החמרה בפוסט טראומה | העלאה של אחוזי נכות במשרד הביטחון

החמרה של פוסט טראומה והעלאה של אחוזי נכות במשרד הביטחון

פוסט טראומה הוא מצב נפשי מורכב שקשור לחוויות טראומטיות אשר יכולות להשפיע באופן מובהק על תפקוד היומיומי. הסובלים מפוסט טראומה זכאים לאחוז נכות, נכות אשר יכולה להתערער או להיות מוחמרת מעם הזמן. מאמר זה נתמקד בהבנת הסיבות להחמרה במצב הנפשי אצל הסובלים מפוסט טראומה אשר כבר הוכרו במשרד הביטחון, ואיך המצב יכול לבוא לידי ביטוי. נסקור גם מנגד, מה ניתן לעשות כדי להגדיל את אחוז הנכות במשרד הביטחון, על מנת לקבל זכויות ותגמולים נוספים
החמרת מצב פוסט טראומה

תוכן עניינים

החמרה של פוסט טראומה אצל נכי צה"ל

רקע כללי:

נתון: בכל שנה מוגשות מאות בקשות להחמרת מצב במשרד הביטחון לנכים הסובלים מהפרעה פוסט טראומתית אשר רוצים להגדיל את אחוז הנכות.

כ70% התביעות להחמרת מצב מסתיימות ללא שינוי באחוזי הנכות.

בישראל לאור ריבוי המלחמות, מבצעים, סכנות נוספות, הסיכויים להחמרה במצב הנפשי אצל הסובלים מפוסט טראומה מהצבא הוא גדול, ולכן חשוב לדעת כי במצב של החמרה של המצב הנפשי חשוב וצריך להעלות את אחוז הנכות במשרד הביטחון.

העלאה של אחוז הנכות תגדיל את הקצבה ותאפשר גם הגדלה של שעות הליווי, הגדלה של אי כושר העבודה, דיור, השתתפות במעונות ילדים, רכב  וכיוצ"ב.

סרטונים בנושא החמרת מצב אצל נכי צהל הסובלים מפוסט טראומה

מה חשוב להגיד בוועדה הרפואית

אחוזי נכות פוסט טראומה

הדרך הקצרה להכרה על פוסט טראומה

איך מתכוננים נכון לוועדה לפוסט טראומה

הסיבה שבחר עו"ד בלומהוף לייצג נכי צה"ל

איך נקבעים מספר נכוות במשרד הביטחון

חשיבות של ייצוג עם עורך דין משרד הביטחון

החמרת מצב במשרד הביטחון והעלאת נכות

החמרה של פוסט טראומה
החמרה של פוסט טראומה

החמרה של פוסט טראומה במשרד הביטחון

פוסט טראומה היא תגובה נפשית ורגשית שעשויה להתפתח לאחר אירוע טראומטי חריג, כמו לחימה, חוויות קשות, פעילויות מבצעיות, תאונה קשה, פגיעה או תקיפה מינית. הסובלים מפוסט טראומה יסבלו לרוב מתסמינים כמו: הימנעות, זכרונות חוזרים, חרדה, הימנעות, קשיי שינה, זעם וכו'.

חלק גדול מהנכים הסובלים בהפרעה פוסט טראומתית שהוכרו כנכי צה"ל במשרד הביטחון, סובלים במהלך השנים מהחמרה במצב הנפשי. החמרה של המצב הנפשי מזכה את הנכה בהגשת בקשה להחמרה במשרד הביטחון לצורך עדכון אחוזי הנכות.

מצב הנפשי של הסובלים מפוסט טראומה עשוי להיות מוחמר עם הזמן מכמה סיבות:

  1. אי טיפול: חלק מהנכים מחליטים שלא לבקש טיפול פסיכולוגי או רפואי, מה שיכול להאט את התהליך הרפואי ולגרום להחמרה במצב הנפשי ובתסמיני הפוסט טראומה.
  2. טיפול לא מתאים: בהתאם לחומרת ההפרעה כך נדרש טיפול נפשי מתאים. כמו-כן לעיתים הטיפול הפסיכולוגי, הטיפול התרופתי אינו מתאים אשר יכול לגרום להחמרה.
  3. אי הכרה: רבים מהסובלים מהפרעה הפוסט טראומתית מדחיקים את היותם סובלים מהפרעה נפשית או שלא מזהים מספיק את התסמינים וההחמרות הנפשיות ולכן נמנעים מטיפול מתאים.
  4. טריגרים: אירועים אשר מזכירים את הטראומה שהובילה לפוסט טראומה, כגון לחימה, מבצעים, אלימות (לצערנו, בישראל אירועים אלו קורים בתדירות גבוה דבר אשר פוגע מאוד באיזון של הסובלים מפוסט טראומה) יכולים להגביר את העוצמה של הסימפטומים שתגרום להחמרה במצב הנפשי.

*למאמר מורחב בנושא פוסט טראומה מהצבא – לחצו כאן

הביטוי של החמרת מצב

ההחמרה במצב הנפשי אצל הסובלים מפוסט טראומה יכולה להתבטא במגוון דרכים. כמה מהן כוללות:

  1. הימנעות ממקורות הטראומה: הנכה מתחיל לסבול מהמנעות משמעותית יותר כאשר הוא נמנע יותר מהגעה לאירועים או מקומות שמעוררים לו זיכרונות טראומטיים, גורמים לו להיפגש מחדש עם הטראומה.
  2. התפתחות של אבחנות נפשיות נוספות: לעיתים, נכים הסובלים מפוסט טראומה יכולים לפתח הפרעת דיכאון, חרדה ועוד. כמו-כן, במצבים חריגים גם ניתן לראות פגיעה בשיפוט.
  3. בידוד חברתי: הסובלים מפוסט טראומה עשויים להימנע מיצירת קשרים חברתיים או למצוא את עצמם מבודדים ממשפחה וחברים.
  4. פגיעה בכושר העיסוק: עם התגברות התסמינים, נכים רבים הסובלים מפוסט טראומה יכולים לסבול מפגיעה בכושר התעסוקה.
פוסט טראומה מהצבא
פוסט טראומה מהצבא – אחוזי נכוצת פוסט טראומה מהצבא

למה אחוזי נכות גבוהים חשובים במיוחד אצל הסובלים מפוסט טראומה?

העלאה של אחוזי נכות וקביעה של אחוז נכות גבוה הוא חשוב, אך העלאה אצל פוסט טראומתיים וקביעה של אחוז נכות גבוה  הוא חשוב בהרבה.

המשמעות של גבוה הנכות בפוסט טראומה היא קריטית יותר מנכה שסובל מפגיעה מנכות אחרת מכמה סיבות פשוטות.

אחוזי הנכות בפוסט טראומה הם נגזרת ישירה של הפגיעה תפקודית / אי תפקודית, ולכן ככל שאחוז הנכות בפוסט טראומה הוא גבוה יותר, כך הצורך של הנכה בסיוע נוסף ממשרד הביטחון הוא גבוה יותר, ואז יהיה ניתן להגיש בקשות נוספות שיכולות להיות שוות הרבה מאוד כסף למשרד הביטחון.

לדוגמא:

  • נכה פוסט טראומתי עם נכות גבוהה לרוב אינו עובד או שעובר במשרה חלקית, במצב כזה יוכל לבקש הנכה תגמול ימי מחלה (תט"ר),השלמה לחצי משרה או נכה נצרך.
  • נכה פוסט טראומתי עם נכות גבוהה במשרד הביטחון לרוב יתקשה בתפקוד הבסיסי, בפעולות הבסיסיות כגון, קניות, ניקיון, נסיעות, בישול וכיוצ"ב, במצב כזה יוכל הנכה לבקש שעות ליווי. ככל שאחוז הנכות יהיה גבוה יותר יוכל הרופא במחוזי או המרחבי לקבוע יותר שעות ליווי.
  • אחוז נכות גבוה יאפשר לנכה להגיד בקשה לסיוע בדיור, מעונות, קייטנות וכיוצ"ב

 

סובלים מהחמרה של הפוסט טראומה שלכם?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

העלאת אחוזי הנכות במשרד הביטחון

כאשר ישנה החמרה במצב הנפשי אצל הסובלים מפוסט טראומה, חשוב להבין את הדרך לקביעת נכות במשרד הביטחון, את התקנות עצמן, כדי לדעת אם כדאי ושווה לנסות ולהגדיל את גובה הנכות במשרד הביטחון.

לפי התקנות, אחוזי הנכות יקבעו בהתאם להגבלות. הגבלה קלה – 10% נכות, הגבלה בינונית – 20% נכות, הגבלה ניכרת 30% נכות, הגבלה קשה 50% נכות, הגבלה קשה מאוד 70% נכות.

זה שהפסיכיאטר כותב שישנה החמרה במצב הנפשי זה לאו דווקא אומר שגם אחוז הנכות צריך לעלות, יכול להיות שאחוז הקודם שנקבע היה גבוה ממה שהיה צריך להיקבע, ויכול להיות שאכן ישנה החמרה במצב הנפשי אבל לא החמרה מספיקה כדי לעלות דרגה נוספת בסעיפי הנכות.

*למאמר בנושא אחוזי נכות לפוסט טראומה לחצו כאן

אחוזי נכות פוסט טראומה
פוסט טראומה אחוזי נכות – תביעה למשרד הביטחון – עורך דין משרד הביטחון

איך מגישים בקשה להחמרת מצב במשרד הביטחון?

את הבקשה יש לשלוח לוועדות הרפואיות של מחוז השיקום שלכם (ירושלים, רחובות, באר-שבע, תל-אביב, דן, נתניה,חיפה, טבריה) יש להגיש את הבקשה בצירוף מסמכים נפשיים עדכניים.

הוועדות יקבלו את הבקשה לועדה חוזרת להחמרת מצב בנושא פוסט טראומה והם יפנו למחלקות השונות במחוז לצורך איסוף תיעוד נפשי רלוונטי. לאחר שנאסף כל החומר הרלוונטי, כולל דו"ח של העוברת סוציאלית יפתח מסך בוועדות הרפואיות והתיק ימתין בפני שיבוץ – פרוצדורה כזו יכולה להימשך בין חודשיים ל6 חודשים פחות או יותר.

לאחר מכן הנכה יזומן לוועדה נפשית אשר תדון במצבו הנפשי ותקבע את גובה הנכות המתאימה למצבו.

האם ניתן להוריד אחוז נכות בוועדה להחמרת מצב על פוסט טראומה?

בוועדה הרפואית יבצעו הפסיכיאטרים הערכה של המצב הנפשי, הערכה תעשה על ידי המסמכים הנפשיים שצורפו לבקשה להחמרת מצב, המסמכים שנאספו ממשרד הביטחון, וע"י הבדיקה הקלינית של הוועדה. במידה והוועדה תתרשם שאחוז הנכות שנקבע בזמנו גבוה ביחס למצב הנוכחי, למעשה הוועדה חושבת שאחוז הנכות צריך להיות נמוך יותר, תהיה על הוועדה החובה להתריע בפני הנכה בכדי שתאפשר לו למשוך את הבקשה להחמרה (לפי ההוראות החדשות שעובדכנו בשנת 2022)

לסיכום, הגשה של החמרת מצב לסובלים מפוסט טראומה במשרד הביטחון.

כאשר קיימת החמרה במצב הנפשי, החמרה שכבר מורגשת תקופה ממושכת והיא מתועדת במסמכים הנפשיים אצל המטפלים, שווה לבחון אפשרות להעלאה של אחוזי נכות במשרד הביטחון. קביעת אחוז נכות גבוה יכול להטיב באופן משמעותי עם הנכה ולהעניק לו הטבות שונות שלא היו עוד קודם לכם. חשוב לבצע את הפעולה של ההחמרה בצורה מקצועית בכדי להימנע מטעויות בדרך ובכדי להגדיל את הסיכויים לקביעת נכות גבוה ככל הניתן.

 

 

סובלים מנכות נפשית בעקבות השירות הצבאי?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובלים מהחמרה של הפוסט טראומה שלכם?

השארו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן