הקשר שבין לחץ נפשי בצבא להתפרצות של מחלה | עו"ד משרד הביטחון

לחץ נפשי בצבא והקשר להתפרצות של מחלה בעקבות כך

לחץ נפשי בצבא הינו דבר שקורה לא מעט ובפרט ביחידות הלוחמות. הספרות הרפואית מציגה קשר בין לחץ נפשי להתפרצות או להחמרה של מחלות שונות. כאשר המחלה נגרמה כתוצאה מהלחץ הנפשי שאירע בשירות הצבאי / הביטחוני, ניתן יהיה להגיש תביעה נגד משרד הביטחון ולהיות מוכרים כנכי צה"ל בגין אותה המחלה.
לחץ נפשי בצבא

תוכן עניינים

מאמר זה יעסוק בהשפעה של לחץ נפשי על מערכות הגוף ועל האפשרות של חולי כתוצאה מכך. הספרות הרפואית עוסקת בנושא זה שנים, היא מנסה להתחקות אחר המחלה בכדי להבין את הסיבה להתפרצותה או להחמרתה.

קשר בין לחץ נפשי בצבא למחלה – רקע כללי:

הקשר בין לחץ נפשי ומחלה הוא מורכב וקשה לפיצוח. הרגישות ללחץ משתנה מחייל לחייל ומאדם לאדם. בין הגורמים שהשפיעו על הרגישות למתח הם: פגיעות גנטית, סגנון התמודדות, סוג אישיות ותמיכה חברתית.

לא לכל לחץ נפשי הוא שלילי. מחקרים הראו כי לחץ לטווח הקצר חיזק את מערכת החיסון, אך ללחץ כרוני יש השפעה משמעותית על מערכת החיסון שמבטאת בסופו של דבר מחלה. זה מעלה את רמות תאי T של הקטכולמין והמדכא, המדכאים את מערכת החיסון. דיכוי זה מעלה בתוכו את הסיכון לזיהום ע"י נגיף. מתח מוביל גם לשחרור היסטמין, שעלול לעורר היצרות ברונכו קשה אצל חולי אסתמה. לחץ מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת, מכיוון שסטרס פסיכולוגי משנה את צורכי האינסולין. לחץ משנה גם את ריכוז החומצה בקיבה, מה שעלול להוביל לכיב פפטי, כיבי לחץ או קוליטיס כיבית. לחץ כרוני יכול להוביל גם להצטברות רובד בעורקים (טרשת עורקים), במיוחד אם משולבים עם תזונה עתירת שומן וחיי ישיבה.

המתאם בין אירועי חיים מלחיצים לבין מחלות פסיכיאטריות הוא חזק יותר מהמתאם עם מחלה רפואית או פיזית.

הקשר של לחץ עם מחלה פסיכיאטרית הוא החזק ביותר בנוירוזות, שאחריו מגיעים דיכאון וסכיזופרניה.

אין שום עדות מדעית לקשר ישיר לסיבה ולתוצאה בין שינויים במערכת החיסון להתפתחות סרטן. עם זאת, מחקרים אחרונים מצאו קשר בין מתח, התפתחות גידולים ודיכוי תאי רוצח טבעיים.

 

מה קורה בגוף האדם במצב לחץ?

מחקרים מראים שכמעט כל מערכת בגוף יכולה להיות מושפעת מלחץ כרוני. כאשר לחץ כרוני לא משתחרר, הוא מדכא את מערכת החיסון של הגוף ובסופו של דבר מתבטא כמחלה. אפשר רק לתהות מה היה קורה לגוף אם הוא יישאר בתגובה של לחימה או בריחה. למרבה המזל, בנסיבות רגילות, שלוש דקות לאחר שנגמר מצב מאיים והסכנה האמיתית או המדומיינת מוסרת, תגובת הלחימה שוככת והגוף נרגע וחוזר למצב הרגיל שלו. במהלך זמן זה, דופק, לחץ דם, נשימה, מתח שרירים, עיכול, חילוף חומרים ומערכת החיסון כולם חוזרים לקדמותם. אם הלחץ נמשך לאחר התגובה הראשונית להילחם או בריחה, תגובת הגוף נכנסת לשלב שני. בשלב זה, הפעילות אם מערכת העצבים הסימפתטית יורדת והפרשת האדרנלין מופחתת, אך הפרשת הקורטיקוסטרואידים נמשכת ברמות הגבוהות מהרגיל. לבסוף, אם מתח נמשך והגוף אינו מסוגל להתמודד, סביר להניח שיהיה פגיעה במשאבי הגוף.

 

סובל/ת ממחלה שאירעה לך עקב השירות ?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

תביעה נגד משרד הביטחון בגין מחלה שהתפרצה

כאשר אנחנו מגישים תביעה למשרד הביטחון, חובת התובע להוכיח שהמחלה נגרמה עקב השירות הצבאי.

לא מספיק שהמחלה התפרצה בזמן השירות, אלא יהיה על  התובע להוכיח שהיא נגרמה כתוצאה מהשירות.

**במצבים מסוימים כאשר התפרצות המחלה נגרמה שלא בגלל הצבא, אך הטיפול והאבחנה הרפואית התנהלו באופן רשלני, יהיה ניתן לתבוע על הנזק שנגרם עקב הרשלנות הרפואית בצבא.

לחץ נפשי הוא דבר שקורה לא מעט בשירות הצבאי, הלחץ יכול להיות כתוצאה של דברים הקלאסיים כגון:  פעילות מבצעית, לחימה, וכיוצ"ב וכן גם כתוצאה של מצבים פחות קלאסיים, כגון: מסגרת נוקשה, חשיפה למראות קשים, יחס קשה בין חייל למפקד, משפט צבאי, כלא, עומס עבודה, אחריות, אונס או תקיפה מינית בצבא.

