איך נקבעים אחוזי הנכות על מפוסט טראומה במשרד הביטחון
קביעת הזכאות ההטבות והתגמולים ייקבעו בהתאם לגובה הנכות שנקבעה בוועדה הרפואית במשרד הביטחון.
הועדה רפואית המחוזית תתקיים במחוזות השונים או בבית חולים תל השומר או בבית חולים לוינשטין. כאשר הוועדה המחוזית תתקיים עם לפחות פסיכיאטר אחד.
חשוב לדעת, ועדה נפשית לקביעת אחוזי נכות בפוסט טראומה הינה קשה, לא בגלל שהוועדה הרפואית הולכת להטיח בכם ולהוכיח לכם שאתם שקרנים (דבר שלרוב לא קורה),
הוועדה הרפוואית הנפשית היא קשה כיוון שהנכה צריך לפתוח את הפצעים שלו, להיחשף בפני אנשים זרים ולספר את הנקודות חולשה שתמיד דאג להסתיר.
עם זאת, צריך לדעת, הוועדה הזו הינה וועדה אשר הולכת לקבוע עבורכם את רמת ההכרה של משרד הביטחון בכם ואת גובה הזכאויות שלכם במשרד הביטחון, ולכן חשוב מאוד לעשות את המאמצים בכדי לנסות ולשתף היטב את חברי הוועדה ולדעת להתמודד נכון עם הוועדה הרפואית.
סרטונים בנושא אחוזי נכות על פוסט טראומה ותביעה למשרד הביטחון
אחוזי נכות פוסט טראומה
מה חשוב להגיד בוועדה הרפואית של משרד הביטחון
מה לא אומרים בוועדה הרפואית
ממתי מוכרים כנכי צה"ל
תהליך התביעה במשרד הביטחון
איך מעלים אחוזי נכות
איך מאבחנים פוסט טראומה - חלק א'
פוסט טראומה ללוחמים - מסלול מהיר להכרה
משך שיש לוועדה הרפואית לפוסט טראומה, ואיך היא מתנהלת
לוועדה הרפואית רשאי הנכה להיות מיוצג ע"י עורך דין או לצרף מלווה לחדר הוועדה.
קביעת הנכות על ידי הועדה הרפואית תעשה על בסיס:
- הבדיקה הקלינית של הפסיכיאטרים היושיבים בוועדה.
- החומר שהוצג בפני הוועדה, אשר כולל את מסמכי התביעה.
- סיכום נפשי מהפסיכולוג.
- סיכום מהפסיכיאטר, סיכום רפואי מאשפוז.
- כל מסמך/עדות למצב הנפשי שיכול לעזור לוועדה לקבל את החלטותיה.
- הוראות יו"ר הוועדות לצורך קביעת הנכות.
- החלטת קצין התגמולים בצירוף חוות הדעת של משרד הביטחון
הוועדה הרפואית תמשך בין 20 ד' ל 40 ד' והיא תנוהל ע"י הפסיכיאטר/ים.
בזמן הוועדה יבצעו הפסיכיאטר/ים איבחון לעניין עוצמת הפגיעה התפקודית שממנה סובל הנכה ובהתאם לכך תפנה הוועדה לתקנות הנכים בכדי לקבוע את הנכות המתאימה.
איך קובעים רופאי הוועדה את אחוז הנכות על פוסט טראומה?
ככל שהמצב התפקודי של הנכה טוב יותר, כלומר, ממשיך לתפקד בעבודה, בחיי המשפחה, וההשפעה של ההפרעה הפוסט טראומיתית נמוכה – אחוזי נכות שיקבעו יהיו נמוכים.
במידה והנכה מתקשה מאוד בשינה, סובל מסיוטים רבים, עוררות יתר, התקפי זעם, קשיי שינה, מתקשה בעבודה, חייו הפרטיים נפגעו, סף עצבים גבוה ועוד ועוד – אחוזי נכות יהיו גבוהיים יותר.
צריך לזכור, רופאי הוועדה הינם פסיכיאטרים מומחים אשר מכירים היטב את הניואנסים הקטנים אשר יעזרו להם לקבוע על אחוז נכות נמוך, גבוה, או חלילה לחשוב שמדובר בנכה אשר מגזים בכדי לזכות בנכות גבוהה יותר.
לעיתים הפרעה של פוסט טראומה יכולה להוביל להפרעות נפש נוספות כמו דיכאון, חרדה וכו, ככל שקיימות הפרעות נוספות ועוצמתם גבוה כך גם הנכות הכוללת תהיה גבוה יותר.
חשוב לדעת שבוועדה קצרה לא ניתן להגיע לאבחנה מדוייקת באשר לפגיעה התפקודית של הנכה, ולכן חשוב מאוד להגיע עם מסמכים מתאימים המוכיחים את רמת הפגיעה התפקודית.
סעיפי הליקוי שבתקנות לנכים לצורך אחוזי נכות על פוסט טראומה – סעיף 34
- 5% – הפרעה נפשית מזערית עם כושר תפקודי תקין
- 10% – הפרעה נפשית המלווה בהגבלה קלה בכושר התפקוד
- 20% – הפרעה נפשית המלווה בהגבלה בינונית בכושר התפקודי
- 30% – הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים ניכרים, קיום צירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעות בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן ניכר .
- 50% – הפרעה נפשית עם סימנים אובייקטיביים קשים בקיום קשרים בין- אישיים תקינים ובצירוף הפרעות של סף גירוי נמוך, הפרעה בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה.
- 70% – הפרעה נפשית המלווה בהפרעה קשה בקיום יחסים בין- אישיים, בבחינת המציאות ובשיפוט, בצירוף סימנים אובייקטיביים קשים של ירידה בסף הגירוי, בריכוז, בחשיבה, באפקט, בכוח ההתמדה וברציה, המגבילות את הכושר התפקודי באופן קשה ביותר.
- 100% – מצב חמור ביותר עם אי יכולת מוחלטת לתפקד באופן עצמאי, צורך בסיוע מתמיד בחיי יום יום או באשפוז.
כפי שניתן לראות, קביעת אחוזי נכות על פוסט טראומה במשרד הביטחון תקבע לפי ניואנסים קטנים אך מהותיים. אדם שיקרא את התקנות לא יצליח להבין באיזו דרגה של חומרה הוא נמצא, לרוב אף יחשוב שמצבו חמור בהרבה ממה שבאמת מצבו. זה קורה כיוון שכל הסובלים מפוסט טראומה חווים קושי משמעותי מאוד בתפקוד היומיומי, עם זאת, קיים הבדל משמעותי בין נכה שמתקשה בשינה בגלל סיוטים לבין נכה שנמצע במחלקה סגורה בבית חולים בגלל אובדנות וסכנה לציבור.
לכן, חשוב מאוד שאנשי מקצוע, פסיכיאטרים, עורכי דין מומחים בתביעות משרד הביטחון אשר מייצגים נכי נפש רבים יבדקו את התובע ויגידו לו את גבולות הגזרה שלו מבחינת אחוזי הנכות.
חוסר ההבנה תוביל לכעס גדול על המערכת ואכזבה משמעותית כאשר החלטה לעניין אחוזי הנכות תתקבל אצל הנכה.
טיפים חשובים לפני הוועדה לפוסט טראומה במשרד הביטחון
כמה טיפים חשובים לפני הוועדה, כיוון שמי שמכיר אתכם הכי טוב בהקשר למצב הנפשי הם המטפלים שלכם, הפסיכולוגים והפסיכיאטרים, הרי שהכי טוב להציג בפני הוועדה הרפואית את המסמכים העדכניים מהם, שם יהיה כתוב את תדירויות הטיפולים, המצב הנפשי, היכולת התפקודית, הקשר עם החברים, משפחה, עבודה, התרופות וכיוצ"ב – מסמכים אלו יעזרו מאוד לוועדה הרפואית בקביעת אחוזי נכות נכונים.
לא ניתן לספק הסבר מקיף על הליקויים התפקודיים שחווים אנשים עם הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) לוועדה רפואית קצרה בזמן. עם זאת, חשוב לספק סקירה כללית של ההפרעה ולהסביר כיצד היא משפיעה על כל תחומי החיים שלכם. לשם כך, זה עשוי להיות מועיל לספק סקירה קצרה של הסימפטומים וההשפעות של PTSD, כמו גם כמה דוגמאות כיצד זה יכול להשפיע על תפקוד האדם בתחומים שונים. בנוסף, זה עשוי להיות מועיל לשתף מידע על טיפולים שמתבצעים.
חשוב להגיע לוועדה הרפואית כשאתם יודעים מה אתם רוצים לשתף את הוועדה הרפואית ואת הדברים שאתם לא יכולים לצאת מחדר הוועדה מבלי שהם נאמרו.
מי שמכיר את הוועדה הרפואייות הנפשיות יודע שישנם דברים שעוברים מאוזן אחת לאוזן השניה אצל חברי הוועדה וישנים דברים שמקנים קשב והתייחוסת, לכן כדאי להגיע לוועדה הרפואית כשאתם מלווים באיש מקצוע אשר פוקד את הוועדות הנ"ל בתדירות רבה ומכיר היטב את הנפשות הפועלות שם ואת הדרך לקביעת הנכות בוועדות נפשיות.
כאשר נקבע אחוז נכות שלטענת הנכה/ עורך הדין המייצג נמוך, ניתן לערער בפני הוועדה הנפשית העליונה וזאת לצורך קביעת אחוז נכות גבוה יותר.