PTSD בצבא | הגשת תביעה לאחר תקופה | נכה צה"ל | אחוזי נכות

PTSD בצבא: כך תקבלו את זכויותיכם ממשרד הביטחון

הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD) משפיעה על חייהם של משוחררים רבים מהצבא – צעירים ומבוגרים כאחד. מדובר בבעיה נפשית שמשפיעה במידה ניכרת על התפקוד של אלו שמושפעים ממנה, גם שנים לאחר המאורע שהוביל לה. כתוצאה מהמגבלות שנוצרות מ-PTSD, יש קושי לתפקד בצורה תקינה. הגשת תביעה על PTSD בצבא עוזרת לממש את הזכויות החוקיות בישראל, וזה חיוני לדעת כיצד להתנהל בתביעות הללו.
PTSD בצבא

תוכן עניינים

כיצד נגרם PTSD?

לפוסט טראומה יש מספר טריגרים שגורמים לתופעות הנלוות למצב הנפשי הזה, והם:

  • אירוע טראומתי אישי/חשיפה לאירוע טראומתי: עדות ראשונה לאירועים ומראות קשים במהלך השירות הצבאי
  • עדות משנית לטראומה – צפייה בפציעה או מוות של אדם אחר במהלך אימונים או מבצעים צבאיים
  • עדות שמע לטראומה של אחרים – חשיפה לסיפור על מאורע טראומתי של אדם אחר
  • חשיפה לא ישירה לפרטי אירועים טראומתיים – למידה על אירועים טראומתיים של אחרים במהלך קורס צבאי או במהלך אימונים

מה זה PTSD בצבא?

האירועים שהוזכרו מעלה מהווים גורם להתפתחות של מצבי פוסט טראומה. אך, למה האירועים האלו גורמים בדיוק? מה הן התופעות של פוסט טראומה בצבא? תופעות הלוואי של פוסט טראומה נחקרו ונכתבו במדויק בספר DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). במהדורה העדכנית של הספר הנודע נרשמו התסמינים שמגדירים את תופעת הפוסט טראומה. התסמינים יכולים להתפרץ מיד לאחר האירוע הטראומתי, ולעתים גם שנים אחריו, והם:

לחימה- אירוע טראומטי
לחימה- אירוע טראומטי. PTSD בצבא – עורך דין משרד הביטחון
  • חזרה לאירוע הטראומתי: התסמין הנודע ביותר של פוסט טראומה צבאית; האדם שלוקה בפוסט טראומה יחווה הבזקים חוזרים למאורע הטראומתי במספר דרכים: אשליות שהאירוע מתרחש שוב, סיוטים חוזרים ונשנים על האירוע, והבזקים למצב בזמן ערות.
  • מצוקה פסיכולוגית: כאשר האדם שנפגע נחשף לגירויים שמזכירים את האירועים הטראומתיים, הוא יחווה תופעות גופניות שונות: לחץ דם גבוה, קוצר נשימה, והזעה הם רק חלק מהתופעות הגופניות שתוקפות פוסט טראומתיים ומקשות עליהם לתפקד.
  • מצבים רגשיים קיצוניים: פרצי אלימות, חוסר יכולת לשלוט ברגשות, פרצי בכי, ותופעות רגשיות קשות נוספות.
  • קהות חושים וחוסר מוטיבציה: חוסר רצון לבצע פעולות שונות
  • עוררות מתמדת: חוסר יכולת להירגע, גם כאשר אין טריגרים סביב
  • קושי בקיום קשיים חברתיים: חוסר יכולת ליצור או לתחזק קשרים חברתיים 

מחקר גדול שבוצע בצבא ארצות הברית מצא כי לוחמים אשר השתתפו בלחימה, אירועים טראומטיים, יהיו בסיכון של 30% ללקות ב PTSD.

למאמרים נוספים בנושא: פוסט טראומה בצבא, תקיפה מינית בצבא, אחוזי נכות פוסט טראומה, ועדות רפואיות במשרד הביטחון, הלם קרב בצבא

 

סובל מPTSD מהצבא ?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

אבחון PTSD לאחר אירוע חריג

כאמור, פוסט טראומה עלולה להיגרם מיד לאחר מאורע טראומתי. במקרים הללו זמן התגובה הוא חיוני, הן כחלק מהטיפול והן כחלק מהגשת תביעה על PTSD בצבא. כאשר מתרחש אירוע חריג שעשוי להיות טראומתי, יש לבדוק את החייל הפגוע. במהלך הבדיקה בוחנים אם החייל יוצר קשר עין, האם הוא מושבת פיזית, האם הוא מסוגל להגיב לשאלות פשוטות, ועוד.

תקיפה מינית בצבא
תקיפה מינית בצבא

במקרים הללו ניתן לפנות לקב"ן כדי להעריך את מצבו הנפשי של החייל. בנוסף, החייל הפגוע יכול להישלח לבדיקה פסיכיאטרית כדי לקבל ייעוץ ואף תרופות במידת הצורך.

לעיתים, ההפרעה הפוסט טראומתית יכולה להתעורר שנים לאחר הטראומה בעקבות אירוע מסוים שמציף את הטראומה שהייתה. לאחר השירות הצבאי, ניתן להיות מטופלים ע"י קופת החולים, גופים פרטיים, היחידה לתגובות קרב, נט"ל וכ"ו. במידה והוגשה תביעה למשרד הביטחון, ניתן לקבל טיפול רפואי על חשבונם (אט"ר).

ומה קורה אם לא מבצעים אבחון מהיר?

פוסט טראומה עלולה לתקוף חיילים גם שנים לאחר השחרור שלהם. במצבים הללו לא מתבצעות בדיקות מידיות לאחר האירוע הטראומתי, אך אין זה אומר שאין סיכוי לזכות בתביעה. 

הגשת תביעות על PTSD בצבא אינה תחומה בזמן ואין עליה חוק התיישנות (כאשר התובע עומד בכל הדרישות ולא נגרם נזק ראייתי בתביעה עקב הזמן שעבר). כלומר, ניתן להגיש תביעות על המצב גם שנים לאחר תום השירות הצבאי. במקרים הללו אין צורך באבחון קב"ן, אלא בחוות דעת של מומחה בתחום הנפש. כדי להגיש תביעה על פוסט טראומה שנגרמה מהשירות הצבאי, צריך קודם כל מסמכים רפואיים של פסיכיאטר ומטפלי נפש אחרים . אם המומחים גורסים שמדובר בפוסט טראומה  ולא בבעיה נפשית אחרת בעקבות השירות הצבאי או הבטחוני, ניתן להגיש תביעה על המצב כדי לקבל תגמולים.

חשוב לדעת, איחור בהגשת התביעה, הגשת התביעה לאחר שנים, תקשה מאוד על משרד הביטחון להכיר בכם כנכה צה"ל. ככל שהזמן יעבורמ  השחרור, יהיה קשה להוכיח את האירועים הטראומטיים שקרו בשירות הצבאי ואת הקשר שלהם למצב הנפשי הנוכחי.

סובל מהפרעה פוסט טראומתית מהשירות הצבאי?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

תהליך הגשת תביעה של PTSD בצבא

פגיעות פיזיות הנגרמות מהשירות הצבאי מגבילות משוחררים רבים מניהול אורח חיים שגרתי. אלו שנפגעים במהלך השירות שלהם מתקשים פעמים רבות למצוא עבודה קבועה, לבצע פעילויות מסוימות ולחיות חיים נורמטיביים.

PTSD אינו מצב פיזי, אך הוא מגביל לא פחות מפציעות גופניות. לכן, חשוב לממש את הזכויות שמגיעות על פי חוק. בעזרת התגמולים שמקבלים מתביעות כאלו, ניתן לקבל סיוע כלכלי, נפשי וליווי ארוך טווח בחלק מהמקרים.

כדי להתחיל בתהליך מימוש הזכויות עקב PTSD בצבא, צריך תחילה להגיש את מסמכי התביעה אצל קצין התגמולים במשרד הביטחון. את התביעה יש להגיש רק לאחר איבחון של פסיכולוג או פסיכיאטר שאבחן שמדובר בפוסט טראומה. 

אגף שיקום נכים בפתח תקווה
אגף שיקום נכים במשרד הביטחון

לאחר הגשת התביעה אצל קצין התגמולים, יחל תהליך של בדיקת התיק והתובע. פסיכיאטר או מספר פסיכיאטרים מטעם משרד הביטחון יבדקו האם התובע סובל מפוסט טראומה. באמצעות מבדקים פנים מול פנים, בחינת מצבו הנפשי של התובע ובדיקת עברו הרפואי-פסיכולוגי המומחים ייקבעו האם התובע סובל מפוסט טראומה.

אם אכן נמצא שיש מצב של PTSD, הממצאים יעברו לידי ועדה רפואית של משרד הביטחון. תפקידה של הוועדה היא לקבוע אחוזי נכות בהתאם למסקנות המומחים. רק במקרים שבהם נקבעו אחוזי נכות של 20% ומעלה בגין פוסט טראומה, התובע יקבל תגמול חודשי ויטופל ע"י אגף השיקום. אחוז נכות מ10%  -19% יזכה בפיצוי כספי חד פעמי.

טבלת התגמולים של נכי צה"ל – לחצו על הלינק

כיצד תזכו בתביעה בעקבות פוסט טראומה בצבא?

אין זה סוד שתביעות על PTSD בצבא הן סבוכות ומאתגרות במיוחד. תהליך הבדיקה אינו פשוט, וגם נטל ההוכחה על הקשר הסיבתי בין השירות ובין פוסט טראומה אינו קל. לכן, חשוב שיהיה לצידכם מקצוען שמתמחה בתיקי תביעה נגד משרד הביטחון.

במשרד עורכי דין ידידיה בלומהוף ישנו צוות של עורכי דין המתמחים בתביעות נגד משרד הביטחון מכל הסוגים. לאחר פציעה אישית שחווה עו"ד בלומהוף במהלך שירותו ביחידת שלדג, הוא הכיר מקרוב את המאבקים של חיילים במאבקים על זכיותיהם.

האירוע הביא את עו"ד בלומהוף להקדיש את הקריירה שלו לסיוע לחיילים שעוברים מאבקים דומים. כיום המשרד מעניק שירות מקצועי וליווי בכל שלבי התביעות נגד משרד הביטחון. אם אתם זקוקים לסיוע משפטי על תביעות פוסט טראומה בצבא, יש לכם גיבוי מקצועי ואישי במשרד עורכי דין ידידיה בלומהוף. יחדיו נביא למיצוי הזכויות שלכם ולקבלת העזרה שאתם זקוקים לה. 

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובל מפוסט טראומה (PTSD) מהשירות הביטחוני?

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם
חיפוש

סובל ממחלה שאירעה לך עקב השירות ?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן