רקע כללי על CPRS בצבא
תסמונת הכאב האזורי (CRPS) קוראת לרוב לאחר חבלה בגפיים העליונות (כ 60% מהמקרים) או בגפיים התחתונות (40% מהמקרים). הכאב העז שחש המטופל אינו פרופורציוני לאבחון האורתופדי. אין עדין הסבר מדעי לתסמונת זו וחוקרים רבים מנסים עדין למצוא את הסיבה לה. שכיחות התסמונת היא כ 5 אנשים לכל 100,000 אנשים. כאב מוגזם, נפיחות, נוקשות, שינויי בצבע, רגישות, הזעת יתר הינם הסממנים העיקריים ל CRPS.
*מידע מורחב בנושא CRPS ניתן למצוא באתר הבינלאומי האורתופדי. , מידע נוסך על הגשת תביעה למשרד הביטחון אחרי שבר / נקע בקרסול בצבא או שבר בכף היד בצבא.
סרטונים בנושא תסמונת כאב CRPS בצבא והכרה כנכי צה"ל
תסמונת כאב CRPS בצבא וקביעת נכות במשרד הביטחון
מה לא אומרים בוועדה הרפואית של משרד הביטחון
תהליך ההכרה כנכי צה"ל
חישוב הנכות במשרד הביטחון "שקלול"
תוך כמה זמן מקבלים את הכסף ממשרד הביטחון
מה חשוב להגיד בוועדה הרפואית
חשיבות של עורך דין מומחה בתביעות נכי-צה"ל
נכות מוסבת לתסמונת כאב כרוני
תביעה נגד משרד הביטחון בעקבות CRPS בצבא
כאשר חייל נפצע בשירותו הצבאי ובעקבות הפציעה החלה אצלו תסמונת הכאב האזורי, הוא יוכל להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בכדי שיכירו בו כנכה צה"ל ויקבעו עבורו אחוזי נכות התואמים את מצבו. לצורך הוכחת התביעה, יהיה על החייל התובע להוכיח כי נפצע. את ההוכחה לכך ניתן לעשות על ידי דוח פציעה חתום או על ידי אישור מהמפקד על קרות הפציעה/ תנאי שירות.
בדיקה רפואית אצל רופא מומחה מטעם משרד הביטחון
לאחר שמשרד הביטחון אסף את כל החומר הרפואי שקדם לשירות הצבאי של התובע ואימת את הפציעה שנטענה בכתב התביעה, התובע יופנה לרופא מומחה. המומחה הרפואי מטעם משרד הביטחון יהיה בתחום האורתופדיה. אותו אורתופד, יעיין בכל התיק הרפואי של החייל התובע, יבדוק את התובע ולאחר מכן יכתוב למשרד הביטחון חוות דעת. חוות הדעת של המומחה תמליץ למשרד הביטחון אם להכיר בנזק הרפואי (נכות) כנכות שמשרד הביטחון צריך לקחת עליה אחריות. במידה ומשרד הביטחון ידחה את התביעה, יוכל התובע לערעור בפני בית המשפט.
ועדה רפואית במשרד הביטחון – אחוזי נכות ב CRPS
לאחר שמשרד הביטחון הכיר בנכות, יופנה החייל התובע לוועדה רפואית של משרד הביטחון לצורך קביעת הנכות. תסמונת הכאב האזורי (CRPS), מאובחנת ומטופלת ע"י מומחה כאב במרפאות הכאב. כמו כן, בתקנות הנכות של משרד הביטחון אין סעיף ספציפי העוסק בCRPS לכן קיים קושי לרופאי הוועדה לקבוע אחוז נכות שהינו נכון.
כמו כן, רופאי הוועדה יהיו אורתופדים, לאו דווקא רופאים המטפלים בתסמונת הכאב. מצב זה יכול לייצר אי צדק וקביעת אחוז נכות שאינו תואם את חומרת הבעיה.
תסמונת הכאב האזורי מורכבת מנכות אורתופדית, נכות נוירולוגית ונכות צלקתית (ככל שקיימת). הוועדה הרפואית נדרשת לקבוע נכות אורתופדית בהתאם למגבלת התנועה, נכות נוירולוגית בהתאם לפגיעה העיצבית, לחוסר התחושה/ תחושה מוגברת, ונכות צלקתית בהתאם לסוג הצלקת שקיימת. מצבור סעיפי הליקוי (סעיפי הנכות) יכול לגרום לקיפוח ואי דיוק בקביעת אחוז הנכות.
*למידע נוסף אודות הוועדה הרפואית וקביעת אחוזי נכות במשרד הביטחון – לחצו כאן