מה קורה לאחרונה בוועדות הרפואיות של משרד הביטחון?
הוועדות הרפואיות במשרד הביטחון אחראיות על קביעת אחוזי הנכות לנפגעי צה"ל, והחלטותיהן משפיעות באופן ישיר על הפיצויים וההטבות המגיעים לנכים. אך לאחרונה חלה מגמה מדאיגה בוועדות אלו: רופאים לא מבצעים בדיקות קליניות כראוי, אינם מכירים את הפסיקות המשפטיות הרלוונטיות, ולעיתים קובעים אחוזי נכות זמניים במקרים המחייבים קביעות סופיות. כתוצאה מכך, נכים רבים מרגישים שהנכות שנקבעת להם נמוכה מהמצופה.
למידע נוסף על ועדות רפואיות במשרד הביטחון והשלכותיהן, ניתן לקרוא במאמר.
כשאורתופדיה פוגשת רופא שיקום – בעיות בקביעת נכות
אחת התופעות הבולטות היא קביעת אחוזי נכות על ידי רופאי שיקום בתחומים שהם אינם מתמחים בהם, כמו אורתופדיה, ניורולוגיה. לדוגמה, רופא שיקום קובע אחוזי נכות לאנשים שסובלים מבעיות אורתופדיות, תחום שבו אין לו את המומחיות הדרושה. מצב כזה עלול להוביל להערכות שגויות שלא משקפות את מצבו האמיתי של הנכה, ולעיתים אף לקביעות נכות זמניות במקום קביעות קבועות.
כמו-כן ישנם רופאים שסיימו את עבודתם כרופאים לפני שנים רבות, לא עוסקים יותר במקצוע כבר זמן רב, אותם רופאים איבדו את היכולת הקלינית שלהם לאבחן ולמרות זאת ממשיכים לקבוע נכויות המשרד הביטחון.
לקבלת פרטים נוספים על השפעת קביעת הנכות, ניתן לעיין במאמר על אחוזי נכות במשרד הביטחון.
הרופאים לא מקפידים על העיקרון להיטיב עם הנכה
הוועדות הרפואיות של משרד הביטחון אינן מקפידות על הכלל המחייב להיטיב עם הנכה, שהוא כלל בסיסי בתחום זה. הכלל קובע שאם קיימת התלבטות לגבי אחוזי הנכות, יש לקבוע את האחוז הגבוה מבין האפשרויות. אך בפועל, במקרים רבים נקבעת נכות נמוכה יותר, דבר הגורם לנכים להרגיש מקופחים.
למידע נוסף על עקרון ה"נטייה להיטיב עם הנכה", ניתן לקרוא את המאמר על תביעות משרד הביטחון.