מולטי טראומה במלחמת חרבות ברזל
לוחמים שנפצעו בקרבות סובלים לעיתים ממספר פגיעות במקביל. משרד הביטחון, ובפרט קצין התגמולים, נוטה במקרים רבים להכיר מלכתחילה בפציעה כמולטי טראומה, מבלי להיכנס לפירוט כל סעיף נכות. הכרה זו מאפשרת להתחיל תהליך רפואי שיקומי, אך החשיבות האמיתית מתחילה דווקא בשלב ההכנה לוועדות הרפואיות.
חשוב להבין שוועדה רפואית מתכנסת לרוב לאחר תקופה של כשנה, כאשר הנכות כבר התגבשה. הגעה לוועדה מוקדם מדי עלולה להוביל לקביעת נכות זמנית בלבד, שלא משקפת את הנכות הקבועה אח"כ.
סרטונים בנושא תביעה למשרד הביטחון, זכויות, חרבות ברזל ונכויות
לא למהר עם בקשות הזירוז בתביעה למשרד הביטחון
נכות משוערכת במשרד הביטחון
תביעה למשרד הביטחון לפצועי חאבות ברזל
פוסט טראומה ממלחמת חרבות ברזל
תהליך התביעה במשרד הביטחון | "בזכותכם"
כמה זמן נמשכת תביעה לפצועי חרבות ברזל
קטיעה ואחוזי נכות במשרד הביטחון
הזכויות והתגמולים לנכי חרבות ברזל
הבעיות שיש עם הוועדות הרפואיות במשרד הביטחון
אחוזי נכות לחרבות ברזל במשרד הביטחון
ניהול נכון של התביעה – שלב קריטי
במקרים רבים משרד הביטחון מעניק הכרה תחת ההגדרה של מולטי טראומה משרד הביטחון, גם אם הפגיעות עדיין לא ממוינות במדויק. בפרק הזמן שבין ההכרה לבין הוועדה, חשוב מאוד למפות את כל הנזקים הרפואיים בצורה יסודית: לעבור בדיקות, לאסוף מסמכים רפואיים, לקבל חוות דעת מומחים ולהכין תיעוד מסודר. מולטי טראומה צריכה להיות מנותחת לסעיפים נפרדים, כל פגיעה בנפרד, כדי שכל אחת תקבל ביטוי בתקנות הנכות.

חישוב אחוזי נכות כאשר קיימות פגיעות מרובות
כאשר מדובר במספר נכויות, משרד הביטחון לא פשוט מחבר את האחוזים. במקום זאת נעשה שימוש בשיטה שנקראת "שקלול אחוזי נכות" לפי נוסחה קבועה. לדוגמה, אם לנפגע נקבעו 30% נכות על פגיעה אורתופדית ו-20% נכות על פגיעה נוירולוגית, לא יקבל 50% נכות אלא:
30 אחוזי נכות על הפגיעה הראשונה, ו-20 אחוזים מתוך ה-70 שנותרו (כלומר 14%). התוצאה תהיה 44% נכות משוקללת. ככל שיש יותר פגיעות, כך השקלול הופך מורכב יותר.
לכן חשוב מאוד שכל פגיעה תקבל סעיף נכות ברור, כדי שכל רכיב ייחשב בשקלול הסופי ויביא לתוצאה מצטברת גבוהה יותר. עורך דין שמבין את שיטת החישוב יידע להדגיש את החשיבות של כל סעיף בהקשר הזה.
*למחשבון אחוזי הנכות במשרד הביטחון – לחצו כאן
הרכב הוועדה הרפואית במקרי מולטי טראומה
במקרים של פציעות מרובות, הוועדה הרפואית לרוב כוללת רופא נוירולוג לפגיעות ראש ועצביות, רופא אף אוזן וגרון לירידה בשמיעה וטינטון, שיווי משקל, רופא אורתופד לשברים, הגבלות תנועה, רופא כירורג לצלקות, פגיעות פנימיות, פגיעות עור.
ועדות אלו נקראות ועדות מקצה לקצה, ונמשכות לעיתים קרובות כשעה, כולל בדיקה, הקראת טענות וניסוח הפרוטוקול. הן מתקיימות לרוב בבית חולים שיבא או בלוינשטיין.

למה חשוב להגיע מוכנים?
הוועדה אינה חוקרת לעומק כל פגיעה, היא עוברת במהירות על המסמכים ובודקת את הנכה לפי מה שמוגש לה. לכן, מי שלא מגיע מוכן, לא מגיע עם הכנה מדויקת, תיעוד רפואי מסודר וידיעה כיצד לטעון עבור כל סעיף, מסתכן באובדן אחוזי נכות.
בפועל, נפגעים רבים מגיעים לא מוכנים, ללא ייצוג מתאים, חלק מהפגיעות כלל לא נבדקות, וחלק נבדקות אך לא מקבלות את האחוזים הראויים. לעומת זאת, מי שמגיע עם ליווי מקצועי מתאים, מי שמכיר את התקנות, יודע לטעון על כל סעיף ולהציג את המסמך המתאים, מקבל תוצאה שונה לחלוטין.
*פצועים שסובלים מתסמינים נפשיים ומטופלים נפשית צריכים להגיש תביעה נפרדת על הנפש כדי למצות את זכויותהם וקבלת אחוזי נכות נפרדים גם בתחום הנפש. הוועדה הרפואית הנפשית תהיה לאחר הכרה של קצין התגמולים ותהיה נפרדת וועדה המולטי טראומה במשרד הביטחון. – למאמר בנושא פוסט טראומה בעקבות חרבות ברזל – לחצו כאן.