מה זו שושנת יריחו?
שושנת יריחו היא מחלה שנגרמת עקב הדבקה בטפיל שעובר לגוף האדם מנקבת זבוב החול. הטפיל, שקרוי לישמניה, נודד למערכת החיסון ושם הוא מתפתח ומתרבה. בקרב חלק מהאנשים שנדבקים בלישמניה לא יתפתחו תסמינים של המחלה. אולם, אצל אלו שהמחלה מתפרצת אצלם מתפתחים תסמינים שונים שתלויים במין של הטפיל ובתגובה החיסונית של הנדבק.
לישמניה: ביטוי קליני בבני אדם
הדבקה בשושנת יריחו עשויה להוביל לאחד מהביטויים הקליניים הבאים:
- לישמניה בעור
- לישמניה בריריות
- לישמניה באיברים פנימיים
הסוג הראשון (שושנת יריחו בעור) הוא הנפוץ ביותר בישראל. תסמיני המחלה כוללים הופעה של כיבים בעור במקום שבו נקבת הזבוב עקצה את הנדבק. הנקבה עוקצת באזורים חשופים של העור, כמו פנים וגפיים, ולכן הכיבים נוטים להופיע באזורים הללו בגוף.
בעת הדבקה בלישמניה, יש תקופת דגירה שנמשכת שבועיים עד מספר חודשים. במהלך התקופה הזו נוצרים נגעים שהולכים וגדלים – עד שהם הופכים לכיבים. הכיבים נרפאים לרוב באופן טבעי תוך 24 חודשים בלי צורך בהתערבות רפואית.
במקרים קשים יותר של לישמניה של איברים פנימיים יש צורך לקבל טיפול רפואי. במקרים הללו, הטפיל שחודר לגוף עלול להזיק לאיברים חיוניים – בעיקר כבד וטחול. כאשר זה קורה, האדם שנדבק במחלה יפתח לויקופניה, אנמיה, ומחלות נוספות של מערכת הדם. לכן, חשוב לקבל אבחנה מדויקת וטיפול כאשר עולה חשד בהדבקה בשושנת יריחו.
סרטונים בנושא שושנת יריחו, לישמניאה והכרה כנכי צהל
שושנת יריחו והכרה כנכי צהל
תהליך התביעה במשרד הביטחון
מה חשוב לשים לב בהחלטת הוועדה הרפואית
ערעור על אחוזי נכות של הוועדה המחוזית
ערעור לבית המשפט על הוועדה העליונה
ייצוג של עו"ד מומחה לתביעות נכי צה"ל
מה הקשר בין שושנת יריחו ובין שירות צבאי?
כפי שצוין מעלה, זבוב החול נפוץ באזורים צחיחים, כמו הבקעה והנגב. מדובר באזורים שבהם חיילים עוברים אימונים רבים, וכן אזורים שיש בהם בסיסים צבאיים. לכן, יש לא מעט מקרים של הדבקה בשושנת יריחו בקרב חיילים וחיילות.
שושנת יריחו בצבא מזכה את אלו שנדבקים במחלה בהגשת תביעה למשרד הביטחון. כדי לאבחן את המחלה, יש ליטול דגימה מכיבים שנוצרים בעור ולבדוק אותם. באופן הזה ניתן לקבוע את סוג הטפיל ולקבוע האם יש צורך בטיפול רפואי או לא.