ירידה בשמיעה בצבא | פגיעה בשמיעה וטנטון בשירות הצבאי | עורך דין משרד הביטחון

ירידה בשמיעה בצבא והופעת טנטון – עורך דין תביעות משרד הביטחון

חיילים בשירות הצבאי נחשפים לסוגים שונים של רעש וכתוצאה מכך סובלים מירידה בשמיעה ו/או מהופעת טנטון (צפצופים באוזניים). מעבר להיות ליקויים רפואיים אלו "מציקים" עד מאוד, בתנאים מסויימים עלולים ליקויים אלו להפוך לתופעות שאינן חולפות. אותם החיילים, יהיו זכאים להגיש תביעה למשרד הביטחון – בדרכם להיות מוכרים כנכי צה"ל, על כל המשתמע מכך.
ירידה בשמיעה בצבא - אף אוזן גרון

תוכן עניינים

חשיפה לרעש יכולה לגרום לירידה בשמיעה

כחלק מהכשרת הלוחמים ביחידות השונות, נחשפים החיילים לרעשים חזקים. רעשים שיכולים להיות כתוצאה מנפילה של אטם במטווח, חשיפה מרובה למטווחים, שהייה באזור של פיצוצים ועוד. כמו כן, חיילים אשר נחשפו באופן ממושך בזמן שירותם לרעשים בעוצמה גבוהה (ברמה של למעלה מ-90 דציבל), יכולים לחוות ירידה בשמיעה. במקרים חמורים המצב עלול להתדרדר ולהגיע אף לאובדן שמיעה בתדרי הדיבור, בטווחים של 500-4000 הרץ.

רקע כללי על האוזן ובעיות שמיעה. 

ירידה בשמיעה בצבא
ירידה בשמיעה בצבא

האוזן היא איבר חכם, המסוגל להעביר גלי קול למוח ו"לתרגם" אותם למילים ולצלילים. האוזן מחולקת לשלושה חלקים: אוזן חיצונית, אוזן תיכונה ואוזן פנימית. לכל אחד מחלקי האוזן ישנו תפקיד ייחודי בתהליך השמיעה.

הסיבות לירידה בשמיעה יכולות לנבוע מכמה סיבות, המתחלקות לשלוש עיקריות :

  1. ירידה בשמיעה העצבית – פגיעה באוזן הפנימית או בעצב השמיעה עצמו.
  2. ירידה בשמיעה ההולכתית – פגיעה בהעברת גלי הקול בגלל נזק באוזן החיצונית ו/או באוזן התיכונה.
  3. ירידה מעורבת – נוצרת בגלל פגיעה מורכבת בחלקי האוזן השונים.

רוב הפגיעות באיכות השמיעה אצל לוחמים הן כתוצאה מפגיעת רעש מסוג "טראומה אקוסטית" -תוצאה מרעש חזק ובודד.

לרוב, חיילים מתחילים להבין שהם סובלים מבעית שמיעה, רק לאחר שהם מתחילים לשמוע צפצופים באוזניים. זאת כיוון שאובדן השמיעה מתחיל בתדרים גבוהים ולא בתדרי הדיבור (4000+). לעתים, אותם חיילים כלל לא שמים לב לכך שהם למעשה סובלים מירידה בשמיעה.

כשמדובר בירידה בשמיעה של אוזן אחת, לרוב יופנה החייל לבצע בדיקת MRI ראש ע"י רופא אף אוזן גרון. זאת על מנת בכדי לשלול בעיה בראש שעשויה להוביל לירידה בשמיעה.

לאחר אבחנה סופית של ירידה בשמיעה כתוצאה מחשיפה לרעש, יזומן החייל לוועדה רפואית אשר תקבע את גובה הפרופיל העדכני שלו. כמובן, כל זאת בהתאם לתוצאות הבדיקה ובהתאם להמלצת רופא אף אוזן גרון שבדק את החייל.

סרטונים בנושא ירידה בשמיעה וטינטון מהצבא

ירידה בשמיעה וטינטון מהצבא

ועדה רפואית במשרד הביטחון

פציעה במהלך המילואים

איך מתבצע חישוב מספר נכויות

תהליך התביעה במשרד הביטחון

אחוזי נכות על טנטון בעקבות חרבות ברזל

סובל/ת מירידה בשמיעה מבצבא?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

המלצה לחייל הסובל מירידה בשמיעה או מצפצופים באוזניים בצבא.

כאשר חייל מרגיש צפצופים לאחר חשיפה לפיצוץ, אזי יהיה נכון לגשת כמה שיותר מהר להיבדק אצל הרופא הצבאי. המטרה היא בכדי שיתעד את האירוע במערכת לצורך תחילת בירור רפואי.

כמו כן, במידה ואכן ישנה ירידה בשמיעה ו/או צפצופים באוזניים (טנטון), על החייל לבקש מהרופא למלא "דו"ח פציעה". בדו"ח, יתואר מצבו הרפואי והסיבה לכך. יש לוודא שהן הרופא, הן המפקד הישיר והן מפקד היחידה, חתומים על הדו"ח. ישנה חשיבות לכך שהדו"ח ייערך בסמיכות למועד האירוע וייכתב בצורה ברורה. קריאה נרחבת אודות "דו"ח פציעה" ניתן למצוא במאמר : דו"ח פציעה בצבא – מה מטרתו ומתי אנחנו נזקקים לו? – עורך דין משרד הביטחון).

