פוסט טראומה אצל לוחמים | שינויים שנעשו במשרד הביטחון | הגשת תביעה

פוסט טראומה אצל לוחמים: שינויים במשרד הביטחון בתביעות להכרה בזכות נכה

שירות ביחידות קרביות מביא עמו אתגרים גופניים ונפשיים רבים. בשל טיב השירות ביחידות האלו, אין זה נדיר שלוחמים מפתחים פעמים רבות תסמונת פוסט טראומתית. הנושא הזה צף שוב ושוב בתודעה הציבורית, וכיום יש שינוי בהתייחסות לטראומות צבאיות. הגשת תביעה נגד משרד הביטחון בגין פוסט טראומה אצל לוחמים מאפשרת לקבל את הסיוע הכספי והנפשי שנדרש כדי לטפל בתופעה. קבלת אחוזי נכות הוא חיוני במקרים של פוסט טראומה, וחשוב שתכירו את ההליך שיכול להביא למימוש זכויותיכם. לאחרונה משרד הביטחון ביצע שינויים בהליך קבלת התביעה אצל לוחמים שסובלים מסופט טראומה עקב השירות.
פוסט טראומה אצל לוחמים

תוכן עניינים

פוסט טראומה ללוחמים/ות בעקבות השירות הצבאי 

חיילים ביחידות קרביות עוברים אימונים אינטנסיביים ולוקחים חלק בפעולות מבצעיות שדוחקות בגוף ובנפש. חיילים קרביים רבים חווים אירועים שמובילים לתופעות פסיכולוגיות של פוסט טראומה (PTSD) אשר משבשות את שגרת היום שלהם. עקב אירועים כאלו ישנו קושי משמעותי בהתנהלות "רגילה", כך שמדובר בנכות לכל דבר. בזמן האחרון ובמיוחד אחרי האירוע של איציק סעידיאן עלו לתודעה מקרים רבים שבהם חיילים אשר סבלו מפוסט טראומה סבלו אף יותר עקב היחס של משרד הביטחון.

הקושי האדיר שחיילים פוסט טראומתיים מתמודדים עמו הביא לבחינה מחדש של הנושא. כיום, גם החרפה של מצב נפשי עקב השירות הצבאי מזכה בקבלת אחוזי נכות על פוסט טראומה. כאשר מגייסים חיילים ליחידות קרביות לאחר ביצוע של מבדקים גופניים ופסיכוטכניים, מערכת הביטחון בעצם מכירה בכך שהם כשירים לשירות ביחידות האלו.

פוסט טראומה מהצבא - תביעה למשרד הביטחון
פוסט טראומה מהשירות

לכן, גם אם היה מצב נפשי קיים שעלול להוביל להתפתחות של פוסט טראומה, מערכת הביטחון תהא אחראית להפרעה הפוסט טראומתית באופן חלקי, לכל הפחות. הגיוס מהווה הכרה בכשירות החייל, כך שהצבא אינו יכול להתנער מאחריות מחיילים שמפתחים פוסט טראומה עקב טריגר שאירע בשירותם.

*למאמרים רבים בנושא תביעות לפוסט טראומה במשרד הביטחון – לחצו על הלינק

שינויים שמבוצעים במשרד הביטחון בתביעות של לוחמים בפוסט טראומה

עד לאחרונה משרד הביטחון היה מבקש לקבל לידיו את גיליונות הציונים מבית הספר, תיקים אישיים, מסמכי רווחה ועוד.

משרד הביטחון היה מחפש בציציותיו של הלוחם אזכור למצב נפשי רעוע עוד לפני הגיוס וזאת בכדי להפחית מאחריותם. כמו-כן, התביעות באגף השיקום היו נמשכות שנים ארוכות וזאת בשל איסוף החומר הרב שהיה נאסף והבדיקות שהיה נשלח אליהם.

גם כאשר לוחם עבר אירועים משמעותיים כמו שירות בלחימה, השתתפות בפעילויות מסכני חיים וכו', התביעה הייתה מתנהלת במסלול רגיל. זאת בניגוד לפציעות אשר היו קורות באירוע ספציפי אשר היו מתנהלות במסלול ירוק (ישירות לוועדה הרפואית).

לאחרונה, משרד הביטחון הפסיק לפנות לבתי הספר בכדי לקבל מידע על התובע וכן נפתחה האפשרות לקצין התגמולים באגף שיקום להעביר תביעה במסלול ירוק ללוחמים שסובלים מפוסט טראומה והגישו תביעה. נראה כי משרד הביטחון מעביר תביעות לפוסט טראומה למסלול הירוק כאשר מדובר באירוע/י לחימה ברור, יש לכך את האישור הפיקודי ויש אבחנה רפואית ברורה ע"י רופא מוסמך שמשרד הביטחון סומך עליו.

*לעיתים משרד הביטחון יוכל להפנות תומכי לחימה למסלול הירוק כאשר מדובר בפוסט טראומה שאירעה בעקבות אירוע לחימתי/ פח"ע

סרטונים בנושא פוסט טראומה ותביעה למשרד הביטחון

חלק א - אבחנה של פוסט טראומה

חלק ב - אבחנה של פוסט טראומה

פוסט טראומה מהצבא - הדרך להכרה כנכי צהל

מתי נקבעים אחוזי נכות זמניים?

האם כדאי להגיע עם הערכת נכות לועדה?

שיטת השקלול בקביעת הנכות

תהליך ההכרה כנכי צה"ל

הטענות הקשות שהופנו כלפי אגף שיקום בתביעות בנושא פוסט טראומה אצל לוחמים

לא הגיוני שמצד אחד הצבא בדק את עברו של המלש"ב (מיועד לשירות הביטחון), עיין בעברו הרפואי וקבע פרופיל וקב"א המתאימים לשירות בקרבי.

ומהצד האחר כאשר לוחם היה מגיש תביעה למשרד הביטחון בגין פוסט טראומה משרד הביטחון היה מעלה פתאום טענות למצב נפשי קודם לשירות הצבאי.

אתם לוחמים ואתם סובלים מפוסט טראומה מהצבא?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

ההגדרה של פוסט טראומה

כמו עם מצבים נפשיים אחרים, חשוב היה להגדיר פוסט טראומה כדי שניתן יהיה לאבחן אותה. הגדרה שכזו נקבעה בספר DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) שמהווה סמכות בקרב מטפלים בתחום הנפש. על פי הספר הזה, הפרעת דחק פוסט טראומתיתPTSD -Post Traumatic) Stress Disorder) היא הפרעה שמתפתחת עקב אירוע דחק. האירועים שמובילים לפוסט טראומה הם:

  • חוויה של אירוע טראומתי ממקור ראשון – אירוע שבו החייל נחשף באופן ישיר לאירוע טראומתי. נפוץ בקרב חיילים קרביים שלוקחים חלק במבצעים צבאיים.
  • חוויה של טראומה ממקור משני – חשיפה לאירוע טראומתי של אדם אחר, כמו חבר ליחידה שנפצע או נהרג.
  • חשיפה לפרטי אירוע טראומתי – לימוד על אירועים טראומתיים שמוביל להיווצרות של פוסט טראומה. בקרב חיילים קרביים, המצב הזה יכול להתרחש כאשר הם שומעים על חוויות קשות במסגרת של קורסים או אימונים בצבא.

האבחנה היא חשובה מאוד, כיוון שישנם תביעות שמוגשות למשרד הביטחון כאשר אין עדין אבחנה סופית של פסיכיאטר. במצב כזה, לעיתים, משרד הביטחון טוען כי לא מדובר בפוסט טראומה ולכן הוא דוחה את התביעה. חשוב מאוד להגיש את התביעה לאחר אבחנה סופית בכדי לחזק את הטענות ולמנוע דחיה של תביעות.

אבחון פוסט טראומה אצל לוחמים

הלם קרב בצבא
הלם קרב בצבא

על מנת שניתן יהיה לאבחן פוסט טראומה באופן כללי ואצל לוחמים, הוגדרו מספר מאפיינים של המצב הנפשי הזה:

  • מצוקה פסיכולוגית עקב חשיפה לגירויים שמזכירים את האירוע הטראומתי
  • חוסר יכולת להירגע עקב עוררות מתמדת
  • תחושה של חזרה לאירוע שגרם לפוסט טראומה
  • חוסר מוטיבציה לנהל קשרים חברתיים או לקחת חלק בפעילויות שגרתיות
  • קושי לווסת רגשות/הגעה למצבים רגשיים קיצוניים
  • ניתוק רגשי מהסביבה

הגשת תביעה על פוסט טראומה של לוחמים

כאמור, עקב אירועים משמעותיים שאירעו בשנים האחרונות, מערכת הביטחון שינתה את גישתה לחיילים שסובלים מפוסט טראומה. מלבד ההכרה בפוסט טראומה אצל חיילים שאובחנו כסובלים מבעיות רקע, ישנה התייחסות מעמיקה יותר לתביעות על פוסט טראומה.

