אפילפסיה בצבא – רקע כללי
אפילפסיה (בעברית: כִּפְיוֹן) היא מחלה כרונית בלתי-תקשורתית של המוח. היא מאופיינת בהתקפים חוזרים אשר במהלכם, בפרקי זמן קצרים וחוזרים, מתרחשות תנועות לא רצוניות בחלק מהגוף או בכולו. תנועות אלו מלוות לעיתים באובדן הכרה ובאובדן שליטה בתפקוד המעי או בשלפוחית השתן. כיום ישנם כ-50 מיליון אנשים הסובלים ממחלה זו ברחבי העולם והיא נחשבת לאחת המחלות הנוירולוגיות הנפוצות בעולם.
התקף חד-פעמי אינו מסמל אפילפסיה (עד 10% מהאנשים ברחבי העולם חווים התקף אחד במהלך חייהם, אף שאינם חולים). אדם יוגדר כחולה אפילפסיה לאחר שני התקפים משמעותיים ומעלה.
אִבחון מחלת האפילפסיה בצבא וגורמיה
לעיתים יהיה קשה לאבחן את מחלת האפילפסיה מיד לאחר ההתקף בשל העובדה שישנן סיבות אחרות לאותם סימפטומים. מיגרנות והתקפי חרדה, למשל, הם רק חלק מגורמים להתקפים דומים. לכן לעיתים קרובות לא ניתן לאבחן אדם כחולה אפילפסיה אלא לאחר שני התקפים ומעלה.
תִחקור מפורט של החולה ע"י מומחה נוירולוג, הכולל שאלות כגון "מה עשית כשההתקף התרחש", "במה עסקת בדקות שקדמו לו", "האם חשת סימנים מקדימים" "מה הרגשת במהלך התקף ולאחריו" וכיו"ב עשויות להקל על המומחה ולקצר את תהליך האבחון.
ברוב המקרים החולה ישלח לבצע בדיקת אלקטרואנספלוגרמה (EEG) לבדיקת פעילות המוח, או סריקת מוח כדי לאתר את הבעיה. גם אם הבדיקות הללו לא יעלו דבר, עדיין יתכן שקיימת מחלת האפילפסיה, וייתכן שהיא תאובחן רק על סמך הסימפטומים החיצוניים.
המידע הרפואי כיום אינו יודע להגדיר את הסיבה למחלה אצל מחצית מהחולים, עם זאת במחצית האחרת ידוע על גורמי המחלה. העיקריים הם:
- השפעה גנטית
- טראומת ראש
- גידול בראש
- מחלות מדבקות
תביעה נגד משרד הביטחון – אפילפסיה בצבא – קשר סיבתי
כדי לבדוק את האפשרות לתביעה נגד משרד הביטחון יש להבין את המקור להתפרצות המחלה אצל החולה ולבדוק אם ניתן לקשור מקור זה עם השירות הצבאי על כל נגזרותיו. הצבעה על קשר כזה יכולה להביא להכרה כנכה צה"ל.
כדי לקבל הכרה זו על החייל החולה להגיש תביעה נגד משרד הביטחון ולהוכיח את הקשר הסיבתי. רק לאחר הוכחת הקשר יופנה החייל התובע לוועדה רפואית שתאמוד את גובה אחוז הנכות שלו.
קשר סיבתי בין השירות הצבאי לבין התפרצות מחלת אפילפסיה בצבא
קיימים פסקי דין רבים מן הזמן האחרון בהם נפסק באופן שונה מהחלטת קצין התגמולים באגף השיקום בצה"ל אשר קבע בתחילה שאין קשר סיבתי בין מחלת האפילפסיה והשירות הצבאי. פסקי דין אלו מכירים בחייל כנכה צה"ל בגין מחלת האפילפסיה ומנמקים הכרה זו בכך שגם אם המחלה התפרצה עקב השפעה גנטית וקוננה בגופו של החייל עוד בטרם השירות, אך יציאתה מהכח אל הפועל חלה בעקבות טריגר שהתרחש בצבא הרי שמשרד הביטחון מחויב להכיר במחלה ככזו שנגרמה עקב השירות הצבאי (עקרון "הגולגולת הדקה").