בדיקת שמיעה
בדיקת שמיעה – תביעה למשרד הביטחון

תביעה כנגד משרד הביטחון בגין ירידה בשמיעה ו/או טנטון.

ירידה בשמיעה יכולה להמשיך ולהתדרדר גם כעבור שנים מיום קרות האירוע בו נפגעה השמיעה לראשונה. משכך, מצד אחד חשוב מאוד לפנות בתביעה למשרד הביטחון ולהשיג הכרה בפגיעה. זאת כיוון שאנו לא יודעים מה יוליד יום.., מצד שני, כאשר חייל נחשף לרעש חזק כבר לפני מועד גיוסו לצה"ל, אזי יכולה להיווצר בעיה בהוכחת הקשר הסיבתי שבין הירידה בשמיעה לבין השירות הצבאי. כאמור, ירידה בשמיעה יכולה לבוא לידי ביטוי גם לאחר שנים ולכן יהיה קשה לדעת, האם הירידה בשמיעה היא כתוצאה מהשירות הצבאי או שמא בגלל רעש חריג אליו נחשף החייל שנים ארוכות קודם לכן.

הצגת המסמכים בגין ירידה בשמיעה והוכחת הקשר הסיבתי

בתביעה נגד משרד הביטחון, נדרש התובע להציג מסמכים המעידים על החבלה. המסמכים כוללים דו"ח פציעה, מכתב "נסיבות שירות" מהמפקד הישיר, מסמכים רפואיים ועוד.

השלב הראשוני בתביעה נגד משרד הביטחון הוא הוכחת הקשר הסיבתי שבין הירידה בשמיעה/ טנטון לבין השירות הצבאי. רק לאחר שעוברים משוכה זו, יהיה על התובע לעמוד בפני וועדה רפואית אשר תקבע את גובה אחוז נכותו הרפואית.

ישנה חשיבות עליונה לבצע את תהליך התביעה באופן מקצועי ונכון בכדי למקסם את מיצוי הזכויות העומד לנפגע.

סובל/ת מפגיעת שמיעה מהשירות הצבאי?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

איך נקבעים אחוזי הנכות בפגיעות שמיעה ו/או טנטון בתביעה נגד משרד הביטחון?

ירידה בשמיעה וטנטון (צפצופים באוזניים) הם שני סעיפים שונים בסעיפי הליקוי שבתקנות הנכים. במידה ומדובר גם בירידה בשמיעה וגם בהופעת טנטון, אזי התובע יהיה זכאי להיות מוכר לפי שני סעיפי הליקוי.

כאשר מדובר רק בירידה בשמיעה (בלי טנטון), חישוב גובה הנכות ייעשה על בסיס טבלת נכות לפגיעה בשמיעה. הבדיקה מתבצעת מחישוב SRT ממוצע של הירידה בשמיעה בדציבלים 500,1000,2000 שבבדיקת השמיעה. על פי זה, ניתן יהיה לאמוד את גובה אחוז הנכות.

כאשר מדובר בירידה בשמיעה ובטנטון, אזי התובע יקבל אחוזי נכות גם על הירידה בשמיעה – כפי שמפורט למעלה – וגם בגין הטינטון. התובע יהיה זכאי לקבל את סעיף הליקוי המלא כאשר מדובר בטינטון קבוע אשר תועד היטב במערכת והחל להופיע בסמוך למועד החשיפה לרעש.

תביעה לאגף שיקום נכים
אגף שיקום נכים פתח תקווה

מתי מגישים את התביעה למשרד הביטחון בגין ירידה בשמיעה כתוצאה מהשירות הצבאי?

ישנה חשיבות עליונה להגיש את התביעה בהתאם להנחיות, בהקדם האפשרי ובסמוך למועד השחרור. הגשה מאוחרת של התביעה עלולה להסב נזק בהוכחת הקשר הסיבתי שבין השירות לבין הפגיעה. כמו- כן, מועד קבלת ההטבות והתגמולים (ככל שיינתנו) יהיה רק מיום הגשת התביעה (במידה וחלפה שנה מיום השחרור).

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עו"ד ידידיה בלומהוף הינו עורך דין המתמחה בתביעות משרד הביטחון, אשר מייצג מספר רב של תובעים בפני הוועדות הרפואיות ומשרד הביטחון. למשרד יש ניסיון רב בייצוג חיילים ואנשי כוחות הביטחון ששמיעתם נפגעה כתוצאה מהשירות הצבאי או הביטחוני. כבר בפגישה הראשונה עו"ד ידידיה יוכל להציג את סיכויי ההצלחה בתביעה וימליץ על פעולות מסוימות, אשר בכוחן לקדם את ההליך. משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף זכה להיות המשרד המייצג והמוביל של לוחמים ביחידות מיוחדות  בשירות הצבאי ובשרות הביטחוני.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובל מפגיעת שמיעה כתוצאה מהשירות?

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם
חיפוש

חלית או נחבלת בצבא?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן