביים בשירות קרבי, אזי דו"ח הפציעה יהווה רק תמיכה קטנה להוכחת הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי לחבלה. הרי, אין לרופא היחידתי או למפקד את היכולת לדעת האם הפגימה שנוצרה לחייל היא אכן כתוצאה מהשירות הצבאי. ייתכן הרי שהיא תוצאה מפגם גנטי/פגם שנוצר בטרם גיוסו של החייל לצה"ל.

במקרים דוגמת אלו, דו"ח הפציעה יכול לסייע. במידה והחתומים עליו, בעיקר המפקדים, יכתבו בקצרה אודות אופי השירות שביצע החייל. זאת בכדי להוכיח למשרד הביטחון שאותו החייל אכן היה חשוף לפעילות מסוימת אשר בכוחה היה לגרום לחבלה האמורה. באופן זה, "אישור תנאי שירות" (חוות דעת מפקד) מתייתר. כאשר חייל טוען שנחבל שלא כתוצאה מאירוע תאונתי, אזי הוא נדרש להגיש למשרד הביטחון "אישור נסיבות". שהוא חוות דעת מפקד, אשר יציג למשרד הביטחון את אופי השירות אליו היה חשוף התובע ואשר יכול להסביר את הפגימה שהתפרצה אצלו.

מילוי דוח פציעה תמיד ייעשה בצורה מלאה ויסודית

לעיתים, ברגע החבלה, אין באפשרותו של הנחבל לדעת "מה יוליד יום" ומה באמת תהיינה ההשלכות הסופיות של החבלה. כנ"ל לגבי על מצבו הרפואי הצמית. כמו כן, הנחבל גם לא יכול לדעת האם אותה החבלה תשאיר אותו עם פגימה (נכות) אשר תאפשר לו להגיש תביעה נגד משרד הביטחון. המשפט המתאים ביותר בסיטואציה הזו הוא: "אם יש ספק – אין ספק". תדאגו שדו"ח הפציעה יהיה מלא וערוך כמו שצריך וכן דאגו שיהיה לכם עותק קריא וברור שלו. במידה ותהיו זכאים להגיש תביעה, תוכלו להשתמש בדו"ח הפציעה שבידכם.

מעוניין/ת להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?

תשאיר/י פרטים כאן ועורך דין ממשרדנו יחזור אליך בהקדם.

דו"ח פציעה בצבא – על מה צריך להקפיד?

  1. לוודא שממלאים בעבורכם דו"ח פציעה- לא להתבייש לבקש דו"ח שכזה. כאמור, כל מפקד/רופא חייב למלא דו"ח שכזה באירועים שכאלה. כמו כן, דו"ח פציעה לא צריך להוות שום בעיה או מחסום להמשך השירות הצבאי ולא משנה באיזה יחידה אתם משרתים. חיילים רבים פונים אלי מיחידות מובחרות ומספרים לי שהם מרגישים אי נוחות מהבקשה למילוי דו"ח שכזה.  התשובה שאני נותן להם היא, שמילוי דו"ח פציעה לא צריך להוות שום בעיה. חוץ מזה, כדאי שידעו שהם לא חריגים ושגם ביחידות האלה "כל שני וחמישי" דו"ח כזה ממולא.)
  2. כשיש תאריך חבלה מדויק תכתבו את דוח הפציעה – לכתיבת תאריך מדויק יש השלכות משמעותיות. כאשר קצין התגמולים במשרד הביטחון בוחן את התביעה הוא מסתכל על דו"ח הפציעה, הוא בודק אם יש אירוע תאונתי. בנוסף, הוא בודק האם יש תאריך ספציפי שנרשם בדו"ח הפציעה וזאת בכדי להגדיר את התביעה כתביעה ב"מסלול הירוק".
  3. למלא את הדו"ח פציעה כמה שיותר קרוב למועד האירוע – הרי במידה והדו"ח ימולא פרק זמן משמעותי מיום החבלה הרי שאמינות הדו"ח, נפגמת.
  4. תוודאו שדו"ח הפציעה חתום על ידי מי שצריך – רופא, מפקד ישיר ומפקד יחידה. חתימת הרופא והמפקד הישיר הינם החתימות ההכרחיות. במידה ומפקד היחידה לא הספיק לחתום יהיה ניתן להגיש גם ככה את הדו"ח.
  5. לשמור היטב את דו"ח הפציעה –  דו"ח הפציעה הוא דו"ח אותו ממלאים  באופן ידני ואין לו שום העתק במערכת או בכל מקום שהוא. אם הדו"ח  יאבד, תאלצו למלא דו"ח בשנית – דבר שיפגע באמינות הדו"ח מפאת הזמן שחלף. בנוסף, ייתכן ותאלצו להגיש תביעה ללא דו"ח הפציעה, דבר שאינו רצוי וסתם מסרבל את ההליך.

סיכום – דו"ח פציעה בצבא/ שירות הביטחון השונים

דו"ח פציעה הוא דו"ח חשוב שיכול לעזור באופן משמעותי בהוכחת הקשר הסיבתי שבין החבלה לבין השירות הצבאי. כמו כן, דו"ח פציעה שנכתב נכון, יכול לקצר באופן משמעותי את ההליך ולמנוע את הצורך שבהגשת מסמכים נוספים כגון: תצהיר, "אישור נסיבות שירות",  חוות דעת מפקד ועוד.

הקפידו כי דו"ח הפציעה ימולא בצורה טובה, כך שבמידה ותבקשו להגיש בשלב מאוחר יותר תביעה – יהיה לכם דו"ח זה לעזר רב.

מבלי לפגוע באמור לעיל חשוב לדעת, שגם אם אין דו"ח פציעה בצבא או שיש והוא לא מלא באופן מיטבי, עדיין ניתן יהיה להגיש את התביעה נגד משרד הביטחון ואף לקבל הכרה.

טיפ קטן: אם יש באפשרותכם להתייעץ עם עורך דין העוסק באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון בסמוך לקרות החבלה, כדאי לקיים שיחה שכזו. עורך הדין יוכל לכוון אתכם ולוודא שאכן המסמכים והעדויות נמצאים וכתובים כמו שצריך. בכך, תוכלו למנוע בעיות בהמשך הדרך.

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובל/ת ממחלה ו/או חבלה שאירעה לך עקב השירות?

השאר/י פרטים ונחזור אליך בהקדם
חיפוש

מחפש/ת עורך דין מיומן לתביעה נגד למשרד הביטחון?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן