פוסט טראומה ללוחמים/ות בעקבות השירות הצבאי
חיילים ביחידות קרביות עוברים אימונים אינטנסיביים ולוקחים חלק בפעולות מבצעיות שדוחקות בגוף ובנפש. חיילים קרביים רבים חווים אירועים שמובילים לתופעות פסיכולוגיות של פוסט טראומה (PTSD) אשר משבשות את שגרת היום שלהם. עקב אירועים כאלו ישנו קושי משמעותי בהתנהלות "רגילה", כך שמדובר בנכות לכל דבר. בזמן האחרון ובמיוחד אחרי האירוע של איציק סעידיאן עלו לתודעה מקרים רבים שבהם חיילים אשר סבלו מפוסט טראומה סבלו אף יותר עקב היחס של משרד הביטחון.
הקושי האדיר שחיילים פוסט טראומתיים מתמודדים עמו הביא לבחינה מחדש של הנושא. כיום, גם החרפה של מצב נפשי עקב השירות הצבאי מזכה בקבלת אחוזי נכות על פוסט טראומה. כאשר מגייסים חיילים ליחידות קרביות לאחר ביצוע של מבדקים גופניים ופסיכוטכניים, מערכת הביטחון בעצם מכירה בכך שהם כשירים לשירות ביחידות האלו.
לכן, גם אם היה מצב נפשי קיים שעלול להוביל להתפתחות של פוסט טראומה, מערכת הביטחון תהא אחראית להפרעה הפוסט טראומתית באופן חלקי, לכל הפחות. הגיוס מהווה הכרה בכשירות החייל, כך שהצבא אינו יכול להתנער מאחריות מחיילים שמפתחים פוסט טראומה עקב טריגר שאירע בשירותם.
*למאמרים רבים בנושא תביעות לפוסט טראומה במשרד הביטחון – לחצו על הלינק
שינויים שמבוצעים במשרד הביטחון בתביעות של לוחמים בפוסט טראומה
עד לאחרונה משרד הביטחון היה מבקש לקבל לידיו את גיליונות הציונים מבית הספר, תיקים אישיים, מסמכי רווחה ועוד.
משרד הביטחון היה מחפש בציציותיו של הלוחם אזכור למצב נפשי רעוע עוד לפני הגיוס וזאת בכדי להפחית מאחריותם. כמו-כן, התביעות באגף השיקום היו נמשכות שנים ארוכות וזאת בשל איסוף החומר הרב שהיה נאסף והבדיקות שהיה נשלח אליהם.
גם כאשר לוחם עבר אירועים משמעותיים כמו שירות בלחימה, השתתפות בפעילויות מסכני חיים וכו', התביעה הייתה מתנהלת במסלול רגיל. זאת בניגוד לפציעות אשר היו קורות באירוע ספציפי אשר היו מתנהלות במסלול ירוק (ישירות לוועדה הרפואית).
לאחרונה, משרד הביטחון הפסיק לפנות לבתי הספר בכדי לקבל מידע על התובע וכן נפתחה האפשרות לקצין התגמולים באגף שיקום להעביר תביעה במסלול ירוק ללוחמים שסובלים מפוסט טראומה והגישו תביעה. נראה כי משרד הביטחון מעביר תביעות לפוסט טראומה למסלול הירוק כאשר מדובר באירוע/י לחימה ברור, יש לכך את האישור הפיקודי ויש אבחנה רפואית ברורה ע"י רופא מוסמך שמשרד הביטחון סומך עליו.
*לעיתים משרד הביטחון יוכל להפנות תומכי לחימה למסלול הירוק כאשר מדובר בפוסט טראומה שאירעה בעקבות אירוע לחימתי/ פח"ע
סרטונים בנושא פוסט טראומה ותביעה למשרד הביטחון
חלק א - אבחנה של פוסט טראומה
חלק ב - אבחנה של פוסט טראומה
פוסט טראומה מהצבא - הדרך להכרה כנכי צהל
מתי נקבעים אחוזי נכות זמניים?
האם כדאי להגיע עם הערכת נכות לועדה?
שיטת השקלול בקביעת הנכות
תהליך ההכרה כנכי צה"ל
הטענות הקשות שהופנו כלפי אגף שיקום בתביעות בנושא פוסט טראומה אצל לוחמים
לא הגיוני שמצד אחד הצבא בדק את עברו של המלש"ב (מיועד לשירות הביטחון), עיין בעברו הרפואי וקבע פרופיל וקב"א המתאימים לשירות בקרבי.
ומהצד האחר כאשר לוחם היה מגיש תביעה למשרד הביטחון בגין פוסט טראומה משרד הביטחון היה מעלה פתאום טענות למצב נפשי קודם לשירות הצבאי.