תביעת החמרה כאמור, ניתן להגיש אחת לשישה חודשים.
תביעה בגין החמרת מצב
במסמכים המוגשים עם התביעה להחמרת מצב, נדרש לצרף תיעוד רפואי עדכני המעיד על החמרה במצבו של התובע. יש לשים לב שניתן להגיש תביעה להחמרה רק על איבר שקיבל את "חסותו" של משרד הביטחון בתביעה הראשונית שהוגשה ואשר הוא הוכר בה.
דוגמה להחמרת מצב בצבא
חייל שראייתו בעין ימין נפגעה כתוצאה מרסיס שנכנס לעינו והוכר ע"י משרד הביטחון כנכה בעל 15% נכות צמיתה, יוכל להגיש תביעה להחמרת מצב כאשר התפקוד בעין ימין הוחמר. במידה וראייתו בעין שמאל תפגע, החייל לא יוכל להגיש תביעה להחמרת מצב וזאת כיוון שרק עין ימין קיבלה את "חסותו" של משרד הביטחון. במצב שהתובע יטען שעין שמאל נפגעה כתוצאה מהעומס שקיים עליה בעקבות הנכות בעין ימין (דבר שיכול להיות) יהיה ניתן לשקול לתבוע בגין נכות מוסבת, לפי תקנה 9.
כאשר בוחנים האם ניתן להגיש תביעה בגין החמרת מצב נגד משרד הביטחון, יש לשים לב למספר דברים חשובים:
- האם יש החמרת מצב בעובדות הקיימות כיום בתוספת תיעוד רפואי שתומך בכך, לבין מה שנקבע בוועדה האחרונה שקבעה את אחוזי הנכות? במידה ואין – הבקשה להיבדק ולעבור וועדה רפואית חוזרת תידחה.
- ידיעה שהוועדה הרפואית מוסמכת גם להוריד את גובה אחוזי הנכות שניתנו בעבר. לכן במידה ותוזמן לוועדה רפואית בעניין החמרת מצב, יש צורך להגיע מוכנים עם תיעוד רפואי עדכני וברור. אפילו רצוי להגיע עם הערכת נכות רפואית מרופא מומחה, במידת הצורך.
- הוועדה הרפואית מוסמכת לדון גם בפגימות שלא הוגש בגינם החמרה במצב ולדון בהם. לדוגמא: נכה שקיבל 20% נכות בגין פגיעה בברך ו10% בגין PTSD (פגיעה נפשית, פוסט-טראומה) הגיע לוועדה רפואית אצל פסיכיאטר בגין החמרה במצבו הנפשי. הוועדה, קיבלה החלטה שהיא מעוניינת לבדוק גם את מצבו האורתופדי, בגין הפגיעה בברך.
סרטונים בנושא החמרת מצב והעלאה של אחוזי נכות
העלאה של אחוזי נכות במשרד הביטחון
החמרת מצב במשרד הביטחון
נכות מוסבת מבשרד הביטחון
חשיבות של הגשת תביעה למשרד הביטחון
מה חשוב לבדוק בוועדה הרפואית
תהליך התביעה במשרד הביטחון
למה חשוב עורך דין מומחה בתביעה
איך נקבעים אחוזי הנכות בתביעה להחמרת מצב במשרד הביטחון אגף שיקום נכים?
לאחר הגשת המסמכים, יזומן התובע לוועדה רפואית מחוזית ובפניה יציג את מצבו הרפואי נכון לעכשיו. בנוסף למצבו הרפואי יציין התובע את הקושי התפקודי ממנו הוא סובל כתוצאה מכך. התובע ייבדק ע"י רופא/ים מומחה/ים אשר יקבעו את נכותו העדכנית. המומחה רשאי להעלות או להוריד את אחוזי הנכות שהיו לו. הוא גם יכול לקבוע נכות זמנית או נכות קבועה והכל לפי התרשמותו המקצועית של המומחה.
אם התובע חולק על קביעת הוועדה הרפואית בגין החמרת מצב?
במידה והתובע חולק על קביעת הוועדה הרפואית בעניינו, רשאי הוא להגיש ערעור תוך 45 יום מיום קבלת הודעת קצין התגמולים המפרטת את קביעת הועדה. זאת בהתאם להוראה 30.03 של אגף שיקום נכים במשרד הביטחון.
ניתן לבקש מיו"ר הוועדות הרפואיות ארכה נוספת להגשת נימוקי הערעור. היו"ר, רשאי לאשר ארכה נוספת של 60 יום, אשר תחילתה תהא עם סיום התקופה של 45 הימים הנ"ל. זאת בתנאי וביקש הנכה ארכה נוספת בתוך 45 יום הקבועים בתקנות.
ארכה נוספת של 30 ימים נוספים תינתן בנסיבות מיוחדות לפי החלטת יושב הראש.