*הסרטון שלמעלה עוסק ברשלנות רפואית בצבא והדרך להיות מוכר כנכה צה"ל בתביעה נגד משרד הביטחון
רשלנות רפואית בצבא
הסיבות העיקרית למספר הגבוה של מקרי רשלנות רפואית בצבא, ביחס לרשלנויות בעולם האזרחי, הם: מחסור ברופאים, ההכשרה המקצועית של הרופאים והקונפליקט שבין המטופל (החייל) לבין הרופא הצבאי.
בכדי להבין טוב יותר את הקונפליקט שבין החייל לרופא, אנו נדרשים להבין את אופי עבודתו של הרופא במסגרת הצבאית ולהיחשף מעט לסוגיות עמן הוא נדרש להתמודד.
המדריך להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא למשרד הביטחון
תביעה בגין רשלנות רפואית מהווה דרך נוספת לקבל פיצויים ממשרד הביטחון ולקבל הכרה כנכה צה"ל עקב נזקים שנגרמו בעקבות טיפול רפואי לא תקין של הצבא. בניגוד לתביעות נכות "רגילות"(חבלות או מחלות שנגרמו או שהוחמרו בעקבות השירות הצבאי), תביעה בגין רשלנות רפואית אינה תביעה על בעיות שנוצרו בשירות הצבאי והובילו לנכות, אלא תביעות בגין התנהלות רפואית לא תקינה של הרופאים הצבאיים, וניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בצבא במקרים הבאים:
- כאשר לא התקיים רצף טיפול נאות בחייל
- כאשר לא ניתן לחייל טיפול נאות מלכתחילה
- כאשר לא מאמינים לתלונות החייל או מזלזלים בחומרתן
ובעקבות אותו היחס/ חוסר היחס/ הטיפול הלקוי, נגרם לחייל נזק רפואי (נכות) שלא היה צריך להיגרם אלמלא הרשויות הרפואיות בצבא היו מתנהלות לפי "הספר".
אחת הדוגמאות הנפוצות ביותר לתביעה על רשלנות רפואית היא אבחון מאוחר מדי של מחלת סרטן. לכאורה, רוב מחלות הסרטן אינם קשורות לשירות הצבאי והם אינם נגרמות בגלל הצבא ולכן לא ניתן להיות מוכר כנכה צה"ל במסלול הרגיל (חבלה או מחלה שנגרמו עקב השירות הצבאי).
בדרך של רשלנות רפואית בצבא בגין הטיפול הלקוי שניתן אפשרות להיות מוכרים כנכי צה"ל.
דוגמא לרשלנות רפואית בצבא: סרטן מסוג לימפומה. כמו בסוגי סרטן אחרים, אבחון מוקדם של לימפומה יכול להציל חיים, אך אבחון מאוחר מוביל לא רק לסכנת חיים, אלא גם לטיפול אגרסיבי יותר שמזיק לגוף עם תופעות לוואי נרחבות. ישנם חיילים שהתלוננו על תסמינים שיכולו להצביע על מחלת הלימפומה ולא מקבלו את היחס הרפואי הנכון, מה שהוביל להתקדמות של המחלה, מתן טיפול קשה – ניתן קו טיפול חמור יותר, ירידה משמעותית בסיכויי ההישרדות (אפילו עם מתן טיפול מדויק), ולעתים אף למוות.
במקרה הזה ובמקרים אחרים של רשלנות רפואית בצבא, חובת ההוכחה היא על הצד התובע, כאשר חשוב להוכיח את הגורמים הבאים:
- הרופא הצבאי לא העניק טיפול סביר כפי שהיה צריך לקרות (רופא הסביר). כלומר, הרופא לא הורה על בדיקות או לא נתן טיפול נכון, כמו שקורה ברפואה אזרחית
- הטיפול הלא ראוי הוביל לתוצאות שהשפיעו לרעה על בריאותו של החייל; טיפול תרופתי לא נכון הזיק לבריאות החייל, אי-אבחון נכון של המצב לא אפשר טיפול בזמן, ועוד.
כאשר מגישים תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא, מתקיימת חקירה מעמיקה שבוחנת את התנהלות הרופא הצבאי. התובע צריך להראות האם השירותים הרפואיים התנהלו באופן תקין, האם פרק הזמן עד למועד האבחנה היה סביר, האם התרחשה טעות בבדיקה/בטיפול, והאם הטעויות שנגרמו על ידי הגורמים הרפואיים בצבא הובילו לנזק רפואי שמוביל לנכות.
מהלך תביעות בגין רשלנות רפואית בשירות הצבאי
תביעה בגין רשלנות רפואית בצבא עשויה להיות ארוכה והיא כוללת בדיקות מעמיקות לעברו הרפואי של החייל התובע. במהלך תביעות מהסוג הזה, יש לעבור מספר שלבים כדי להגדיל את הסיכויים לזכות ולקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם:
- הגשת תביעה לקצין התגמולים – יש להגיש תביעה לקבלת הכרה ברשלנות רפואית בצבא אצל קצין התגמולים. התביעה תכלול את כל החומר הרפואי הרלוונטי שתפקידו להוכיח שהתרחשה רשלנות מצד הגורמים הרפואיים בצבא.
- בדיקת הקשר הסיבתי – משרד הביטחון יעביר את כל מסמכי התביעה לרופא מומחה מטעמו, הרופא יבחן את התביעה, יבדוק אם ההתנהלות הרפואית בצבא התנהלה באופן רשלני. במידה הטיפול הצבאי גרם לנכות עקב הרשלנות, יכתוב המומחה את אחוז האחריות שיש לקחת בגין הנכות שהתפתחה עקב הרשלנות.
- ועדה רפואית במשרד הביטחון– אם קצין התגמולים הכיר בכך שהתרחשה רשלנות רפואית בצבא, התביעה תעבור לוועדה רפואית במשרד הביטחון שתחקור את העניין ותקבע את אחוזי הנכות של התובע. בהתאם לגובה אחוז הנכות שיקבע, יקבל הנכה הטבות ותגמולים.
הקושי בהוכחה של רשלנות רפואית מוביל לדחייה של תיקים רבים מהסוג הזה, אך אין זה אומר שלא ניתן לעשות דבר. הגשת תביעה עם עורך דין שמתמחה בתביעות נגד הצבא תגדיל את הסיכויים שלכם לזכות בתביעה, ובמקרים של דחייה, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט בכדי להוכיח שאכן נגרם לתובע נכות עקב רשלנות רפואית בצבא.