דבר החוק על חבלה בזמן חופשה מהצבא
ישנה הבחנה חוקית בין חיילים שנפצעו במהלך ובעקבות השירות הצבאי ובין חיילים שנפצעו בחופשה: חוק הנכים (תגמולים ושיקום) תשי"ט – 1959, נוסח משולב: סעיף 1 של חוק הנכים מעניק זכאות לתגמולים עבור חיילים שנפגעו עקב השירות הצבאי ובדרך למחנה או ממנו. הסייג לחוק הזה לעניין הדרך לבסיס ובחזה ממנו הוא שהשהות הייתה כדין, ללא סטיות מהדרך שאינו קשורות לשירות.
בשנת 1988 התווסף חוק שמכיר בחיילים שנפצעו בחופשה כנכה צהל. החוק נקרא חוק התגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם (חבלה שלא בעת מילוי תפקיד).
חבלה בזמן חופשה מהשירות בסדיר: חופשה בחו"ל
חוק הנכים מדבר ברובו על מאורעות שמתרחשים בישראל וגורמים לפציעה. כלומר, חבלות שאירעו בצבא או מחוצה לו – בגבולות הארץ (בהתאם לתקנות החדשות).
כאשר מדובר בחיילים בודדים שנסעו לבקר את משפחותיהם בחו"ל, ניתן יהיה להכיר בהם לפי חוק התגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם גם כאשר החבלה אירעה מחוץ לארץ.
התנאים לקבלת תגמולים בגין חבלה בזמן חופשה
ההגדרות מעלה מתארות את המקרים שבהם עלולה להתרחש חבלה בזמן חופשה מהשירות הצבאי. כדי לחדד את העניינים אף יותר, חוק התגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם (חבלה שלא בעת מילוי תפקיד) מגדיר אילו תנאים צריכים להתקיים על מנת שחייל יוכל להגיש תביעה על חבלה בזמן חופשה:
- חבלה אירעה בתקופת השירות הסדיר.
- החבלה התרחשה בזמן שהחייל לא נעדר משירותו שלא ברשות: כלומר, ניתן לקבל תגמולים על חבלה בחופשה רק בתנאי שהחופשה אושרה מראש על ידי גורם מוסמך ביחידה.
- חבלה שלא במילוי תפקיד: חבלה שאירעה בתקופה של 14 יום ראשונים שבהם החייל לא מילא תפקיד בשירות (עבור חבלות שאירעו שלא במילוי התפקיד).
- החבלה אירעה שלא בעת פעילות שמניבה תמורה כספית: החבלה התרחשה במהלך פעילות שאינה מניבה או שווה כסף – כמו עיסוק בספורט או במהלך עבודה. (גם כאשר יש אישור לביצוע פעולות כאלו על ידי הצבא).
* ישנו סייג לתנאי הרביעי, והוא חיילים שפועלים מטעמים של מצוקה כלכלית. במקרים הללו, חיילים יוכלו להגיש תביעה נגד הצבא על חבלה בזמן חופשה.
**מאמר נוסף ולסרטון מידע בנושא פציעה בחופשה מהצבא – לחצו על הליינק