רשלנות רפואית בצבא | הכרה כנכה צה"ל | תביעה נגד משרד הביטחון

רשלנות רפואית בצבא: אפשרות להגיש תביעה ולהיות מוכרים כנכי צה"ל

רשלנות רפואית בצבא מתבטאת לרוב בזיהוי מאוחר של דלקת ריאות שהותירה חייל בצה"ל עם נכויות תפקודיות קשות; זיהוי מאוחר של זיהום, שהתחיל ביד והסתיים בשריר פנים הלב (אנדוקרדיטיס) וגרם למוות; זיהוי מאוחר של סימנים מוקדמים למחלת הסרטן – רשלנות רפואית בצבא שהובילה למוות של חייל בצה"ל. כל אלה הינם רק מספר מצומצם של אירועים אשר מתרחשים, לצערנו, לא מעט במסגרת הצבאית. אומנם דוגמאות כאלה ניתן למצוא גם בקופות החולים ובבתי החולים, אך כמות המקרים, ביחס לכמות האוכלוסייה במסגרת הצבאית – הוא גדול בהרבה ולעניות דעתי, מהטעמים המפורטים בשורות שלהלן.
רשלנות רפואית בצבא-גורמים עיקריים. עו"ד ידידיה בלומהוף - ערעור על קצין התגמולים

תוכן עניינים

*הסרטון שלמעלה עוסק ברשלנות רפואית בצבא והדרך להיות מוכר כנכה צה"ל בתביעה נגד משרד הביטחון

רשלנות רפואית בצבא

הסיבות העיקרית למספר הגבוה של מקרי רשלנות רפואית בצבא,  ביחס לרשלנויות בעולם האזרחי, הם: מחסור ברופאים, ההכשרה המקצועית של הרופאים והקונפליקט שבין המטופל (החייל) לבין הרופא הצבאי.

בכדי להבין טוב יותר את הקונפליקט שבין החייל לרופא, אנו נדרשים להבין את אופי עבודתו של הרופא במסגרת הצבאית ולהיחשף מעט לסוגיות עמן הוא נדרש להתמודד.

המדריך להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא למשרד הביטחון

תביעה בגין רשלנות רפואית מהווה דרך נוספת לקבל פיצויים ממשרד הביטחון ולקבל הכרה כנכה צה"ל עקב נזקים שנגרמו בעקבות טיפול רפואי לא תקין של הצבא. בניגוד לתביעות נכות "רגילות"(חבלות או מחלות שנגרמו או שהוחמרו בעקבות השירות הצבאי), תביעה בגין רשלנות רפואית אינה תביעה על בעיות שנוצרו בשירות הצבאי והובילו לנכות, אלא תביעות בגין התנהלות רפואית לא תקינה של הרופאים הצבאיים, וניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בצבא במקרים הבאים:

  • כאשר לא התקיים רצף טיפול נאות בחייל
  • כאשר לא ניתן לחייל טיפול נאות מלכתחילה
  • כאשר לא מאמינים לתלונות החייל או מזלזלים בחומרתן

    רשלנות רפואית בצבא
    רשלנות רפואית

ובעקבות אותו היחס/ חוסר היחס/ הטיפול הלקוי, נגרם לחייל נזק רפואי (נכות) שלא היה צריך להיגרם אלמלא הרשויות הרפואיות בצבא היו מתנהלות לפי "הספר".

אחת הדוגמאות הנפוצות ביותר לתביעה על רשלנות רפואית היא אבחון מאוחר מדי של מחלת סרטן. לכאורה, רוב מחלות הסרטן אינם קשורות לשירות הצבאי והם אינם נגרמות בגלל הצבא ולכן לא ניתן להיות מוכר כנכה צה"ל במסלול הרגיל (חבלה או מחלה שנגרמו עקב השירות הצבאי).

בדרך של רשלנות רפואית בצבא בגין הטיפול הלקוי שניתן אפשרות להיות מוכרים כנכי צה"ל.

