מי זכאי להגיש תביעה לאגף שיקום נכים?
תביעות נגד משרד הביטחון ניתן להגיש כאשר:
- נגרמת פגיעה במהלך השירות הצבאי (גופנית ו/או נפשית): פציעה במהלך אימונים, פציעה במהלך פעילות מבצעית, פציעה במהלך חופשה, פציעה בדרך לבסיס/בדרך מהבסיס.
- נגרמת פגיעה בעקבות השירות הצבאי: מחלות שהתפתחו בעקבות השירות, מחלות שהוחמרו בגלל השירות.

חיילים שנמצאים בשירות חובה יכולים להגיש תביעה נגד צה"ל גם אם הפגיעה לא אירעה בעקבות פעילות צבאית. כלומר, אם אירעה פגיעה במהלך חופשה מאושרת מראש, או במהלך משחק או נפילה בבסיס ו/או במהלך נסיבות אחרות במהלך השירות – ניתן להגיש תביעה לאגף שיקום נכים.
חיילים ואנשי כוחות הביטחון (לאחר 6 החודשים הראשונים של הקבע) יכולים להגיש תביעה לאגף השיקום במשרד הביטחון רק עם הייתה חבלה שנגרמה בעקבות פעילות מבצעית או אימון מבצעי. למאמר מורכב בנושא זה – לחצו כאן
מתי צריך להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?
הגשת תביעות נגד הצבא היא מוגבלת בזמן. על פי חוק ההתיישנות בנושא, ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון תוך 3 שנים בלבד מסיום השירות. חיילים שנמצאים בשירות חובה יכולים להגיש תביעה תוך 3 שנים משחרורם מהשירות. חיילים בשירות קבע יכולים להגיש תביעה תוך 3 שנים משחרורם משירות הקבע.
ישנם מקרים מוחרגים בתביעות נגד משרד הביטחון. במקרה של חבלה רשומה, ובמקרה של חבלה נפשית (פוסט טראומה), חוק ההתיישנות אינו יחול תמיד.
כיצד מגישים תביעה לאגף שיקום נכים?
כאשר נגרמת פגיעה (חבלה או מחלה) בעקבות או במהלך השירות הצבאי, ניתן לקבל פיצויים בהתאם לדרגת הנכות. חיילים רבים שחווים פגיעה כזו אינם יכולים לתפקד באופן נורמטיבי. הפיצויים ממשרד הביטחון נועדו לאפשר לנכי צה"ל לחיות באופן מיטבי, ככל שניתן.
הכספים מפצים על חוסר היכולת לבצע עבודות מסוימות, והם מאפשרים לקבל סיוע רפואי וסיוע נפשי, ומכאן החשיבות שלהם. כדי לקבל את כספי פיצויים על נכות צהלית, יש לעבור מסלול תביעה דרך אגף שיקום נכים. במסלול הזה יש מספר שלבים, והם:
קצין התגמולים של משרד הביטחון
השלב הראשון בהגשת תביעה נגד משרד הביטחון היא ליקוט של מידע רלוונטי לתביעה. לצד זאת, צריך גם למלא טופס הגשת תביעה, ולהגיש את כל החומרים לקצין התגמולים של משרד הביטחון. חשוב למלא את הטופס הנכון כאשר מגישים תביעה על מנת שהיא תתקבל, וכדי שלא יהיו עיכובים. יש להגיש טופס תביעה בגין חבלה, טופס תביעה בגין חבלה, טופס תביעה על החמרת מצב (טופס בקשה לבדיקה מחדש), או טופס רלוונטי אחר.
העברת תיק התביעה למומחים רפואיים מטעם משרד הביטחון

לאחר שקצין התגמולים מקבל מידע רפואי וטופס הגשת תביעה, הוא מעביר את החומרים למומחים מטעם משרד הביטחון. התפקיד המרכזי של המומחים האלו הוא לבחון את התיק, ולגלות האם השירות הצבאי אכן גרם לפגיעה הנידונה. לעתים, המומחים יבקשו מידע רפואי נוסף, או יבחנו את העבר של התובע לעומק, כדי לבדוק את טיב התביעה. כלומר, המומחים בודקים אם יש קשר נסיבתי בין הפגיעה שבגינה הוגשה התביעה, לבין השירות הצבאי.
אם המומחים קובעים שלא קיים קשר שכזה, התיק לא יעבור הלאה ובמידה והתובע יהיה מעוניין להפוך את ההחלטה ולהיות מוכר כנכה צה"ל יהיה עליו לערער לבית המשפט. אם המומחים מוצאים שיש קשר בין השירות ובין הפגיעה – הם יעבירו את המסקנות שלהם לקצין התגמולים.
ועדה רפואית במשרד הביטחון
קצין התגמולים אוסף את החומרים והמסקנות של המומחים מטעם משרד הביטחון. משם, התיק עובר לידיה של ועדה רפואית שקובעת את אחוזי הנכות. הוועדה בוחנת את התיק ונסיבותיו, ומחליטה אם התובע זכאי לקבל אחוזי נכות.
לעתים, הוועדה תזמן את התובע כדי לשאול אותו על הפגיעה וכדי לגלות מידע נוסף על התיק. אחוזי הנכות שהוועדה קובעת משפיעה באופן ישיר על גובה הפיצויים:
- 9%-0% נכות: התובע לא יקבל פיצויים כספיים
- 19%-10%: התובע יקבל פיצויים חד-פעמיים.
- 20% ומעלה: התובע יקבל פיצויים חודשיים, מדי חודש.
נכון לשנת 2021, הסכום עבור אחוז נכות אחד מזכה ב-51.8 שקלים. אם למשל תובע מקבל אחוזי נכות של 30, סכום הפיצויים החודשי שהוא יקבל יעמוד על 1,554 ש"ח