תביעה למשרד הביטחון – ההליך ומשך הזמן
בתביעת נכות נגד אגף השיקום במשרד הביטחון, ישנם מספר הליכים משפטיים, באמצעותם תיקבע הנכות הרפואית הנובעת מהשירות הצבאי או הביטחוני. ההבדל בין הליכים אלו, הוא משמעותי ומשפיע על משך ההליך הספציפי.
כאשר אדם נחבל או חלה כתוצאה מהשירות הצבאי, הוא יהיה זכאי להגיש תביעה לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון. זאת לצורך הכרה בחבלתו ו\או מחלתו וכתוצאה מכך יהיה זכאי לקבל תגמולים והטבות בהתאם לגובה נכותו, ככל שאכן תיקבע נכות. לסיוע בנושא תביעות נגד משרד הביטחון
הוראות משך התביעה למשרד הביטחון
הוראת אגף שיקום נכים מס' 14.02 דנה במשך הזמן לטיפול בתביעה – בהתאם לסוג התביעה שהוגשה. מטרת ההוראה, היא להגדיר את מדדי השרות שיינתנו בתחומים השונים וזאת לצורך מימוש הוראות וזכאויות באופן הכי מהיר שניתן. זאת על מנת לסייע לנכה בשיקומו.
ההוראות מפרטות את זמני העבודה המומלצים לגבי כל הליך והליך. משך התביעה נגד משרד הביטחון שנקבע בהוראה לטיפול בתביעה הוא לא קצר והתחושה היא שהתביעה "לא זזה". מי שמכיר את התנהלות המוסד לביטוח לאומי בתביעות לקבלת גמלאות נכות, יתקשה שלא להתאכזב מלראות את משך הזמן של הטיפול בתיק משרד הביטחון בהתאם להוראה. זאת לעומת משך הזמן בטיפול בתביעה מול הביטוח הלאומי, שהוא קצר באופן משמעותי.
יודגש, כי יש עניין רב בהגשת התביעה למשרד הביטחון באופן מושלם. כאשר כל המסמכים והנספחים מצורפים לה, ניתן לחסוך זמן יקר ולקצר באופן משמעותי את משך התביעה למשרד הביטחון.
מתי משרד הביטחון מתחיל לספור את משך זמן התביעה?
"פתיחת השעון" של אגף שיקום נכים, בהתאם להוראת 14.02, מתחיל רק לאחר שהוגשו כל המסמכים הרלוונטיים בעניינו של התובע. במידה והתיק הוגש עם חוסרים מסוימים – ישלח לתובע מכתב בדואר המבקש להשלים את המסמכים החסרים. לאחר משלוח מכתב שכזה יוכנס התיק לארכיב, עד לקבלת המסמך הרלוונטי.
כמו כן, ישנם מצבים שמשרד הביטחון מבקש השלמה של מסמכים בפעם הראשונה. התובע מאתר את המסמכים ושולח אותם לאגף השיקום. חרף כך, לאחר כמה חודשים, משרד הביטחון מבקש שוב מהתובע בבקשה נוספת שנייה ושלישית שיעביר הדרוש "לצורך המשך בירור התיק". כמובן שבכל אותה התקופה פתיחת השעון לא החלה ומשרד הביטחון אינו מחויב לעמוד בהוראותיו לעניין משך התביעה נגד משרד הביטחון.
סוגי התביעות והקשר שלהם למשך התביעה למשרד הביטחון
בכדי לדעת את משך התביעה נגד משרד הביטחון הספציפית, עלינו להכיר את סוגי התביעות. זאת בכדי לאמוד נכון את פרק הזמן שנקבע בהוראה הרלוונטית. לכל הליך יש את משך זמן קבוע שהוגדר בהוראות אגף השיקום לצורך ניהולו.
המסלול הירוק
חבלה שקרתה באירוע תאונתי, כלומר חבלה שיש לה זמן מדויק בו היא אירעה, מיקום ספציפי ותיאור ברור. לדוגמא: חייל בחובה ששיחק כדור-סל בבסיס "עיקם" את הברך וקרע את ה- ACL (הרצועות) ומולא דוח פציעה בצורה מדויקת.
בחבלות ברורות שאירעו אשר יכולות להיגרם כתוצאה ממספר דברים, או שיהיה תיעוד רפואי קודם לכן לבעיה רפואית באותו האיבר הליך התביעה התברר במסלול רגיל ולא במסלול הירוק.
בפריקת כתף, לרוב ההליך יתברר במסלול רגיל גם אם האירוע החבלתי הוא ברור וחד משמעי.
חבלה
חבלה שקרתה בשירות ואין קשר חד משמעי לאחריות הנזק כפי שקיים במסלול הירוק. לדוגמא: חייל שמשרת ביחידה קרבית החל להרגיש כאבים בכתף, ביצע צילום M.R.I ונמצא שהוא סובל מקרע בלברום (הרקמה הסחוסית שבכתף). כאן, עולה השאלה האם אכן ישנה אחריות של הצבא לנזק. האם זה קרה לו בגלל אופי השירות שביצע, או לחלופין מסיבות אחרות, שלא קשורות למשרד הביטחון.
מחלה
מחלה שקרתה בזמן השירות, והשאלה המרכזית שנשאלת בהליך הזה היא מה הקשר של משרד הביטחון למחלה? האם התובע חלה כתוצאה מהשירות, כן או לא?
לדוגמה, חייל שחלה בסכרת בזמן הצבא והשאלה שתשאל בהליך זה היא האם אופי השירות גרם לפריצת מחלת הסכרת, כן או לא?