פוסט טראומה אצל שוטרי מז"פ: מה חשוב לדעת
איתור מוצגים בזירות של עבירה ותאונות מהווה חלק חיוני בבדיקת מוצגים מהזירות האלו. באמצעות שיטות מדעיות שונות ניתן לנתח את הממצאים, ולקבוע מה קרה בדיוק בזירה. מטבע הדברים, התפקיד הזה כרוך בהתמודדות עם פציעות, תאונות ואפילו מוות. שוטרים במחלקת מז"פ מתמודדים מדי יום עם זירות של תקיפות, ירי, דקירות, פגיעות רכב, ומראות מאתגרים אחרים.
במקרה שבהם אירוע מסוים הביא למצב של פוסט טראומה – ניתן להגיש על כך תביעה למשרד הביטחון. כדי לעשות זאת, חשוב להכיר את ההגדרה לפוסט טראומה, ובאילו מצבים שוטרים יכולים להגיש תביעות נגד משרד הביטחון.
מה זו פוסט טראומה?

הגשת תביעה למשרד הביטחון וקבלת קצבה
פוסט טראומה היא מצב נפשי מתמשך בקרב אנשים שחווים אירוע טראומתי. המצב הנפשי הזה ותסמיניו הוגדרו בספר DSM 5 (1)-Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders אשר משמש כסמכות עבור מקצוענים בתחום הנפש. התסמינים של פוסט טראומה הם כדלקמן:
- תחושה של חזרה למקום ולזמן האירוע: אנשים שחווים פוסט טראומה מרגישים פעמים רבות שהם חוזרים לאירוע שהצית בהם את המצב. ה"פלאשבקים" האלו משפיעים לרעה על ההתנהלות מפני שהם אינם צפויים, ומביאים עמם תופעות גופניות ונפשיות מאתגרות.
- מצוקה פסיכולוגית ופיזית: דוגמת קשיים בנשימה, דופק מהיר, חרדה, ומצבים נוספים שנגרמים בעקבות חשיפה לאירוע שמזכיר את האירוע הטראומתי.
- אי-יכולת להגיע לתחושת רגיעה
- קושי לתחזק קשרים חברתיים
- קושי לווסת רגשות
- חוסר מוטיבציה וחוסר רצון לבצע פעולות מסוימות
- מצבים של ניתוק רגשי ממצבים ומאנשים
מה גורם לפוסט טראומה?
התופעה הידועה ביותר שגורמת לפוסט טראומה היא חשיפה אישית לאירועים קשים. כלומר, אנשים שנחשפים לאירועים קשים מפתחים את התסמינים שצוינו מעלה. בקרב שוטרי מז"פ, אירוע מסוים שהם חוו עלול לגרום להם לטראומה מתמשכת. אולם, ישנם מקרים אחרים שבהם עלולה להתעורר פוסט טראומה:
- עדות לטראומה של אדם אחר
- עדות שמיעה לאירועים טראומתיים: כאשר שוטרי מז"פ שומעים על אירוע קשה מעמיתים שלהם, למשל.
- חשיפה בעקיפין לאירועים קשים: מקרה נוסף שבו עלולה להתרחש פוסט טראומה היא באמצעות חשיפה עקיפה לאירועים קשים. זה יכול להיות בהדרכות עבור שוטרי מז"פ, למשל. אם במהלך הדרכה מציגים מצגת עם מראות קשים, זה עלול להביא לפוסט טראומה.
אין ספק ששירות במחלקת מז"פ במשטרה מביא עמו לא מעט מצבים מאתגרים. הגעה לזירת פשע, או תאונה, כרוכה במראות קשים, כך שזה לא פלא שישנם שוטרים שמפתחים פוסט טראומה. המצב הזה משבש את ההתנהלות התקינה והוא מפריע לעבודה ואספקטים אחרים בחיים. לכן, פיצויים הם הכרחיים במקרים רבים, ולכן חשוב להגיש תביעה על פוסט טראומה אצל שוטרי מז"פ.

מתי שוטרים יכולים להגיש תביעות נגד משרד הביטחון?
פוסט טראומה היא אירוע שמלווה את אלה שלוקים בו במשך זמן רב בגין מספר רב של אירועים/ חשיפות למקריםאו בגין אירוע אחד, שנגרם בזמן מסוים. כלומר – אירוע נקודתי שהוביל למצב פוסט טראומתי.
חוק הנכים מגדיר כי אירועי חבלה מזכים באחוזי נכות (פוסט טראומה נחשב כאירוע חבלתי), ולכן ניתן להגיש תביעה על פוסט טראומה אצל שוטרי מז"פ. פוסט טראומה היא אמנם מחלה של הנפש, אך היא נגרמת בעקבות חבלה/ות נקודתית, כמו עדות לזירת תאונה קשה, למשל.
*למאמרים רבים נוספים בגין תביעה למשרד הביטחון ואחוזי נכות בגין פוסט טראומה – לחצו כאן