תסמונת בתר חבלתית | פוסט טראומה | אחוזי נכות במשרד הביטחון

תסמונת בתר חבלתית: פוסט טראומה במשרד הביטחון

השירות הצבאי, בייחוד בקרב אלו שמשרתים ביחידות קרביות, כרוך בסיכונים גופניים ונפשיים כאחד. תסמונת בתר חבלתית, הנודעת יותר כ'פוסט טראומה', מהווה פגיעה נפשית שמשפיעה לרעה על תפקודם של יוצאי צבא רבים. הפגיעה הזו מזכה את הסובלים ממנה בהגשת תביעה בגין פוסט טראומה וקבלת פיצויים בשל המצב. כאן נסקור מהי בדיוק תסמונת פוסט טראומתית, וכיצד ניתן לקבל אחוזי נכות בעקבותיה.
תסמונת בתר חבלתית

תוכן עניינים

תסמונת בתר חבלתית: מי מוגדר כפוסט טראומתי/הלום קרב?

כאמור, לא רק פגיעות וחבלות גופניות משפיעות על יוצאי צבא ואנשי כוחות הביטחון. ישנם מאורעות שמשפיעים לרעה על נפשם של יוצאי כוחות הביטחון, וגורמים להדים שאינם שוככים עם הזמן. DSM 5 (1) -ספר האבחנות של המחלות הנפשיות מאת איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי, מגדיר את הקריטריונים שנדרשים כדי לאבחן אדם כפוסט טראומתי:

DSM 5 - ספר פסיכיאטריה - פוסט טראומה
DSM 5 – ספר פסיכיאטריה – פוסט טראומה
  • "חזרה" לאירוע הטראומתי שוב ושוב: אחד המאפיינים הבולטים של PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) – תסמונת פוסט טראומתית; אלו שסובלים מהבעיה הזו חווים 'חזרה' למקום האירוע, למרות שהם אינם שם. הכוונה היא זיכרונות מהאירוע שמופיעים פתאום, סיוטים חוזרים ונשנים על האירוע, ולעתים אף הזיות על חזרה למקום האירוע.
  • מצוקה נפשית: כאשר אדם שסובל מפוסט טראומה נחשף לגירויים או אירועים שמזכירים לו את האירוע הטראומתי, הוא יחווה מצוקה נפשית. המצוקה הזו תתבטא לא רק באופן נפשי, אלא גם פיזי: עלייה של לחץ הדם, דופק מהיר, הזעה, עצבנות, ועוד.
  • חוסר מוטיבציה: אנשים רבים שחווים פוסט טראומה מתקשים לבצע פעולות שגרתיות בשל מצבם הנפשי העדין.
  • תגובות רגשיות קיצוניות/קושי בוויסות רגשי: פוסט טראומתיים חווים תנודות קיצוניות במצבי הרוח, ועלולים להתקשות לשלוט בתגובות שלהם כתוצאה מהתנודות האלו.
  • הימנעות מקשרים וגירויים: אין זה נדיר שאנשים שסובלים מפוסט טראומה חווים קשיים ו/או חוסר רצון ליצור קשרים עם אחרים, וגם משתדלים להימנע מגירויים שיזכירו להם את האירוע הטראומתי.
  • ניתוק רגשי: ניתוק רגשי מהסביבה גם הוא מאפיין בולט של פוסט טראומה.

למאמרים רבים נוספים בנושא הגשת תביעה למשרד הביטחון בגין פוסט טראומה בצבא או בשירות הביטחון – לחצו כאן

כיצד מתרחשת פוסט טראומה / תסמונת בתר חבלתית?

אנשים רבים נוטים לחשוב שפוסט טראומה נוצרת בעקבות אירוע שקרה לאדם שהוא פוסט טראומתי. אולם, ישנם מספר מצבים שעלולים להוביל להתפתחות של תסמונת בתר חבלתית:

  • עדות לטראומה של אחרים: כאשר אדם צופה במוות או חבלה של אדם אחר, כלומר חווה באופן עקיף אירוע טראומתי של אחרים.
  • חשיפה לאירוע טראומתי באופן ישיר: חשיפה ישירה לאירועים טראומתיים באופן ישיר – מצב נפוץ במיוחד בקרב חיילים קרביים.
  • חשיפה לפרטים של מאורע טראומתי: לעתים, כאשר אנשים שומעים על אירועים טראומתיים, הם מפתחים תסמונת בתר חבלתית.
  • חשיפה עקיפה לטראומה של אחרים: כאשר אדם נחשף לטראומה של אדם קרוב.
פינוי פצועים - תביעה נגד משרד הביטחון
פינוי פצועים – תביעה נגד משרד הביטחון

מי יכול להגיש תביעה בגין PTSD?

בשנים האחרונות חל שינוי ביחס לפוסט טראומתיים בישראל. כיום מבינים את המורכבות של המצב הזה, וישנן הקלות מסוימות בדרך לקבלת הכרה כנפגעי פוסט טראומה. אולם, זה לא אומר שהדרך להכרה בנכות הייחודית הזו היא פשוטה.

כאשר אדם חווה פוסט טראומה וסובל מתסמונת בתר חבלתית, עליו להוכיח שני דברים כדי לקבל אחוזי נכות ממשרד הביטחון:

  1. שהוא אכן חווה פוסט טראומה
  2. שהפוסט טראומה נגרמה כתוצאה משירות במשרד הביטחון

בסעיף הראשון, זה לא מספיק שאדם יחווה את התסמינים שמאפיינים תסמונת בתר חבלתית; יוצאי צבא ואנשי כוחות הביטחון שטוענים לפוסט טראומה צריכים לקבל אבחנה מפסיכיאטר מוסמך, ולהוכיח באופן רשמי שהם אובחנו כפוסט טראומתיים.

לאחר מכן, יש את המשוכה של הוכחת קשר סיבתי בין הפוסט טראומה ובין השירות הצבאי / השירות הביטחוני. כלומר, אין זה מספיק שאדם חווה פוסט טראומה – עליו להוכיח שהמצב נוצר בעקבות השירות.

בשל המורכבות של ההפרעה הזו, ישנו חריג לחוק התיישנות על הגשת תביעה על פוסט טראומה. חיילים משוחררים, וכן חיילים בקבע יכולים להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בגין פוסט טראומה – גם שנים לאחר שחרורם. כדי להגיש תביעה כזו, יש לעבור בצינורות המקובלים – עד לקבלת אחוזי הנכות.

כמו-כן, הזכאות וההטבות שינתנו על ידי משרד הביטחון יהיו לפי גובה אחוז הנכות שיקבעו בוועדה הרפואית, כך שלא מספיק שהתביעה תוכר במשרד הביטחון, אלה כדאי לוודא שאחוזי הנכות שיקבעו היניים על הצד הגבוה ביוצתר.

 

סובל.ת מפוסט טראומה מהצבא?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

הגשת תביעה על PTSD

פוסט טראומה מהצבא - תביעה למשרד הביטחון
פוסט טראומה מהצבא – תביעה למשרד הביטחון

כאשר מגישים תביעה על תסמונת בתר חבלתית, יש לאסוף תחילה מידע רפואי על המצב והאבחון על ידי פסיכיאטר מוסמך. בנוסף, יש למלא טופס תביעה רשמי של משרד הביטחון. את המסמכים והטופס יש להגיש לקצין התגמולים של משרד הביטחון – התחנה הראשונה בדרך לקבלת הכרה כפוסט טראומתיים.

קצין התגמולים בוחן את התיק ומעביר אותו למומחים מטעם משרד הביטחון – במקרים האלו -לפסיכיאטרים שמכירים את תופעת הפוסט טראומה מקרוב. תפקידם של הפסיכיאטרים הוא לבחון האם מדובר בפוסט טראומה, או שאולי מדובר בתופעה נפשית אחרת שנגרמה כתוצאה מאירוע בשירות, גנטיקה, אירועים שקרו עוד לפני השירות וכו.

אם המומחים קובעים שאכן יש קשר כזה, הם יעבירו את חוות דעתם בחזרה לקצין התגמולים. מכאן התיק עובר לבחינה של וועדה רפואית, המעמד המכריע בקביעת אחוזי נכות. הוועדה הרפואית תבחן את התיק, תזמן את התובע במקרה הצורך לתת עדות, ותקבע כמה אחוזי נכות, אם בכלל, מגיעים לתובע.

ועדה רפואית במשרד הביטחון מהווה משוכה נוספת עבור אלו שמגישים תביעה בגין פוסט טראומה. עליהם, במובנים מסוימים, לחזור לאירוע הטראומתי ולעבור מבדקים וחקירה שעלולים להשפיע על מצבם הנפשי לרעה. לכן זה חשוב להיות מוכנים ככל שניתן לוועדה, ולהציג את כל המידע הרלוונטי שיוכיח את הקשר בין הפוסט טראומה לשירות.

קבלת אחוזי נכות בגין פוסט טראומה בצבא

קבלת אחוזי נכות מתורגמים ישירות לפיצויים כספיים. זה חשוב במיוחד עבור משוחררים שמתקשים לתפקד באופן תפקיד, וזקוקים לסיוע כלכלי באופן קבוע. תביעות בגין פוסט טראומה אמנם הפכו לפשוטות יותר מאשר בעבר, אך הן עדיין מהוות אתגר ייחודי.

כדי להגדיל את הסיכויים שלכם לזכות בתביעה על פוסט טראומה, חשוב שיהיה לכם ייצוג משפטי מקצועי. במשרד ידידיה בלומהוף, הצוות כולו מקדיש את פועלו למשוחררים שמגישים תביעות להכרה מטעם משרד הביטחון.

המשרד נוסד בעקבות החוויה האישית של עו"ד ידידיה בלומהוף, שנפגע במהלך שירותי הצבאי ביחידת שלדג. הדרך שעבר בדרך להכרה בנכותו לא הייתה פשוטה, ועלה בו הרצון לסייע לאחרים ולהקל עליהם ככל שניתן.

בין שמדובר בתביעה חדשה על פוסט טראומה או על ערעור על החלטת הוועדה הרפואית – משרד ידידיה בלומהוף כאן בשבילכם. אנו מלווים חיילים וחיילות בכל צעד לאורך הדרך, ועושים את כל מה שניתן כדי שיקבלו את ההכרה המגיעה להם. אם אתם סובלים מפוסט טראומה, מגיעים לכם אחוזי נכות, ובמשרד שלנו תוכלו לעשות את הצעד הראשון בדרך לקבלת סיוע כלכלי ונפשי עבור המצב.

סובל.ת מפוסט טראומה מהמשטרה?

אתם מוזמנים להשאיר כאן פרטים ונחזור אלכם בהקדם.

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובל.ת מתסמונת בתר חבלתית בעקבות השירות ?

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

סובל.ת מפציעה שאירעה לך עקב השירות ?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן