הטרדה ותקיפה מינית בצבא
בשירות הצבאי ישנה היררכיה שמנוצלת לעתים כדי ליצור אווירה מינית לא נאותה. במקרים מסוימים, נחצים קווים אדומים שאין לחצות אותם, וחיילות רבות מוצאות את עצמן מוטרדות על ידי בעלי תפקידים שונים בצבא. בהגדרתה החוקית, הטרדה מינית מתחלקת לשלוש הקטגוריות הבאות:
- הטרדה מינית – אמירות בעלות אופי שיכול להתפרש כהטרדה מינית
- תקיפה מינית – מגע בעל אופי מיני, ללא הסכמה של הצד השני
- אונס – ביצוע מעשים מיניים בכפייה
מלבד ניצול של תפקידים בצבא, מתרחשים גם לא מעט מקרים של הטרדות מיניות בין עמיתים בצבא. שירות בבסיסים סגורים עם צעירים בשנות ה-20 שלהם מהווה הזדמנות לעברייני מין לבצע אקטים מיניים ללא הסכמה. למרבה הצער, ישנם לא מעט מקרים שבהם הקורבן הוא זה שחש בושה, במקום התוקף. התחושה הזו, לצד פחד מהתוצאות, מובילה מותקפות רבות לא לדווח על התקיפה שעברו.
מעבר לכך, ישנם מקרים רבים שבהם נפגעות תקיפה מינית שמדווחות על המקרה לא רואות צדק בשטח. טיוח שיטתי וטיפול לא נאות בנפגעות תקיפה מינית בצבא הוא אקט נפוץ שמחריף את הטראומה שנפגעות רבות חוות.
*למאמר נוסף בנושא תקיפה והטרדה מינית בצבא – לחצו על הלינק
פוסט טראומה אחרי תקיפה מינית בצבא
תקיפה מינית היא סיטואציה קשה שמותירה את חותמה על נפשן של נפגעות רבות. בין שמדובר בהתקפה או באונס לשמו, קורבנות תקיפה מינית עשויות לפתח תופעות של פוסט-טראומה, ממש כמו במקרים של חבלה גופנית במהלך השירות הצבאי. מדובר בהפרעה נפשית ברמה כזו או אחרת שמקשה על הקורבנות לנהל אורח חיים תקין. לכן, משרד הביטחון מכיר בתופעה שהפרעה שניתן לקבל עליה אחוזי נכות.
לכתבות של חדשות 12: חיילת בסדיר שעברה אונס בחופשה והוכרה כנכת צה"ל, חיילת הוכרה כנכת צה"ל למרות שלא נמצאו ראיות לתקיפה.