סוכרת בצבא | תביעה למשרד הביטחון | הכרה כנכה צה"ל | עו"ד

סוכרת בצבא – נכי צה"ל – תביעה נגד משרד הביטחון

סוכרת בצבא: חייל שהתגייס לצבא בעודו בריא לחלוטין ובמהלך שירותו הצבאי או בעקבותיו חלה במחלת הסוכרת יתכן שיהיה זכאי להיות מוכר כנכה צה"ל בגין אותה מחלה ולקבל הטבות ותמלוגים בהתאם. במאמר זה אסקור את האפשרויות להגיש תביעה נגד משרד הביטחון עקב מחלת הסוכרת שהתפרצה בשירות הצבאי.
סוכרת בצבא

תוכן עניינים

סוכרת בצבא – רקע כללי

סוכרת הינה מחלה המופיעה כאשר גלוקוז דם, המכונה גם רמת סוכר בדם, גבוה מדי. גלוקוז בדם הוא מקור האנרגיה העיקרי בגוף האדם והוא מגיע מהמזון שאנו צורכים. האינסולין, הורמון המיוצר על ידי הלבלב מסייע לגלוקוז מהמזון להיספג בתאי הגוף כדי לשמש לאנרגיה. לעיתים גוף האדם לא מייצר מספיק אינסולין או שאינו משתמש היטב באינסולין הקיים. במצב כזה הגלוקוז נשאר בדם ולא מגיע לתאים. גלוקוז המצטבר בדם לאורך זמן עלול לגרום לבעיות בריאותיות.

אף שלסוכרת אין תרופה, ניתן לנקוט צעדים לניהול סוכרת ולנהל אורח חיים בריא.

סוגי הסוכרת:

ישנם 3 סוגי סוכרת עיקריים: סוכרת מסוג 1, סוכרת מסוג 2 וסוכרת היריון.

סוכרת מסוג 1 הינה מחלה אוטואימונית והיא מתפרצת כאשר הגוף אינו מייצר אינסולין. מערכת החיסון תוקפת והורסת את התאים בלבלב היוצרים אינסולין. סוכרת מסוג זה מאובחנת בדרך כלל אצל ילדים ומבוגרים צעירים, למרות שהיא יכולה להופיע גם בגילים אחרים. אנשים עם סוכרת סוג 1 צריכים ליטול אינסולין באופן יום-יומי.

סוכרת סוג 2 מתפתחת כאשר הגוף אינו עושה שימוש נכון ומיטבי באינסולין. ניתן לפתח סוכרת מסוג זה  בכל גיל, אפילו במהלך הילדות. עם זאת, סוג זה של סכרת מופיע לרוב אצל אנשים בגיל העמידה ובוגרים יותר. סוג 2 הוא הסוג הנפוץ ביותר של סכרת.

סרטונים בנושא סוכרת בצבא ותביעה למשרד הביטחון

סוכרת בצבא והכרה כנכי צה"ל

התנהלות התביעה במשרד הביטחון

למה חשוב להגיש תביעה למשרד הביטחון

מה חשוב לשים לב בהחלטת הוועדה הרפואית

חשיבות של עו"ד בתביעה למשרד הביטחון

תוך כמה זמן מקבלים את הפיצוי

מה לא אומרים בוועדה הרפואית

איך מעלים אחוזי נכות

איך מזהים סוכרת?

תסמיני הסוכרת משתנים בהתאם לגובה הסוכר בדם של החולה. אנשים מסוימים, במיוחד אלה הסובלים מבעיות סוכרת מסוג 2, עשויים שלא לחוות תסמינים בהתחלה. בסוכרת מסוג 1 הסימפטומים נוטים להופיע במהירות רבה יותר ובחומרה רבה יותר.

חלק מהסימנים והתסמינים של סוכרת מסוג 1 וסוג 2 הם: צמא מוגבר, ירידה לא מוסברת במשקל, עצבנות, צורך תכוף ודחוף במתן שתן, רעב קיצוני, ראייה מטושטשת, עייפות ועוד.

אבחנה של סוכרת בצבא והטיפול הרפואי הניתן

כאשר חייל פונה לרופא בתקופת שירותו הצבאי עם תלונות על תסמינים אשר יכולים להצביע על  מחלת סוכרת, הרופא הצבאי ישלח אותו לבדיקות דם וסוכר אשר תאמוד את גובה הסוכר בגוף. לעיתים, בשלב האבחנה, מצב הסוכרת הינו מסוכן ודורש פעולות רפואיות מהירות כדי לעצור את הרס הלבלב ולכן הטיפול יתחיל בבית החולים עד לאיזון מינימלי.