דוגמא לרשלנות רפואית בצבא: סרטן מסוג לימפומה. כמו בסוגי סרטן אחרים, אבחון מוקדם של לימפומה יכול להציל חיים, אך אבחון מאוחר מוביל לא רק לסכנת חיים, אלא גם לטיפול אגרסיבי יותר שמזיק לגוף עם תופעות לוואי נרחבות. ישנם חיילים שהתלוננו על תסמינים שיכולו להצביע על מחלת הלימפומה ולא מקבלו את היחס הרפואי הנכון, מה שהוביל להתקדמות של המחלה, מתן טיפול קשה – ניתן קו טיפול חמור יותר, ירידה משמעותית בסיכויי ההישרדות (אפילו עם מתן טיפול מדויק), ולעתים אף למוות.

במקרה הזה ובמקרים אחרים של רשלנות רפואית בצבא, חובת ההוכחה היא על הצד התובע, כאשר חשוב להוכיח את הגורמים הבאים:

  • הרופא הצבאי לא העניק טיפול סביר כפי שהיה צריך לקרות (רופא הסביר). כלומר, הרופא לא הורה על בדיקות או לא נתן טיפול נכון, כמו שקורה ברפואה אזרחית
  • הטיפול הלא ראוי הוביל לתוצאות שהשפיעו לרעה על בריאותו של החייל; טיפול תרופתי לא נכון הזיק לבריאות החייל, אי-אבחון נכון של המצב לא אפשר טיפול בזמן, ועוד.

כאשר מגישים תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא, מתקיימת חקירה מעמיקה שבוחנת את התנהלות הרופא הצבאי. התובע צריך להראות האם השירותים הרפואיים התנהלו באופן תקין, האם פרק הזמן עד למועד האבחנה היה סביר, האם התרחשה טעות בבדיקה/בטיפול, והאם הטעויות שנגרמו על ידי הגורמים הרפואיים בצבא הובילו לנזק רפואי שמוביל לנכות.

מהלך תביעות בגין רשלנות רפואית בשירות הצבאי

תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא עשויה להיות ארוכה והיא כוללת בדיקות מעמיקות לעברו הרפואי של החייל התובע. במהלך תביעות מהסוג הזה, יש לעבור מספר שלבים כדי להגדיל את הסיכויים לזכות ולקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם:

  1. הגשת תביעה לקצין התגמולים – יש להגיש תביעה לקבלת הכרה ברשלנות רפואית בצבא אצל קצין התגמולים. התביעה תכלול את כל החומר הרפואי הרלוונטי שתפקידו להוכיח שהתרחשה רשלנות מצד הגורמים הרפואיים בצבא.
  2. בדיקת הקשר הסיבתי – משרד הביטחון יעביר את כל מסמכי התביעה לרופא מומחה מטעמו, הרופא יבחן את התביעה, יבדוק אם ההתנהלות הרפואית בצבא התנהלה באופן רשלני. במידה הטיפול הצבאי גרם לנכות עקב הרשלנות, יכתוב המומחה את אחוז האחריות שיש לקחת בגין הנכות שהתפתחה עקב הרשלנות.

    אגף שיקום נכים בפתח תקווה
    אגף שיקום נכים – מטה כללי
  3. ועדה רפואית במשרד הביטחון– אם קצין התגמולים הכיר בכך שהתרחשה רשלנות רפואית בצבא, התביעה תעבור לוועדה רפואית במשרד הביטחון שתחקור את העניין ותקבע את אחוזי הנכות של התובע. בהתאם לגובה אחוז הנכות שיקבע, יקבל הנכה הטבות ותגמולים.

הקושי בהוכחה של רשלנות רפואית מוביל לדחייה של תיקים רבים מהסוג הזה, אך אין זה אומר שלא ניתן לעשות דבר. הגשת תביעה עם עורך דין שמתמחה בתביעות נגד הצבא תגדיל את הסיכויים שלכם לזכות בתביעה, ובמקרים של דחייה, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט בכדי להוכיח שאכן נגרם לתובע נכות עקב רשלנות רפואית בצבא.

 

עברת רשלנות רפואית בצבא?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

רקע על רופאי יחידה/חטיבה והסיבות לרשלנות רפואית בצבא

רופאי היחידות/חטיבות בצבא משמשים בכובע של "רופא משפחה". הכשרתם המקצועית מסתכמת בלימודי הרפואה, שנת התמחות (סטא'ז) ובהכשרה בסיסית של אגף הרפואה הצבאית. הם אינם עוברים הכשרה רפואית משמעותית אחרת. זאת בניגוד לרופאי משפחה בקופות החולים כיום, אשר נדרשים לעבור 4 שנות התמחות ורק לאחר מכן הם יוכשרו כרופאי משפחה.

תביעה להחמרת מצב - בדיקה חוזרת - תביעות משרד הביטחון
רשלנות רפואית בצבא

לרופא היחידה יש אחריות ותפקיד משמעותי בטיפול וזיהוי מוקדם של מחלות אצל החייל. ככל שהרופא מקצועי ובעל ניסיון רב יותר, ידע הרופא לזהות בשלב מוקדם סממנים של מחלות. כתוצאה מכך, יופנה החייל לבדיקות מתאימות נוספות כבר בשלב מוקדם. בדיקות אלו עשויות להשפיע בסופו של דבר על הטיפול בו ועל קצב החלמתו.

קונפליקט מקצועי שמובילה לרשלנות רפואית בצבא

בנוסף לפער המקצועי שיש לאותם הרופאים, מתמודדים הרופאים עם קונפליקט משמעותי ועמוק אשר מקשה רבות על מתן רפואה הולמת.

מחד, המסגרת הצבאית הנה מסגרת לוחצת. לכן, מספר לא מבוטל של חיילים מנסים לקבל פטורים ו/או "גימלים" דרך המרפאה.

התופעה הנפוצה ביותר היא בקשת "גימלים". כך שבנוסף לקבלת החלטה לעניין הטיפול הרפואי הראוי, נדרש הרופא להבין אם מדובר בחייל שבאמת סובל. על הרופא לבדוק האם הממצאים הקליניים שהוצגו בפניו הם אכן נכונים. ייתכן, שמדובר בחייל שכל מטרתו היא קבלת פטורים שונים או ימי "גימלים".

חיילים מיחידות עם מוטיבציה נמוכה לשירות מחפשים פטורים

הסיטואציה הזו מתרחשת לרוב ביחידות עם מוטיבציה נמוכה לשירות (רוב היחידות). הרופא הצבאי מתמודד לרוב עם חיילים שכל מטרתם היא קבלת פטורים. במציאות כזו, כאשר מתייצב בפני הרופא "חולה אמתי", הוא לא בהכרח יקבל את האבחנה והטיפול המתאימים לו. מכאן הדרך להחמרה במצבו של החייל והסיכוי להגיע למצב של  רשלנות רפואית בצבא – קצרה. למגינת הלב, כבר היינו עדים למספר לא מבוטל של אבחונים מאוחרים, אשר גרמו  לנזק בלתי הפיך.

חיילים ביחידות עם מוטיבציה גבוהה לשירות ממעטים להתלונן

ידידיה בלומהוף, עו
לוחמים

כשרופא יחידתי מטפל ביחידות עם מוטיבציה גבוהה, הוא נתקל בחיילים שממעטים להתלונן. חיילים אלו חוששים שמא הם יפספסו תוכן מקצועי או יפלטו מהקורס היוקרתי. בנוסף, הם חוששים שיתפסו כ"בכייניים" בעיני חבריהם לצוות או בעיניי הפיקוד.  דבר זה גורם למיעוט בתלונות של חיילים – נתון הנובע גם מסף כאב גבוה אצל חיילים אלה.

ניתן לקרוא מאמר לדוגמה שסיקר לוחם שעבר רשלנות רפואית בצבא והוכר כנכה צהל:  תביעה שהוגשה במשרדנו עקב רשלנות רפואית בצבא שהובילה לשבץ מוחי ומשרד הביטחון הכיר בשבץ כמחלה שנגרמה עקב השירות הצבאי.

רופאים צריכים לשים לב יותר לתלונות מחיילים עם מוטיבציה גבוהה לשירות כדי למנוע רשלנות רפואית בצבא

ברי, כי מקרים של תלונות חיילים מיחידות אלו צריכים להדליק נורה אדומה אצל הרופא המטפל. כבר בתלונה הראשונה של אותו החייל הרופא צריך להתייחס לעובדה שמדובר כאן במשהו חריג. הרופא יאלץ לקרוא "בין השורות". לאחר תחקורו של אותו החייל – ולראות ממה הוא באמת סובל. שכן ,החייל יכול לתת תחושה שהוא בסדר למרות הכל ורק מפני שהוא מעוניין לחזור לתפקוד מלא.

עבודת הרופא, לכשעצמה, היא מאוד קשה ומורכבת. בוודאי כאשר מדובר בחיילים אשר לרוב פונים לרופא לא בשביל לקבל באמת טיפול, אלא בשביל לקבל פטורים. על הרופא לבצע סוג של "בדיקת  אמינות" ולקוות שהוא אכן קולע לאמת.

אצל חלק גדול מהרופאים הצה"לים, נוצר במרוצת הזמן "חספוס" לפניות של חיילים, דבר שהוא מסוכן מאוד ועלול להוביל לרשלנות רפואית בצבא.

דוגמה מהחיים האישיים של עורך דין בלומהוף למצב בו יש סיכון לרשלנות רפואית בצבא

כשעורך דין בלומהוף כותב את מאמר זה הוא נזכר בשלושה סיפורים שסיפרה לו אשתו –

אשתו, רופאה בכירה בבית חולים גדול במרכז הארץ, ביצעה באחד הימים תורנות מיון במיון הפנימי בבית החולים. בתורנות היא שימשה "מספר אחת" – מנהלת המיון – ותחתיה עוד 4 רופאים.

במהלך התורנות, היא מבחינה שיש מספר רב של חולים שממתינים לרופא וזמן ההמתנה ארוך. היא מקבלת החלטה שהיא פותחת חדר צדדי ומתחילה לקבל חולים גם אליה.

לאחר מספר מטופלים נכנס אליה חייל. אישתו איבחנה אצלו מחלה ורשמה  לו 3 ימי "גימלים". מספר רגעים לאחר מכן נכנס אחד הרופאים הצעירים (מספר 3 או 4 במיון). הוא היה רופא עתודאי בצבא. הרופא הביע תמיהה על כך שאשתו אישרה 3 ימי "גימלים".

בתגובה אשתו השיבה לאותו הרופא, שהיא זו הרופאה שבדקה את החייל והסמכות המקצועית נתונה לה בלבד. בתשובה ענה לה הרופא בזו הלשון: "מה, את לא יודעת שכל החיילים רמאים??"

תפיסה מוטעית לגבי חיילים מניסיון עבר

אין לי ספק, שאותו הרופא לא התבטא כך מרוע או מרצון חלילה לקפח מי מהחיילים. לעניות דעתי הוא התנהל כך משום שאת השירות שלו הוא ככל הנראה ביצע במקום שמרבית הפונים אליו היו חיילים שרוצים לקבל פטורים. הוא יצר לעצמו תפיסת עולם שגויה ולפיה, כל החיילים מתחזים, אשר רק רוצים "גימלים".

מקרה נוסף על חיילת שסבלה מכאבים

מקרה נוסף: פנתה חיילת לאשתו של עו"ד בלומהוף והתלוננה על כאב. החיילת ממש התחננה שלא ירשמו לה ימי "גימלים" אלא שבאמת ירדו לשורש העניין ויבדקו למה היא כל כך סובלת כבר תקופה.

בדיעבד התברר, כי אותה החיילת ביקשה בכל פעם שהייתה פונה לרופא צבאי שיבדקו מה יש לה. בכל פעם שפנתה, קיבלה ימי "גימלים" – בלי שדאגו כי תעבור בדיקה מקיפה.

אילו היו הרופאים הצבאיים מקשיבים לאותה החיילת ולוקחים ברצינות את תלונותיה, היו מבינים שהיא סובלת מתחילתה של מחלה קשה.

סרטן בצבא

מקרה נוסף: אישתו של עו"ד בלומהוף הינה רופאה בכירה בתחום ההמטולוגיה, לפני שנים הגיע עליה חייל אשר התלונן רבות על כאבים בצוואר וגרד בגוף, המערכת הצבאית זלזלה בתלונותיו. למשך למעלה מחצי שנה החייל לא עבר בירור רפואי מסודר למרות תלונותיו. רק לאחר חצי שנה, הופנה לבירור רפואי אשר בסופו אובחן עם סרטן מסוג לימופה. כיוון שעבר זמן רב עד לאבחנה, המחלה התקדמה והחייל הגיע בשלב מתקדם של המחלה.

בעקבות כך נאלץ לקבל פרוטוקול טיפול אגרסיבי במיוחד, דבר שגרם לפגיעות רפואיות נוספות בריאות ובלב וכן רעילות הטיפול שקיבל הייתה משמעותית יותר.

התביעה הוגשה למשרד הביטחון והוא הוכר בשיעור של 75% מהנכות שנגרמה לו בעקבות המחלה, כמו-כן הוא הוכר בגין כל הנכויות המוסבות בלב ובריאות שנגרמו לו בעקבות המחלה.

מחפש/ת עורך דין מומחה לתביעה בגין רשלנות רפואית בצבא?

אתם מוזמנים להשאיר כאן פרטים ונחזור אלכם בהקדם.

דוגמאות לתביעות שהוכרו ע"י משרד הביטחון בגין רשלנות רפואית בצה"ל

  • חייל שסבל מזיהום, טופל לא נכון וכתוצאה מכך הזיהום הגיע ללב ופגם בשריר הלב
  • חייל קרבי שהתלונן על כאבים בגב התחתון, המערכת הרפואית הצבאית התעלמה וכעבור שנה אובחן אצלנו סרטן מפושט
  • חייל שלקה בשיתוק בפניו, לא הובהל לבית החולים בסמיכות לאירוע וכתוצאה מכך לקה באירוע מוחי שהותיר אותו עם נזק משמעותי.
  • מתן תרופה לא נכונה לחיילת אשר גרמה לפגיעה בתפקודי בלוטת התריס.

לסיכום – רשלנות רפואית בצבא

אגף שיקום נכים - לוגו
אגף שיקום נכים – לוגו

אין שום הצדקה לפגיעה ברמת השירות והטיפול הרפואי שניתן לחיילי צה"ל. כלל אין זה משנה מהי מורכבות עבודת הרופא מול מגזר זה. המצב הזה לעיתים מקרים רפואיים מגיעים לכדי רשלנות רפואית בצבא הוא מאורע קשה שמצריך תחקור ולמגר ככל הניתן.

יש ודאי פתרון לסוגיה, על רשויות הצבא לתת את הדעת על כך ויפה שעה אחת קודם.

טיפ קטן לחיילים: אם אתם מרגישים שאתם סובלים ממשהו חריג בזמן שירותכם הצבאי ואתם לא מצליחים לקבל באמת טיפול רפואי מתאים, אמליץ לכם לגשת לרופא בכיר מחוץ לצבא. לאחר מכן, להביא את סיכום הביקור ליחידה. דבר זה העשוי לשנות את מהלך ואופן הטיפול הרפואי בכם.

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד בעל ניסיון רב בתביעה לנכות במשרד הביטחון עקב טיפול רפואי כושל שניתן תחת המסגרת הצבאית והביא לידי רשלנות רפואית של ממש, אשר הותירה נכות רפואית אצל החייל/ת. כמו כן, המשרד עובד עם הרופאים המומחים ביותר בארץ אשר נותנים ייעוצים וחוות דעת בתביעות והכל כדי למצות באופן מקסימלי את האפשרות להצלחת התביעה במשרד הביטחון.

המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

מעוניין להגיש תביעה למשרד הביטחון עקב רשלנות רפואית מהצבא?

השאר/י פרטים ונחזור אליך בהקדם
חיפוש

נותרה לך נכות עקב רשלנות רפואית בצבא?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן