מצורף סרטון העוסק בדוח הפציעה – איך למלא אותו ואיך הוא עוזר בתביעה נגד משרד הביטחון
רקע כללי על דוח פציעה
כאשר חייל נחבל בעת שירותו הצבאי וכתוצאה מכך הוא סובל מפגימה (בעיה) כלשהיא, אותו החייל יהיה זכאי להגיש תביעה למשרד הביטחון. במטרה שמשרד הביטחון יכיר בפגימה הנ"ל וכתוצאה מכך החייל יקבל תמלוגים והטבות. בהתאם לגובה הנכות שיקבעו לו בוועדה הרפואית.
כמובן שקיים צורך להוכיח את הקשר הסיבתי שבין החבלה לבין השירות הצבאי/הביטחוני.
הקושי בתביעות נגד משרד הביטחון נעוץ בשניים:
- הוכחת הקשר הסיבתי. כלומר, ההוכחה שהחבלה אכן אירעה כתוצאה ישירה מהשירות עצמו.
- וידוא שאכן התובע מקבל את גובה אחוז הנכות התואם את פגימותיו.
*לתשובות לכל השאלות החשובות בנושא תביעה נגד משרד הביטחון – לחצו כאן. למאמר נוסף מאתר shofet.info בנושא דוח פציעה- לחצו כאן.
סרטונים בנושא דוח פציעה ותביעה למשרד הביטחון
דוח פציעה בצבא
התנהלות התביעה במשרד הביטחון
פציעה במילואים ומה לעשות
דוח פציעה -סרטון מורחב
למה צריך ייצוג של עורך דין בתביעה לנכי-צה"ל
ועדה רפואית מה חשוב להגיד
מה חשוב לבדוק אחרי ועדה רפואית
תוך כמה זמן מקבלים את הפיצוי ממשרד הביטחון
פעולות שיש לעשות כדי להוכיח את הקשר הסיבתי
- הצגת תיעוד רפואי – התיעוד צריך להיות מדויק והוא יכלול את אופי הפציעה והטיפול בה. בתביעות נגד משרד הביטחון תקופת ההתיישנות היא מקוצרת ואורכה שלוש שנים מתום השירות. במידה ולא יהיה רישום אודות החבלה ותקופת ההתיישנות תחלוף, אזי לא יוכל הנחבל להגיש את תביעתו. רק במידה ויש איזכור ברשומות אודות החבלה, בסמוך לאחר התרחשותה, תתבטל תקופת ההתיישנות.
- הגשת התביעה באופן מדויק – חשוב לצרף את כל הנספחים כאשר יש הבדל בין תביעה לתביעה. כך למשל, ישנן תביעות שהתובע נדרש להגיש תצהירים חתומים ע"י עורך דין, חוות דעת מפקד, אישורים ואסמכתאות. כל זאת, בהתאם לסוג החבלה ו/או התביעה.
- דו"ח פציעה בצבא – מילוי דו"ח פציעה על ידי החייל, הרופא, המפקד הישיר ומפקד היחידה. דו"ח פציעה נקרא גם טופס 141. התקנות קובעות, כי על רופא/מפקד חלה חובה למלא דו"ח פציעה כאשר חייל נחבל. דו"ח הפציעה למעשה מהווה סוג של הוכחה של הקשר הסיבתי בין השירות הצבאי לחבלה שאירעה. על דו"ח הפציעה לתאר בצורה ברורה ותמציתית את השתלשלות האירועים והוא ייחתם ע"י מפקדים ורופאים בכדי לאמת אותו.
*כאשר החייל נמצא תחת מדור רמ 2 הוא זכאי לקבל מהמדור עזרה במילוי דוח הפציעה. וודאו מספר פעמים שאכן הדוח מלא בצורה מדויקת. שימו לב שהתאריכים נכונים ומדויקים ותואמים את המסמכים הרפואיים האחרים. פרטים נוספים לגבי הגשת תביעה דרך ר"מ 2 ניתן לקרוא בלינק: הגשת תביעה למשרד הביטחון דרך ר"מ 2 בגין חבלה או מחלה – יתרונות וחסרונות.
מה צריך לכלול דוח פציעה?
כאשר ממלאים דו"ח פציעה בצבא, יש להקפיד על מילוי של הפרטים הבאים באופן מדויק ככל שאפשר וסמוך ככל שניתן למועד הפציעה:
- מקום הפציעה – היכן הפציעה התרחשה
- מועד ושעת הפציעה
- תיאור הנסיבות שהובילו לפציעה
- מיקום הפציעה בגוף
- אופי הפציעה
- תיעוד רפואי רלוונטי – יגובה במסמכים רפואיים
- התייחסות של עדים שהיו עדים לאירוע – רלוונטי במקרים שבהם יש עדים בקרבת מקום
אלו הפרטים החשובים ביותר שצריכים להופיע בכל דו"ח פציעה כאשר כל דו"ח שכזה ילווה בחתימה של מפקד הישיר, מפקד היחידה והרופא המטפל/קצין הרפואה אשר העניק את הטיפול לחייל שנפצע. למרות המחשבה הרווחת, החתימה החשובה ביותר בדו"ח פציעה היא לא החתימה של הרופא, אלא של המפקד הישיר שמאשר בחתימתו שאירעה חבלה תאונתית.
האם דוח פציעה מהווה ראיה מספקת בתביעות נגד משרד הביטחון?
כאשר עולה השאלה של "איך לתבוע את צה"ל?" באופן חוקי ומסודר, עולה גם השאלה על הראיות שתומכות בתביעה. כחלק ממערך הראיות שמגישים לקצין התגמולים נמצא גם דו"ח פציעה שמהווה ראייה חיונית עבור תביעות נגד הצבא ומשרד הביטחון.
דו"ח פציעה אינו מהווה את ראייה משמעותית בתיקי תביעת נכות נגד הצבא, אך הוא מהווה בסיס חיוני שניתן להישען עליו כאשר מתחילים את הליכי התביעה. דו"ח פציעה שממלאים קרוב ככל הניתן למועד הפציעה ובאופן מדויק ככל הניתן מאפשר להתחיל את תהליך התביעה ולתמוך בשאר הראיות המוכיחות את הקשר בין פציעה ובין הגורמים לפציעה. כמו כן, דו"ח פציעה מבטל לעתים את חוק ההתיישנות; כלומר, אם אתם רוצים להגיש תביעה נגד הצבא לאחר גמר תקופת ההתיישנות (3 שנים), תוכלו לעשות זאת אם יהיה בידכם דו"ח פציעה תקין ונכון.
האם ניתן להגיש תביעה ללא דוח פציעה?
דו"ח פציעה הוא אינו הכרח בהגשת תביעה נגד משרד הביטחון, כך שניתן להגיש תביעות בגין חבלות תאונתיות גם אם אין בידכם דו"ח פציעה. דו"ח שכזה מהווה ראיה חיונית על פציעות והנסיבות של פציעות בצבא, אך הוא לא מהווה את הראיה המרכזית בתיקי תביעה נגד משרד הביטחון.
אם לאחר פציעה בצבא מולא דו"ח פציעה אך הוא לא נמצא בידכם, עדיין ניתן יהיה להגיש תביעה בהתבסס על ראיות אחרות. כדי למנוע מצבים כאלו, חשוב לסרוק דו"ח פציעה ולשמור אותו לשימוש עתידי מפני שעותקים של דוחות פציעה אינם נשמרים במערכת של הצבא/ כוחות הביטחון.
במקרים בהם אין בידכם דו"ח פציעה כלל, ניתן יהיה להוכיח קשר נסיבתי בין שירותכם הצבאי ובין הפציעה שחוויתם באמצעות ראיות אחרות, כמו אישור תנאי שירות, עדויות, תצהירים ,תיק רפואי, ניתוחים שעברתם עקב הפציעה, ומסמכים רפואיים אחרים.
אם כן, התשובה ל"האם ניתן להגיש תביעה ללא דו"ח פציעה?" היא "כן", אך במקרים הללו חשוב שיהיו בידכם ראיות אחרות המעידות על קשר בין הנכות שאתם סובלים ממנה ובין שירותכם הצבאי. וחשוב לזכור שככל שדוח הפציעה נכתב ונחתם בצורה נכונה ובסמיכות לאירוע כך משקל הראייה תהיה גבוהה יותר.