בהתאם לעוצמת המחלה, האיזון והטיפול הרפואי הנדרש הצבא יכלכל את המשך צעדיו בעניין הטיפול הרפואי.

שחרור מהשירות הצבאי עקב פרופיל פוסל שירות בשל סוכרת בצבא

כאשר החייל אינו מסוגל להמשיך את שירותו הצבאי בעקבות מצבו הרפואי והוא נדרש לטיפולים תכופים אזי שהרופא הצבאי יזמן את החייל לוועדה רפואית אשר תקבע את הפרופיל העדכני שלו. ככל שמצבו הרפואי מצדיק זאת, הוועדה הרפואית תקבע לחייל פרופיל פוסל שירות ותאפשר לו להשתחרר מהשירות הצבאי.

ישנה אפשרות נוספת שהתפתחה לאחרונה והיא להסתפח ליחידת מחלימים, יחידה צבאית חדשה שנפתחה בינואר 2020 ועוסקת בטיפול הרפואי הנדרש של החייל החולה. במקום שהחייל ישתחרר ויקבל את הטיפול הרפואי ע"י קופת החולים או ע"י משרד הביטחון במידה והוגשה תביעה, החיילים ביחידה זו ממשיכים בשירותם הצבאי, שוהים בבית בתקופת ימי המחלה/ מוסד רפואי ואת הטיפול הרפואי הם ממשיכים לקבל ע"י הצבא.

תביעה נגד משרד הביטחון בגין מחלת הסוכרת בצבא

ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בסמוך למועד השחרור, כך שאם החייל בוחר להשתחרר מהשירות הצבאי הוא יכול להגיש תביעה למשרד הביטחון בגין מחלת הסוכרת ממנה הוא סובל.

על התובע להגיש תביעה בצורה מנומקת ומפורטת בצירוף תצהירים, עדויות, מכתב מפקד ועוד.

התובע יצטרך להוכיח קשר סיבתי בין השירות הצבאי למחלת הסוכרת שנגרמה לו. לאחר הגשת כל נספחי התביעה, משרד הביטחון יבצע בירור עובדתי מעמיק של הטענות שנטענו בכתב התביעה, יוציא את כל הרשומות הרפואיות מיום לידתו של התובע ולאחר מכן יפנה את התובע למומחה רפואי מטעמו. המומחה יערוך חוות דעת רפואית לעניין הקשר שבין השירות הצבאי/ אירוע ספציפי בשירות הצבאי לבין פרוץ המחלה.

בכדי שהרופא מטעם משרד הביטחון יכיר בתובע כנכה צה"ל בעקבות הסוכרת, יבחן המומחה את עברו הרפואי, כדי לשלול תחילתה של מחלה עוד קודם לכן, ולאחר מכן ינסה להבין האם המצבו הנפשי שהיה התובע שרויי בסמוך לתחילת המחלה יכול להוות טריגר להתפרצות המחלה. רק אחרי שהמומחה השתכנע כי הטריגר שאירע קודם לתחילת המחלה, יכול לגרום להתפרצות הסוכרת בצבא – ימליץ המומחה הרפואי להכיר בתובע כנכה צה"ל בעקבות מחלת הסוכרת בצבא.

כיוון שבסופו של דבר המומחה הרפואי, במקרה הזה, אנדוקרינולוג יכתוב את חוות הדעת בעניין הקשר הסיבתי בין השירות לבין התפרצות מחלת הסוכרת בצבא, הרי שזהות המומחה יכולה למעשה להכריע את הכף.

סובל/ת ממחלת הסוכרת עקב הצבא?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

סיבה לפרוץ מחלת הסוכרת  מסוג 1 בצבא

סוכרת סוג 2 הינה מחלה שנגרמת לרוב כתוצאה מאכילה לא נכונה ומהשמנת יתר. מאמר זה העוסק בהיבט של  תביעה נגד משרד הביטחון בגין מחלת הסוכרת בצבא יעסוק בסוכרת סוג 1 ולא בסוכרת סוג 2.

הסיבות לפרוץ סוכרת סוג 1  אינן ידועות במחקר הרפואי באופן  מובהק. ע"פ נתוני איגוד הסוכרת האמריקני, היסטוריה משפחתית של סוכרת מסוג 1 נחשבת לגורם סיכון. כלומר, המתאם הגנטי של אדם הוא זה שיכול לגרום למחלת הסוכרת. עם זאת, המתאם הגנטי  לא מהווה גורם מספיק כדי להביא להתפרצות המחלה. חוקרים רבים בתחום האנדוקרינולוגיה טוענים שאירוע סטרסוגני (לחץ נפשי) יכול להוות טריגר ("הדק") לפרוץ המחלה.

 

קשר סיבתי שבין מחלת הסוכרת לשירות הצבאי

בשנות ה-90 הגיעו מספר ערעורים לפתחו של בית המשפט העליון בשאלת הקשר הסיבתי שבין לחץ נפשי להתפרצות מחלת הסוכרת מסוג 1 בצבא.

בית המשפט בזמנו הציע להקים וועדה רפואית של מומחים רפואיים שיעסקו בקשר שבין מחלת הסוכרת סוג 1 ללחץ נפשי שהופעל על החייל במסגרת השירות. בשנת 1996 הגישה הוועדה שהוקמה דו"ח שנקרא "ועדת רז", על שם יושב-ראש הוועדה פרופ' איתמר רז.

בוועדה השתתפו תשעה מבכירי המומחים לסוכרת בישראל. הוועדה קבעה כי אין הוכחה מדעית חד משמעית לכך שמצבי לחץ נפשי גורמים להתפתחות סוכרת מסוג 1, וכי לא ברור אם היעדר הוכחה נובע מחוסר קשר או מהקושי המתודולוגי להוכחת קשר כזה בבני אדם. הוועדה המליצה להכיר בקשר סיבתי בשני תרחישים: האחד, כאשר אצל חייל המשרת בצבא התגלתה סוכרת לאחר שלוש שנים מתחילת שירותו, לא ניתן לשלול שהגורם להתפתחותה נובע מאירוע שהתרחש במהלך השירות.   השני, אם חייל עבר אירוע רפואי או נפשי קשה בסמוך מאוד להתגלות הסוכרת, ניתן לייחס לאירוע תפקיד של גורם לחשיפת הסוכרת ולהאצת תהליך הרס הלבלב. צוין בדו"ח כי "מבלי לפגוע בכלליות האמור לעיל, במידה והסוכרת תתגלה תוך 3 חדשים מהאירוע, יש לקבוע כי יש לקשר בין שני האירועים".

 

ועדה מקצועית נוספת בראשותו של פרופ' מיכה רפופורט מונתה בשנת 2016 על-ידי המועצה הלאומית לסוכרת, ועסקה בתפקידו של דחק נפשי מקדים כ'גורם הדק' לפריצת סוכרת. בדו"ח הוועדה נכתב כי דחק נפשי אינו מהווה את המחולל הראשוני למחלת הסוכרת אך בפרק הסיכום צוין כי בנסיבות מסוימות יכול דחק נפשי מקדים לשמש כגורם 'הדק' (להבדיל מגורם מחולל ראשוני) לפריצה של סוכרת או להחמרתה. עוד נכתב כי ספרות רפואית איכותית ועדכנית מצביעה בבירור על קשר חזק מדרגה A  (קשר לשיבוש רמות סוכר) או B (קשר להתפרצות סוכרת) בין דחק נפשי מקדים ופריצת סוכרת מסוג 1. עם זאת, הוועדה הדגישה כי קשר אסוציאטיבי אינו מהווה בהכרח קשר סיבתי,  ועל כן, כדי להעריך נכונה את תפקידו היחסי של דחק נפשי מקדים כ'גורם הדק' בפריצת סוכרת, יש להעריך בזהירות רבה ביותר כל מקרה לגופו, תוך שקילת מכלול הגורמים המעורבים. הוועדה קבעה שמידת הקשר בין דחק נפשי מקדים ופריצת מחלת הסוכרת קשורה למאפיינים אישיים ונסיבות האירועים של כל חולה וחולה. קביעה פרטנית של קשר זה מבוססת על בירור הנסיבות, שחייב לכלול מספר דברים כדלקמן:

  1. שלילת נוכחות קודמת של סוכרת.
  2. שלילת גורמי הדק אחרים לפריצת המחלה.
  3. נוכחות או היעדר גורמי סיכון נוספים לפריצת סוכרת.
  4. הערכה של עוצמת הדחק האובייקטיבית והסובייקטיבית.
  5. סמיכות בזמן בין תקופת הדחק לפרוץ המחלה.

ערעור על החלטת קצין התגמולים בגין מחלת הסוכרת בצבא

כאשר משרד הביטחון קיבל חוות דעת של מומחה רפואי מטעמו אשר בה נטען כי לא הוכח קשר סיבתי בין השירות הצבאי/אירוע דחק סטרסוגני ובין פרוץ מחלת הסוכרת בצבא, קצין התגמולים באגף שיקום נכים ידחה את תביעת הנכה.

על החלטת קצין התגמולים ניתן לערער בבית משפט השלום – וועד הערר לפי חוק הנכים (במקרים מסוימים, כאשר קיימת ראיה חדשה בתביעה, ניתן לבקש עיון מחדש במשרד הביטחון בתביעה שנדחתה).

את הערעור יש להגיש 30 יום לאחר קבלת ההחלטה בדואר. לערעור יש לצרף תצהירים, ראיות וחוות דעת רפואית ערוכה כדין.

בית המשפט יבחן את הערעור בהתאם לפסיקה, לחוות הדעת הרפואית, לעובדות שיוצגו בפניו וכיוצ"ב.

סוכרת בצבא – אחוזי נכות בוועדה רפואית של  משרד הביטחון

רק לאחר שהוכח קשר סיבתי בין השירות הצבאי למחלת הסוכרת יופנה התובע לוועדה רפואית של משרד הביטחון שתאמוד את גובה אחוז הנכות שלו.

התובע יכול לצרף לוועדה הרפואית אדם אחד נוסף ו/או עורך דין שייצג אותו בוועדה. הוועדה הרפאיות תתרשם מהרשומות הרפואיות שיוצגו בפניה, תלונותיו של התובע ובדיקתו הקלינית, ובהתאם לכך יקבע אחוז הנכות לפי תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות, תש"ל-1969).

סובל/ת ממחלה או חבלה שאירעה לך עקב השירות?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

ככל שהופעת מחלת הסוכרת חמורה יותר ונדרש טיפול רפואי משמעותי יותר כך אחוז הנכות שיקבע יהיה גבוה יותר.

סעיף 4 לתקנות הנכים עוסק בדרכי הטיפול שניתנים למחלת הסוכרת והסיבוכים הרפואיים שנוצרו עקב המחלה. ניתן לקרוא את תקנות הנכות לעניין הסוכרת כאן https://www.yedlaw.com/internal-diseases/

לסיכום, סוכרת בצבא והאפשרות להכרה כנכה צה"ל

כאשר חייל אובחן במחלת הסוכרת שהחלה אצלו בזמן השירות הצבאי ובסמיכות לאירוע סטרסוגני (דחק נפשי), ובהתאם לפסיקה ולמה שנכתב במאמר, יוכל החייל התובע לקבל הכרה במשרד הביטחון כנכה צה"ל ולקבל אחוזי נכות בהתאם למצבו.

במידה והחייל עבר אירוע דחק נפשי משמעותי במהלך הצבא, נכון יהיה אם יפנה לגורמים הרלוונטיים בסמיכות לאירוע בכדי להוכיח את עוצמת הדחק שחווה. כמו כן, ובמידה והסוכרת התפרצה בסמיכות לאירוע חבלתי מובהק שהוביל לדחק נפשי, מוטב יהיה למלא דוח פציעה ולתעד את עוצמת החבלה ברשומות הצבאיות. כל אלו יוכלו להסביר למשרד הביטחון  אגף שיקום נכים את קיומו ועוצמתו של הדחק הנפשי הנטען. חשוב להבהיר, המלצות אלו אינם חובה לצורכי התביעה וניתן להגיש תביעה ולקבל הכרה גם ללא המלצות אלו.

עורך דין לתביעות משרד הביטחון בגין מחלת הסוכרת בצבא

חלק משמעותי מהתביעות שמוגשות למשרד הביטחון בגין מחלת הסוכרת נדחות בעקבות חוסר היכולת להצביע על קשר סיבתי בין השירות הצבאי למחלת הסוכרת. עורך דין המתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון מכיר היטב את ההליך, את הפסיקה הקיימת ואת התנהלות המערכת ויידע לבחון בצורה מעמיקה את האפשרות להגשת תביעה ואת הסיכויים להכרה ע"י משרד הביטחון. כמו כן, עורך דין משרד הביטחון ידע לייצג בצורה מקצועית ונכונה בכדי לדאוג למיצוי זכויותיו של התובע.

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובל/ת ממחלת הסוכרת שאירעה בצבא?

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן