פוסט טראומה: הגדרה ותסמינים
פוסט טראומה היא נושא שדובר עליו רבות בהקשר לחיילים שנחשפים למראות וסיפורים קשים במהלך שירותם. אולם, מדובר על בעיה שיכולה להשפיע על כל אדם. שוטרים באגף התנועה גם הם מתמודדים עם מצבים לא פשוטים, וכאשר מדובר על תאונות – אין ספק שמדובר במראות שמשאירים חותם לטווח הארוך.
כדי להבין פוסט טראומה, וכיצד חשיפה לתאונות יכולה לגרום לה, חשוב להכיר את הגדרת המצב. כמו מצבים גופניים ונפשיים אחרים, ישנה הגדרה רפואית-פסיכיאטרית רשמית לפוסט טראומה.
ההגדרה והתסמינים של פוסט טראומה נרשמו בספרDSM 5 (1)-Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. הספר נכתב על ידי פסיכיאטרים מוסמכים, ומומחים בתחום הנפש בכל רחבי העולם נעזרים בו לאבחונים.
לפי ה-DSM5, התופעות הבאות מעידות על פוסט טראומה:

- מצוקה פסיכולוגית מתמשכת: אנשים שסובלים מפוסט טראומה חווים מצוקה פסיכולוגית בעת חשיפה לגירויים חיצוניים. אם אדם שחווה אירוע טראומתי נחשף לגירוי שמזכיר את האירוע, הוא יחווה תסמינים שונים. התסמינים האלו כוללים: חרדה, לחץ דם מוגבר, דופק מהיר, קוצר נשימה, ועוד.
- "חזרה" לאירוע: הבזקים חוזרים ונשנים (פלאשבקים) של האירוע הטראומתי מהווים תסמין נוסף של פוסט טראומה.
- קושי בוויסות הרגשות
- חוסר יכולת להגיע לתחושת רגיעה
- חוסר מוטיבציה במגוון תחומים
- קשיים בתחום החברתי, עד הימנעות ממגע עם אחרים
- ניתוק רגשי ממצבים ומאנשים מסוימים
למאמרים רבים נוספים בנושא פוסט טראומה והגשת תיבעה למשרד הביטחון – לחצו כאן
כיצד נגרמת פוסט טראומה?
מלבד התסמינים של פוסט טראומה, ספר ה-DSM5 מגדיר גם באילו נסיבות המצב יכול להתפתח:
- חשיפה ישירה לאירועים טראומתיים
- עדות לטראומה של אדם אחר
- חשיפה לטראומה של אחרים באמצעות האזנה לסיפורים טראומתיים
- חשיפה עקיפה לאירועים טראומתיים – האזנה לסיפורים על אירועים קשים, כמו בהדרכה מקצועית, למשל
לפי הפרמטרים האלו, שוטרים באגף התנועה בהחלט חווים פוסט טראומה. כאשר שוטרי תנועה מגיעים לזירת תאונה ורואים את קורבנות האירוע ואת התאונה, הדבר יכול לצלק אותם. בנוסף, עדויות של שוטרים אחרים על תאונות, בייחוד תאונות עם הרוגים ופצועים, מהווה טריגר לפוסט טראומה עבור שוטרים ושוטרות באגף התנועה.
הפגיעה הנפשית פוגעת בתפקוד התקין של אלו שסובלים מפוסט טראומה, ולכן הגשה של תביעות להכרה ולפיצויים היא חיוני; בעזרת הפיצויים ניתן לקבל סיוע מקצועי. בנוסף, פיצויים ממשרד הביטחון עוזרים לקבל סיוע כספי במקרים שבהם קשה לשמור על עבודה קבועה.
פוסט טראומה לשוטרי אגף התנועה: הגשת תביעות למשרד הביטחון

פוסט טראומה היא אמנם חולי של הנפש, אך היא נגרמת בעקבות חבלה. ההגדרה הזו חשובה מפני שניתן להגיש תביעות למשרד הביטחון עבור מחלות במקרים מסוימים מאוד, או בעקבות חבלות.
לפי ההגדרה, חבלה היא אירוע שקרה במקום ובמועד ספציפי. כלומר, אירוע נקודתי (תאונה) מוביל למצב של פוסט טראומה, כך שמדובר באירועי חבלה ולא מחלה.
לפי חוק הנכים שוטרים באגף התנועה יכולים להגיש תביעות בגין פוסט טראומה. הגשת תביעה על פוסט טראומה לשוטרי אגף התנועה צריכה להתבצע באופן שנקבע על ידי משרד הביטחון. מהלך העניינים של הגשת התביעה הוא כדלקמן: