מה זו פוסט טראומה?
פוסט טראומה היא מצב נפשי מורכב שצריך לאבחן באופן מקצועי.
כדי שניתן יהיה לאבחן את המצב, נקבעו מספר קריטריונים בספר ה- DSM 5 (1)-Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – ספר אבחנות של מחלות נפשיות שנכתב על ידי איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי:
- תחושה חוזרת ונשנית של חזרה לאירוע: אנשים שחווים פוסט טראומה חווים הבזקים של חזרה לאירוע שגרם להם לטראומה.
- מצוקה פסיכולוגית: כאשר ישנם גירויים חיצוניים שמזכירים את האירוע הטראומתי, האדם שחווה פוסט טראומה יחווה מצוקה נפשית, רגשית וגופנית: לחץ דם גבוה, חרדה, דופק מהיר, ותסמינים נוספים.
- עוררות תמידית: חוסר יכולת להגיע לתחושת רגיעה.
- קושי בוויסות הרגשות
- הימנעות מגירויים שעלולים להזכיר את האירוע הטראומתי
- הימנעות מקשרים חברתיים
- חוסר מוטיבציה כללי
- ניתוק רגשי מהסביבה (קהות חושים)

לפי DSM 5 (1), על מנת שמצב יוגדר כפוסט טראומה, התסמינים הנ"ל צריכים להמשך חודש אחד לפחות.
סיבות להתפרצות פוסט טראומה
פוסט טראומה נגרמת בעקבות נסיבות שונות, לפי ההגדרות הבאות:
- חשיפה ישירה לאירועים טראומתיים: חשיפה לאירועים טראומתיים במהלך השירות / משטרה / צבא / כוחות הביטחון.
- חשיפה לטראומה של אחרים: סיפורים של אנשים אחרים על טראומה גם עלולה להצית פוסט טראומה
- עדות לטראומה: לעתים, אלו שמשרתים בכוחות הביטחון נחשפים לאירועים טראומתיים של אחרים, כמו פגיעה וחבלה של אדם אחר
- היחשפות לאירועים טראומתיים באופן עקיף: משמע של אירועים טראומתיים שאחרים חוו עלולה להוות טריגר לפוסט טראומה
מי יכול להגיש תביעה על פוסט טראומה למשרד הביטחון?
כל אלו שמשרתים בכוחות הביטחון, לרבות שוטרים בשירות קבע, יכולים להגיש תביעה על פוסט טראומה. לפי ועדת גורן, שהוקמה בשנת 2009, שוטרים שחווים חבלה יכולים להגיש תביעה למשרד הביטחון ולקבל את הפיצויים הנלווים לה כאשר מדובר בחבלה/נכות שאירעה בעיקרות פעילות מבצעית או באימון מבצעי.
לפי ההגדרה יבשה, פוסט טראומה היא מצב שנגרם בעקבות חבלה; חבלה היא אירוע יחיד או מספר אירועים שניתן להצביע עליהם, שגורמים לתופעות שליליות – לרבות פוסט טראומה. אירועים טראומתיים הם אירועים שנגרמים בנקודת זמן מסוימת, בעלי אופי ספציפי, ולכן הם מוגדרים כאירועי חבלה.
כלומר, שוטרים שחוו אירוע טראומתי חוו חבלה, ולפי חוק הנכים – הם זכאיים להגיש תביעה למשרד הביטחון. במהלך שירותם, שוטרים רבים נחשפים לאירועים לא פשוטים, וגם חווים אירועים לא פשוטים בעצמם. לכן, פוסט טראומה היא לא נדירה בקרב אלו שמשרתים במשטרה. פוסט טראומה לשוטרים עלולה להיגרם גם בעקבות אימונים עבור השירות; כלומר, אירוע טראומתי שנגרם במהלך אימונים או שירות יכול להוות בסיס לתביעה ;אם למשל שוטר היה במרדף אחר חשוד עם שותפו, ובמהלך המרדף הייתה סכנת חיים ממשית, אם שוטר עבר תאונת דרכים במהלך פעילות מבצעית, אם שוטר נפצע במהלך אימון מבצעי האירוע – הוא עלול לחוות פוסט טראומה, ויש לקבל אבחון של פסיכיאטר על המצב טרם הגשת התביעה.

ישנם יחידות משטרה רבות אשר נחשפות לאירועים טראומתיים בתדירות גבוה ביותר, דוגמה היחידות הלוחמות, ימ"מ, מגב, זיהוי פלילי ותנועה אשר נחשפים למראות זוועה רבים.
*לרשימת המאמרים בנושא פוסט טרואמה והכרה כנכה נמשרד הביטחון/ צה"ל לחצו כאן