קרע ברצועה בכתף: כיצד זה קורה?
בכתפיים יש קבוצות שרירים הקרויות "שרירי שרוול" שמהווים את הבסיס לתנועה תקינה של מפרק הכתף והזרוע. בנוסף, יש באזור הזה רקמה סחוסית בשם "לברום" אשר תומכת בראש עצם הזרוע ושקע הכתף.
קרע בכתף מתרחש כאשר מופעל עומס חריג על הגוף, למשל בעת הרמת משאות כבדים. בנוסף, קרעים בכתף עלולים להתרחש כתוצאה מטראומה לכתף, למשל חבלה או מכה חזקה. התוצאה היא מתיחה פתאומית של רצועות מפרק הכתף, ותנועה לא טבעית של הרצועות האלו. כאשר זה קורה, עלול להתרחש קרע באזור הפגיעה, שהוא אזור פחות חזק של הכתף.
קרעים רבים בכתף קורים במפרק, סביב החיבור של הרצועות הקדמיות. קרע באזורים האלו הוא לא רק כואב, אלא גם מוביל במקרים רבים למגבלות תנועה בינוניות, ובמקרים מסוימים גם למגבלות תנועה חמורות.
סוגי קרעים בכתף
נהוג לחלק את הקרע באזור הלברום לשניים:
- קרע BANKAT LESION: קרע שמתרחש בחלק הקדמי התחתון של אזור הלברום. קרעים כאלו נגרמים כתוצאה מפריקת כתף, ולעתים גם בגלל קרע ברצועה שבכתף.
- קרע SLAP: קרע שמתרחש בחלק התחתון או העליון של הלברום. קרעים מהסוג הזה נגרמים בעקבות עומס על הכתפיים ו/או חבלה לכתף.
כאשר מדובר בקרע בלברום בעקבות פריקות של הכתף או חוסר יציבות, ניתן יהיה להבחין לרוב גם בפגיעה שנקראת היל זקס – שבר דחיסה של העצם. ככל שהשבר גדול יותר כך תהיה הוכחה לפריקות משמעותיות יותר – למאמר מורחב בנושא פריקת כתף בצבא – לחצו כאן.
קרע רצועה בכתף בצבא – הכרה כנכה צה"ל
כאמור, קרע בכתף מהווה חבלה נפוצה בקרב חיילים קרביים. כדי לקבל פיצויים על המצב יש לקבל תחילה הכרה כנכה צה"ל מטעם משרד הביטחון. במהלך התביעה יש להוכיח שהפגיעה אירעה בגלל השירות, ושיש קשר סיבתי מובהק בין השירות ובין הקרע בכתף. חשוב לציין שהשפעה של קרעים בכתף היא לא תמיד מיידית. לעתים, עומס קבוע וממושך מוביל בהדרגה לקרעים בכתפיים. במקרים האלו יש להציג את הנזק שנגרם בעקבות העומס המתמשך כדי לקבל פיצויים מטעם משרד הביטחון.
קרע בכתף לאחר השירות: מה עושים?
קרע בלברום הכתף יכול להיגרם בעקבות עומס יתר, קרב מגע, זחילות, סחיבת משקלים, פעילות ספורטיבית ועוד (70% מהמקרים), ויכול גם להיגרם בעקבות אירוע חבלתי נקודתי. כאשר הקרע נגרם בעקבות תנאי השירות יהיה על התובע להגיש אישור תנאי שירות מגורם מוסמך מהצבא. ככל שהקרע נגרם בעקבות אירוע חבלתי יהיה על התובע הצורך להגיש דוח פציעה.
כאמור, ישנם מקרים שבהם קרע בכתף מתגלה רק בדיעבד. ישנם חיילים שסימני הקרע אצלם מופיעים לאחר שהם משתחררים משירותם. גם במקרים האלו ניתן להגיש תביעה בגין החבלה בכתף כדי לקבל פיצויים. הוכחת הקשר הסיבתי היא קריטית, ותביעות לאחר השחרור עלולות להיות מאתגרות מאשר פגיעות שאותרו כבר במהלך השירות. ככל שהיו תלונות על כאבים בשירות הצבאי והאבחנה הרפואיות הייתה בסמוך לשחרור המצב המשפטי יהיה פשוט יותר. לפרטים נוספים בנושא התיישנות של תביעה במשרד הביטחון לחצו על הלינק
קבלת הכרה כנכה צה"ל בעקבות קרע בכתף
חבלה גופנית דורשת הוכחת קשר בין השירות ובין הפגיעה. במקרה של קרע בכתף, כמו בפגיעות גופניות אחרות, יש להגיש תביעה מסודרת נגד משרד הביטחון. במקרים שבהם הקרע התרחש באופן פתאומי, חשוב למלא דוח פציעה, שיהווה ראיה תומכת בקשר הנסיבתי האמור.
השלב הראשון בהגשת תביעות על חבלה גופנית הוא הגשת מסמכים וטופס תביעה אצל קצין התגמולים של משרד הביטחון. הקצין מעביר את התיק והמסמכים למומחים רפואיים מטעם משרד הביטחון, שמתמחים בסוג הפגיעה. במקרים של קרע כתף, המומחים יהיו אורתופדיים אשר מתמחים בפגיעות מהסוג הזה.
המומחים הרפואיים יבחנו בקפידה את התביעה ואת המסמכים הרפואיים שתומכים בה. ישנם מקרים שבהם תיקי רפואיים מהעבר ייבחנו גם הם, כדי לבדוק אם הייתה פגיעה קודמת שהחריפה או הובילה לקרע בכתף. אם המומחים מקבלים את דבר התביעה, הם ישלחו את חוות דעתם בחזרה לקצין התגמולים. משם, קצין התגמולים יעביר את המסקנות ואת התיק לידיה של ועדה רפואית מקצועית. וועדה רפואית של משרד הביטחון מהווה שלב מכריע בתיקי תביעה על חבלות שונות.
תפקידה של הוועדה הוא לקבוע את אחוזי הנכות, שמשפיעים באופן ישיר על גובה התגמולים שיקבל התובע. במקרה שבו נקבעים אחוזי נכות של 0%-9%, התובע כלל לא יקבל פיצויים. אחוזי נכות של 19%-10% מזכים בפיצוי חד פעמי, ואחוזי נכות מ-20% ומעלה מזכות בפיצויים חודשיים. אין צורך לומר שחשוב לקבל אחוזי נכות שתואמים את המגבלה שממנה סובל התובע. קרע בכתף בעקבות שירות בצבאי גורם למגבלות גופניות שמונעות ממשוחררים רבים למצות את הפוטנציאל שלהם במספר תחומים, כמו גם בעבודה. פיצויים כספיים מאפשרים לאזן את המצב הקשה הזה, ולקבל טיפול ראוי לפגיעה הגופנית.