מלבד זאת, חוק הנכים (תגמולים ושיקום) אינו שם מגבלת זמן על תביעות מהסוג הזה. כפי שידוע לרובנו, פוסט טראומה עשויה להתפרץ גם שנים לאחר שקרה אירוע שהוביל למצב הנפשי הזה. לכן, ניתן להגיש תביעות על פוסט טראומה גם עשרות שנים לאחר השירות הצבאי (במקרים מסויימים).

כאשר מגישים תביעות כאלו, חשוב לקבל תחילה אבחון אצל גורם פסיכיאטרי מוסמך. הכרה בפוסט טראומה על ידי צד שלישי שאינו קשור למערכת הביטחון היא זו שפותחת את הדלת בפני תביעות על פוסט טראומה. לאחר שיש אבחון מקצועי שכזה, ניתן להגיש תביעה אצל קצין התגמולים של משרד הביטחון.

הקצין מלקט את כל המסמכים והטפסים של התביעה, והם עוברים למומחים מטעם משרד הביטחון. אותם מומחים הם בעצם מקצוענים בתחום הנפש שעוברים על התביעה ובוחנים אותה מקרוב. במקרים מסוימים, החייל התובע יזומן על ידי המומחים כדי לבחון את מצבו הנפשי ולקבוע האם הוא אכן סובל מפוסט טראומה.

אם נמצא שאכן כך הדבר, התיק יעבור לוועדה רפואית במשרד הביטחון שתקבע אחוזי נכות על פוסט טראומה.

מעוניינים להגיש תביעה למשרד הביטחון?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

קבלת אחוזי נכות על פוסט טראומה

הוועדה הרפואית היא ועדה חיונית נוספת שדרכה עוברים חיילים שמגישים תביעה על פוסט טראומה. הלוחם התובע יזומן לוועדה רפואית לצורך קביעת אחוזי נכות בפוסט טראומה. הוועדה הרפואית במשרד הביטחון תבדוק את התובע היא תבצע אומדן של חומרת המצב ותקבע אחוזי נכות. קבלת תגמולים כספיים על פוסט טראומה מותנית בקביעה של 10% נכות, מ20% נכות יקבל הלוחם התובע תגמול חודשי, טיפול רפואי על חשבון משרד הביטחון, אפשרות לקבל "משכורת" חודשית אם יוכיח שאינו מסוגל להשתכר עקב מצבו הנפשי.

כיצד ניתן לנצח בתיקי תביעה על פוסט טראומה?

אגף שיקום נכים בפתח תקווה
אגף שיקום נכים במשרד הביטחון

זו לא המצאה שפוסט טראומה היא "מחלה שקופה". הצלקות שנגרמות מהמצב הנפשי הזה אינן נראות לעין, אך הן מוחשיות לא פחות מצלקות גופניות. ישנם חיילים שעוברים מסכת של חקירות על ידי משרד הביטחון כדי לקבל אחוזי נכות, אך יש מה לעשות בנידון.

הגשת תביעה על פוסט טראומה אצל לוחמים באמצעות עורך דין משרד הביטחון יכול להטות את הכף לטובתכם בכל תיק תביעה. עמידה מול ועדות חקירה שונות מטעם משרד הביטחון אינה פשוטה. עם ייצוג משפטי לצידכם, התהליך הופך להיות קל הרבה יותר.

אם אתם זקוקים לייצוג משפטי מקצועי, משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף ישמח לעמוד לשירותכם. משרדנו מלווה חיילים בכל סוגי התביעות נגד משרד הביטחון באופן בלעדי, מה שמאפשר לכם ליהנות משירות של מומחים בתחום.

הסיפור של המשרד שלנו החל מהמייסד, עו"ד ידידיה בלומהוף, שחווה פגיעה גופנית במהלך שירותו ביחידת שלדג. כמו חיילים רבים, עו"ד בלומהוף נאבק כדי לקבל אחוזי נכות, והפציעה האישית הזו הובילה אותו לרצון לסייע לחיילים אחרים. המשרד שלנו מלווה חיילים בכל שלבי התביעה כדי לקבל את התוצאות המיטביות, גם כאשר עומדים אתגרים בדרך. זה נכון במיוחד במצבים של פוסט טראומה שדורשים לא רק מיומנות משפטית, אלא הבנה מעמיקה של המצב. הדלתות שלנו פתוחות בפניכם בכל עת על מנת שתקבלו את זכויותיכם ואת הסיוע שאתם זקוקים לו.

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

לוחם/ת, סובל/ת מפוסט טראומה בעקבות השירות ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן