פציעה בחרבות ברזל של חיילים ואנשי כוחות הביטחון
חיילים ואנשי כוחות הביטחון שנפצעו במהלך המלחמה ומטופלים בבתי החולים, מוסדות שיקומיים, נמצאים בימי מחלה, יופנו על ידי רמ' 2 למתאמים של משרד הביטחון כדי שיגישו עבורם תביעה למשרד הביטחון.
הגשה של התביעה למשרד הביטחון ע"י המתאמים תזרז את ההכרה הראשונית במשרד הביטחון ותאפשר לרמ' 2 לשחרר אתכם משירות המילואים או משירות הסדיר לאחר הורדת הפרופיל.
רמ' 2 נמצאת בתפוקה מלאה, אינה יכולה לדאוג בצורה המיטבית לטיפול הרפואי של כל הפצועים, ולכן מהר מאוד מוגשת תביעה למשרד הביטחון בכדי שהמשך הטיפול הרפואי יעבור מצה"ל לאגף השיקום במשרד הביטחון.
עם הגשת התביעה למשרד הביטחון, הטיפול הרפואי, האסמכתאות התקציביות לטיפולים ובדיקות, הסיוע הכלכלי והליווי יועברו למשרד הביטחון.
**למאמר בנושא פציעה בחרבות ברזל – לחצו כאן
סדר העניינים מרגע הפציעה עד להכרה כנכי צה"ל וקבלת תגמולים
- מיד לאחר הפציעה, פציעה גופנית או נפשית, יועבר החייל/ איש כוחות הביטחון לטיפול רפואי במוסד רפואי.
- עם הקבלה במוסד הרפואי יועבר החייל להיות תחת חסות רמ' 2 שתפקידה ליווי וטיפול הפצועים, אישפוזים, אסמכתאות תקציביות וכיו"ב.
- לאחר מספר ימים, רמ' 2 יעבירו את הפרטים של הפצוע למתאמת של משרד הביטחון בכדי שיתאמו פגישה או שיחה טלפונית לצורך הכנת התביעה והגשתה.
- התביעה תקלט באגף השיקום ויהיה ניתן לקבל טיפולים וזכויות שונות 24-48 שעות מרגע הגשת התביעה.
- במידה ומדובר בחייל מילואים או בחייל סדיר שהורד הפרופיל, ישוחרר החיל משירות מילואים ויהיה באחריות משרד הביטחון, כך שכל טיפול, בדיקה או סיוע יהיו תחת משרד הביטחון (החייל יפסיק לקבל תגמולי מילואים).
- בזמן הזה יצטרך הפצוע להגיש בקשות רבות למשרד הביטחון בכדי לקבל את הזכויות שלו, בקשות כגון ימי מחלה, ליווי, מוניות לטיפולים ועוד.
- לאחר תקופה של מספר חודשים של טיפולים יופנה הפצוע לוועדות רפואיות מטעם משרד הביטחון (הפניה לוועדה רפואית תהיה רק לפצועים שהוכרו במשרד הביטחון במעמד 03, התביעות האחרות יצטרכו לעבור בירור מקיף יותר לצורך הוכחת הקשר הסיבתי בתהליך התביעה).
- הוועדות הרפואיות, לרוב יקבעו אחוז נכות זמני של שנה -+, על החלטת הוועדה המחוזית ניתן לערער בפני הוועדה העליונה.
- בהתאם לקביעת הנכות הזמנית יקבל הנכה תגמולים המתאימים לגובה נכותו שנקבעה וזכויות.
- בתום תקופת הנכות הזמנית ייבדק הנכה בשנית בפני ועדות רפואיות מחוזית (ועדת פג תוקף) לצורך קביעת נכות קבועה במשרד הביטחון. ככל שהנכה לא יהיה מרוצה מהחלטת הוועדות יוכל הנכה לערער בפני הוועדה העליונה. ערעור על הוועדה העליונה הוא לבית המשפט ורק בשאלה משפטית.
- בהתאם לנכות הקבועה יקבל הנכה את הזכאויות והתגמולים שלו ממשרד הביטחון. כמו-כן בהתאם לגובה הנכות יוכל הנכה להגיש בקשות שונות כמו, לימודים, ליווי, ימי מחלה וכו"
מה חשוב לעשות לפני שמגישים תביעה עם המתאמת של משרד הביטחון?
לפני שהתביעה מוגשת על ידי המתאמת למשרד הביטחון, חשוב מאוד לומר בפני המתאמת את כל הפגיעות הגופניות והנפשיות שנגרמו לכם בעקבות המלחמה. חשוב שהדברים האלה ירשמו, כל בעיה, תפתח תביעה נפרדת במשרד הביטחון.
כל תביעה שתפתח תאפשר המשך טיפול רפואי/נפשי על ידי משרד הביטחון ולאחר מכן קביעה של אחוזי נכות וזכויות (בהתאם למעמד התביעה).
חשוב מאוד, אם אתם סובלים ממספר בעיות רפואית שנגרמו לכם בעקבות הלחימה תעדכנו את הרופאים שמטפלים בכם. תתחילו בירור רפואי וטיפול רפואי, כך תקבלו טיפול טוב יותר ותוכלו בקלות יותר להיות מוכרים כנכי צה"ל ולקבל נכות על כל הבעיות שלכם.
כמו-כן לבקש מהמתאמות לקבל העתק של התביעה אשר תוגש למשרד הביטחון.
*למאמר מורחב בנושא פוסט טראומה לאחר חרבות ברזל – לחצי כאן