כל חייל שחלה בשירותו הצבאי ישמח  וירצה שמשרד הביטחון יכיר בו כנכה צה"ל ויתגמל אותו בהתאם למצבו. כיוון שיש רצון להגיש תביעה נגד משרד הביטחון ולהיות מוכר כנכה צה"ל, למעשה כל חייל ינסה לטעון טיעונים אלו ולמצוא הסברים בדיעבד על עומסים נפשיים שעבר בשירות. צריך להבין שבתביעה נגד משרד הביטחון, על התובע להוכיח שעמד בלחץ נפשי הן מהבחינה הסובייקטיבית והן מהבחינה האובייקטיבית.

דוגמאות למחלות שהוגשו למשרד הביטחון עקב לחץ נפשי:

  • לוחם בצנחנים שטען שהמחלה שלו נגרמה בגלל לחץ נפשי, בעקבות הצניחות שביצע. מבחינה סובייקטיבית אפשר להאמין לחייל שהוא היה תחת לחץ נפשי, אך מבחינה אובייקטיבית, השאלה שנשאלה היא, האם צניחה או חיוב לבצע צניחה יכולים להוביל ללחץ נפשי מספיק משמעותי כדי שיגרום למחלה נפשית.
  • חייל שהושפל ע"י מפקדו מול כל החיילים, האם ההשפלה הזו יכולה לייצר לחץ נפשי מספיק משמעותי כדי לגרום להתפרצות/ החמרה של מחלה הסוכרת?
  • חיילת שמשמת כתצפיתנית בגבול עזה, תחת המשמרת שלה ניהלה הכוונת כוחות קרקעיים ואוויריים במהלך חדירה של מחבלים. לאחר זמן מועט החלו אצלה נגעים בעור שאובחנו בסופו של דבר כמחלת עור בשם אטופיק דרמטיטיס. השאלה שעמדה בתביעה זו, האם האירוע הנל היה מספיק אירוע קיצון כדי להוביל למחלת אטופיק דרמטיטיס -מחלת העור בצבא?

זה נכון שאם שירתתם בתפקידים מיוחדים וביחידות קרביות, ועומס העובדה שם היה רב, ו/או תנאי העבודה הם תחת לחץ, יהיה קל יותר להוכיח לקיום לחץ נפשי. עם זאת, התביעה לא תתקבל באופן פשוט, עדין התובע יצרך להוכיח שהיה תחת לחץ נפשי שנגרם עקב אירוע/ים ספציפי/ם, ואותו אירוע מדיד גם מבחינה אובייקטיבית. כלומר, להוכיח שסביר שחייל שנרגם באבנים יהיה בלחץ נפשי שהוביל למחלה.

כפי שנכתב בתחילת המאמר, ניתן לראות קשר בין אירועי חיים מלחיצים לבין התפרצות או החמרה של מחלות פסיכיאטריות.

*** חשוב לדעת – לפי הספרות הרפואית, ישנם מספר לא קטן של מחלות שמועד התפרצותם הוא בגלאי ה- 20 (גלאי השירות הצבאי). לכן, כשמתפרצת מחלה, שנהוגה להתפרץ לרוב בגילאים הצבא, יצטרך התובע להוכיח באופן מובהק יותר שהמחלה התפרצה שלא כתוצאה מהליך הטבעי, אלא כתוצאה של השירות הצבאי / ביטחוני.

 

לחץ נפשי גרם לך להתפרצות של מחלה?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

חשיבות של סמיכות הזמנים בין האירוע לבין התפרצות המחלה לצורך התביעה למשרד הביטחון

בית המשפט והרופאים שכותבים את חוות הדעת למשרד הביטחון, מסתכלים היטב על מרווח הזמנים שבין האירוע/ים עם הלחץ הנפשי לבין תחילתה של המחלה. ככל שהמרווח קרוב יותר, כך יהיה קל יותר להוכיח לקשר בין השניים. לדוגמה: סכרת יכולות להתפרץ עקב לחץ נפשי, ובכדי להוכיח שהסוכרת נגרמה עקב אירוע דחק/ אירוע קיצון, צריך התובע להציג סמיכות זמנים בין אירוע הדחק שיצר לחץ נפשי לבין התפרצות המחלה.

 

עורך דין לתביעה נגד משרד הביטחון

לאגף שיקום נכים במשרד הביטחון מוגשות תביעות רבות בגין מחלות שנגרמו בעקבות לחץ נפשי (לטענת התובעים). תביעות אלו מורכבות מאוד ולעתים הקשר הסיבתי מבחינה רפואית היינו קשה מאוד להוכחה. כמו כן קיים קושי להוכיח את האירוע הנטען ואשר גרם ללחץ הנפשי.

תחקיר מעמיק של אותו אירוע ע"י עורך דין מומחה לתביעות נגד משרד הביטחון ובהתייעצות עם רופאים מומחים בתחומים הרלוונטיים, יכולים להגדיל באופן משמעותי את האפשרות להצלחה בתביעה ובסופו של דבר להיות מוכר כנכה צה"ל.

 

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות. עו"ד ידידיה בלומהוף נמצא בקשר יומיומי עם הרופאים מהשורה הראשונה בארץ ובחו"ל, בעקבות כך, הוא מצליח לדאוג ללקוחותיו הצלחות רבות ותקדימים משפטיים.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובל/ת ממחלה שאירעה לך עקב השירות ?

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם
חיפוש

מחפש עורך דין לתביעה נגד משרד הביטחון ?

השאר/י פרטים ונחזור אליך בהקדם

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן