פסוריאזיס: גורמים, מאפיינים וטיפול
מחלת הפסוריאזיס, הקרויה גם 'ספחת', היא מחלת עור אוטואימונית כרונית. בהתפרצות של פסוריאזיס, מערכת החיסון בעצם תוקפת את הגוף – מה שמתבטא בנגעים על גביי העור. למרות שמדובר במחלה נפוצה, טרם ידוע מה גורם בדיוק להתפתחות של פסוריאזיס. ידוע כי יש למחלה רקע גנטי, ושהיא נוטה להתפרץ כאשר אלו שחולים בה מרגישים לחץ נפשי חריג.
המאפיינים של ספחת כוללים הופעה של קשקשת בגוון סגול-אדום על פני אזורים שונים בעור, לרבות קרקפת, ברכיים, איברי מין, ואזורים נוספים. התפרצות של פסוריאזיס נפוצה בגילאים 18-21, כלומר בגילאי הצבא – מה שיכול להתרחש גם עקב טריגרים שונים במהלך השירות.
פסוריאזיס וצבא: מה הקשר בין השניים?
כאמור, אחד הגורמים המשמעותיים ביותר שמביא להתפרצות של פסוריאזיס הוא לחץ נפשי. במהלך השירות הצבאי חיילים וחיילות רבים נחשפים למצבים שמביאים עמם מתח נפשי חריג. אותו מתח שחיילים מסוימים חווים עלול להביא להתפרצות של מחלות שונות, לרבות פסוריאזיס.
טריגר שמביא להתפרצות המחלה מאפשר לחיילים להגיש תביעה בגין פסוריאזיס בצבא. כדי לזכות בתגמולים שמגיעים לכם על פי חוק, יש להגיש תביעה אצל קצין התגמולים של משרד הביטחון, ולעבור את השלבים הנדרשים בתביעות מהסוג הזה.
*למאמר מיוחד שעוסק לחץ נפשי בצבא והקשר להתפרצות של מחלה בעקבות כך – לחצו על הלינק
הגשת תביעה על פסוריאזיס בצבא
כמו במקרים אחרים של תביעות נגד משרד הביטחון, הגשת תביעה על פסוריאזיס בצבא דורשת הוכחת נסיבתיות. כאשר מגישים תביעה כזו, יש להוכיח שאירוע מסוים (במהלך אימונים, מבצע או אירוע אחר במהלך השירות) היווה טריגר להתפרצות המחלה. יש להראות בפני משרד הביטחון שאירוע הדחק היה חזק דיו כדי לגרום לפסוריאזיס – הן מבחינה אובייקטיבית והן מבחינה סובייקטיבית.
בנוסף, צריך להוכיח שהנגעים הראשונים של פסוריאזיס הופיעו בטווח של חודש עד שלושה חודשים מאירוע הדחק. נקודה חשובה נוספת היא הוכחה על כך שהתובע לא סבל מפסוריאזיס טרם שירותו הצבאי. כלומר, יש להוכיח שהיה אירוע שהיווה טריגר להתפרצות, שהנגעים אכן נגרמו עקב האירוע ושלא היו אירועים דומים בעבר.
הגשת התביעה על פסוריאזיס בצבא מתחילה אצל קצין התגמולים. יש להביא לקצין את טופס התביעה לצד מסמכים רפואיים ומסמכים אחרים שמעידים על קשר בין התפרצות של פסוריאזיס ובין אירוע דחק בשירות.