אחוזי נכות ותגמולים: מה מגיע לכם?
כאמור, גובה הפיצויים שמקבלים נכי צה"ל תלוי בגובה אחוזי הנכות שנקבעים להם. לפני שנסביר על תהליך התביעה, נציג את גובה הפיצויים, לפי אחוזי נכות (המידע נכון לתאריך 1.11.21. ייתכנו שינויים, בהתאם להחלטת משרד הביטחון):
אחוזי נכות מ-10% עד 19%:
אחוזי נכות של 19%-10% מזכים בפיצויים חד-פעמיים בלבד, בגובה שנקבע.
אחוזי נכות מ-20%:
אחוזי נכות של 20% ומעלה מזכים בפיצויים חודשיים. נכון לכתיבת שורות אלו, שוויו של כל אחוז נכות הוא 51.8 שקלים. את הסכום הזה יש להכפיל בגובה אחוזי הנכות, על מנת לקבל את סכום הפיצויים החודשי.
כמו-כן נכי צה"ל זכאים להטבות רבות, בהתאם לגובה הנכות שנקבעה. לדוגמא, נכה צה"ל עם 10% נכות ומעלה זכאי להנחה משמעותית בארנונה, נכים עם 20% נכות ומעלה זכאים לדמי קיום בזמן הלימודים האקדמאים שהם כ 4,700 ש"ח בחודש.
לצורך בירור הזכויות כדאי ליצור קשר עם מחוז השיקום כדי לוודא שאתם מודעים לזכאויות המגיעות לכם.
ומה בנוגע לאחוזי נכות של 9%-0%?

כפי ששמתם לב, בטבלאות שמעלה לא מצוינים פיצויים עבור אחוזי נכות של 9%-0%. מדוע זה כך? נכון להיום, אחוזי נכות מתחת ל-10% אינם מזכים בתגמולים כספיים, או סיוע רפואי/נפשי.
תובעים שמקבלים אחוזי נכות נמוכים מ-10% מקבלים הכרה על נכותם, אך לא פיצויים. כלומר, מדובר בקבלת אחריות על חבלה/פגיעה על ידי משרד הביטחון, אך לא בכזו שגורמת לנכות משמעותית. לכן, אם נקבעים אחוזי נכות של 9%-0% – אין קבלת פיצויים כספיים ולא ניתן לקבל טיפול רפואי על חשבון משרד הביטחון.
כדי לקבל פיצויים במצבים האלו, ניתן להגיש ערעור למשרד הביטחון. לחילופין, אם הפגיעה מחמירה לאורך השנים, ניתן להגיש תביעה על החמרה במצב, להגדיל את אחוזי הנכות, ולקבל פיצויים בהתאם.
קבלת קצבת נכות משרד הביטחון: תהליך ההכרה בנכות
קביעת אחוזי נכות מתבצעת על ידי ועדה רפואית של משרד הביטחון. השלב הזה הוא השלב האחרון (במרבית המקרים), בעת הגשת תביעות נגד צה"ל. לפני השלב הזה, יש להגיש תביעה סדורה באופן הבא:
הגשת תביעה לקצין התגמולים
קצין התגמולים הוא גורם מוסמך, שמקבל לידיו תביעות ומסמכים שקשורים לתביעה. טרם הגשת התביעה, יש למלא טופס הגשת תביעה, שבו מפורטות נסיבות הפגיעה, וכן פרטי התובע ועדים לפגיעה.
לצד הטופס הזה, יש לצרף דוח פציעה מסמכים רפואיים שתומכים בתביעה. כלומר, יש להראות שהפגיעה שמפורטת בתביעה אינה נגרמה לפני השירות, אלא בעקבותיו. מלבד המקרים האלו, ניתן להגיש גם תביעות על החמרה של מצב קיים. כלומר, אם לחייל מסוים הייתה בעיה גופנית ו/או מחלה שהוחמרה בעקבות השירות – ניתן להגיש עליה תביעה.
כלומר, על התובע לספק ראיות שמוכיחות שיש קשר בין השירות ובין הפגיעה שהוא חווה. הוכחת הסיבתיות הזו היא מכרעת, ומשפיעה על המשך התביעה ותוצאותיה.
בדיקה של מומחים מטעם משרד הביטחון
לאחר שמגישים תביעה לקצין התגמולים, עליו להעביר אותה למומחים מטעם משרד הביטחון. המומחים הם רופאים או מומחים בבריאות הנפש שעובדים עם משרד הביטחון, ובוחנים את תיק התביעה. המומחים קוראים בפירוט את התביעה ובוחנים האם יש קשר סיבתי בין הפגיעה שבגינה הוגשה התביעה, ובין השירות. כאשר אין למומחים מספיק מידע, הם יבקשו אותו מהתובע, או יבצעו בדיקה עצמאית של הדברים.
במקרים שבהם המומחים נוכחים לדעת שהשירות אכן גרם לפגיעה שמפורטת בתביעה, התיק יעבור חזרה לקצין התגמולים. בתורו, קצין התגמולים יעבור על מסקנות המומחים, ויעביר את התיק לשלב הבא – ועדה רפואית במשרד הביטחון.