הגדרות של תאונת דרכים בצבא
כדי להסדיר את הנושא של קבלת פיצויים על תאונות דרכים בצבא, משרד הביטחון קבע מספר הגדרות חשובות:
- חייל/חיילת – חיילים בשירות סדיר, אנשי קבע, או חיילים/חיילות במילואים.
- במהלך השירות הצבאי – תאונות שאירעו במהלך השירות הצבאי: בדרך מהשירות/בסיס, או בדרך מהשירות/בסיס.
- תאונות דרכים במהלך חופשה – חיילים בשירות סדיר שעברו תאונה במהלך חופשה יכולים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון תחת חוק "חבלה בחופשה".
את מי צריך לתבוע על תאונות דרכים בצבא?
תאונות דרכים במהלך השירות מהוות נושא מעט סבוך בשל האחריות המוטלת על הגורמים בתאונות הללו. כדי שניתן יהיה לקבל פיצויים כספיים, חשוב לדעת מה תקבלו בכל אחד מסוגי התביעה:
תביעת חברת הביטוח של הרכב האזרחי
במקרים שבהם אירעה תאונה עם רכב אזרחי, אין חובה להוכיח את האחריות של הנהג הפוגע. כמו בתאונות רגילות בעולם האזרחי, חברת הביטוח תישא את האחריות ותשלם את הפיצויים על התאונה (מלבד מקרים חריגים). חיילים בשירות הצבא, שנפגעים בתאונת דרכים, יכולים להגיש תביעה למשרד הביטחון או לחברת הביטוח. הגשת תביעה נגד חברות ביטוח כוללת מספר יתרונות וחסרונות, כדלקמן:
יתרונות:
- אין חובת הוכחת רשלנות – החייל/ת הפגועים אינם צריכים להוכיח שהם זכאיים לקבלת פיצויים.
- קבלת פיצויים מאחוז הנכות הראשון – כאשר נקבעים אחוזי נכות בעת תביעה של חברת הביטוח, התובע יקבל פיצויים ותגמולים כספיים כבר מהאחוז הראשון (מה שלא קיים במשרד הביטחון).
- פיצויים שהולמים את השכר – הפיצויים שמתקבלים מחברות הביטוח נקבעים לפי השכר בחודשים שלפני התאונה. פירוש הדבר הוא שבעלי תפקידים בכירים יקבלו פיצויים נאים במיוחד.
חסרונות:
- המתנה ארוכה לפיצויים – תביעה של חברת ביטוח אורכת חודשים רבים, ולעתים אפילו מעל 3 שנים. כלומר, יש לחכות תקופה ארוכה כדי שתקבלו את הפיצויים שמגיעים לכם.
- אין הטבות נוספות – פיצויים של חברת ביטוח כוללים תגמול כספי בלבד. התובע לא יקבל הטבות מיסים, רכב שמתאים לצרכיו, והטבות נוספות.
- פיצויים חד פעמיים – הפיצויים שמקבלים מחברות הביטוח הם חד פעמיים, ולא חודשיים, כמו הפיצויים ממשרד הביטחון.