סוכרת בצבא – רקע כללי
סוכרת הינה מחלה המופיעה כאשר גלוקוז דם, המכונה גם רמת סוכר בדם, גבוה מדי. גלוקוז בדם הוא מקור האנרגיה העיקרי בגוף האדם והוא מגיע מהמזון שאנו צורכים. האינסולין, הורמון המיוצר על ידי הלבלב מסייע לגלוקוז מהמזון להיספג בתאי הגוף כדי לשמש לאנרגיה. לעיתים גוף האדם לא מייצר מספיק אינסולין או שאינו משתמש היטב באינסולין הקיים. במצב כזה הגלוקוז נשאר בדם ולא מגיע לתאים. גלוקוז המצטבר בדם לאורך זמן עלול לגרום לבעיות בריאותיות.
אף שלסוכרת אין תרופה, ניתן לנקוט צעדים לניהול סוכרת ולנהל אורח חיים בריא.
**למאמר ממוקד עבור סוכרת שהתפרצה בעקבות חרבות ברזל -לחצו כאן
סוגי הסוכרת:
ישנם 3 סוגי סוכרת עיקריים: סוכרת מסוג 1, סוכרת מסוג 2 וסוכרת היריון.
סוכרת מסוג 1 הינה מחלה אוטואימונית והיא מתפרצת כאשר הגוף אינו מייצר אינסולין. מערכת החיסון תוקפת והורסת את התאים בלבלב היוצרים אינסולין. סוכרת מסוג זה מאובחנת בדרך כלל אצל ילדים ומבוגרים צעירים, למרות שהיא יכולה להופיע גם בגילים אחרים. אנשים עם סוכרת סוג 1 צריכים ליטול אינסולין באופן יום-יומי.
סוכרת סוג 2 מתפתחת כאשר הגוף אינו עושה שימוש נכון ומיטבי באינסולין. ניתן לפתח סוכרת מסוג זה בכל גיל, אפילו במהלך הילדות. עם זאת, סוג זה של סכרת מופיע לרוב אצל אנשים בגיל העמידה ובוגרים יותר. סוג 2 הוא הסוג הנפוץ ביותר של סכרת.
סרטונים בנושא סוכרת בצבא ותביעה למשרד הביטחון
סוכרת בצבא והכרה כנכי צה"ל
התנהלות התביעה במשרד הביטחון
למה חשוב להגיש תביעה למשרד הביטחון
מה חשוב לשים לב בהחלטת הוועדה הרפואית
חשיבות של עו"ד בתביעה למשרד הביטחון
תוך כמה זמן מקבלים את הפיצוי
מה לא אומרים בוועדה הרפואית
איך מעלים אחוזי נכות
איך מזהים סוכרת?
תסמיני הסוכרת משתנים בהתאם לגובה הסוכר בדם של החולה. אנשים מסוימים, במיוחד אלה הסובלים מבעיות סוכרת מסוג 2, עשויים שלא לחוות תסמינים בהתחלה. בסוכרת מסוג 1 הסימפטומים נוטים להופיע במהירות רבה יותר ובחומרה רבה יותר.
חלק מהסימנים והתסמינים של סוכרת מסוג 1 וסוג 2 הם: צמא מוגבר, ירידה לא מוסברת במשקל, עצבנות, צורך תכוף ודחוף במתן שתן, רעב קיצוני, ראייה מטושטשת, עייפות ועוד.
אבחנה של סוכרת בצבא והטיפול הרפואי הניתן
כאשר חייל פונה לרופא בתקופת שירותו הצבאי עם תלונות על תסמינים אשר יכולים להצביע על מחלת סוכרת, הרופא הצבאי ישלח אותו לבדיקות דם וסוכר אשר תאמוד את גובה הסוכר בגוף. לעיתים, בשלב האבחנה, מצב הסוכרת הינו מסוכן ודורש פעולות רפואיות מהירות כדי לעצור את הרס הלבלב ולכן הטיפול יתחיל בבית החולים עד לאיזון מינימלי.
בהתאם לעוצמת המחלה, האיזון והטיפול הרפואי הנדרש הצבא יכלכל את המשך צעדיו בעניין הטיפול הרפואי.
שחרור מהשירות הצבאי עקב פרופיל פוסל שירות בשל סוכרת בצבא
כאשר החייל אינו מסוגל להמשיך את שירותו הצבאי בעקבות מצבו הרפואי והוא נדרש לטיפולים תכופים אזי שהרופא הצבאי יזמן את החייל לוועדה רפואית אשר תקבע את הפרופיל העדכני שלו. ככל שמצבו הרפואי מצדיק זאת, הוועדה הרפואית תקבע לחייל פרופיל פוסל שירות ותאפשר לו להשתחרר מהשירות הצבאי.
ישנה אפשרות נוספת שהתפתחה לאחרונה והיא להסתפח ליחידת מחלימים, יחידה צבאית חדשה שנפתחה בינואר 2020 ועוסקת בטיפול הרפואי הנדרש של החייל החולה. במקום שהחייל ישתחרר ויקבל את הטיפול הרפואי ע"י קופת החולים או ע"י משרד הביטחון במידה והוגשה תביעה, החיילים ביחידה זו ממשיכים בשירותם הצבאי, שוהים בבית בתקופת ימי המחלה/ מוסד רפואי ואת הטיפול הרפואי הם ממשיכים לקבל ע"י הצבא.
תביעה נגד משרד הביטחון בגין מחלת הסוכרת בצבא
ניתן להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בסמוך למועד השחרור, כך שאם החייל בוחר להשתחרר מהשירות הצבאי הוא יכול להגיש תביעה למשרד הביטחון בגין מחלת הסוכרת ממנה הוא סובל.
על התובע להגיש תביעה בצורה מנומקת ומפורטת בצירוף תצהירים, עדויות, מכתב מפקד ועוד.
התובע יצטרך להוכיח קשר סיבתי בין השירות הצבאי למחלת הסוכרת שנגרמה לו. לאחר הגשת כל נספחי התביעה, משרד הביטחון יבצע בירור עובדתי מעמיק של הטענות שנטענו בכתב התביעה, יוציא את כל הרשומות הרפואיות מיום לידתו של התובע ולאחר מכן יפנה את התובע למומחה רפואי מטעמו. המומחה יערוך חוות דעת רפואית לעניין הקשר שבין השירות הצבאי/ אירוע ספציפי בשירות הצבאי לבין פרוץ המחלה.
בכדי שהרופא מטעם משרד הביטחון יכיר בתובע כנכה צה"ל בעקבות הסוכרת, יבחן המומחה את עברו הרפואי, כדי לשלול תחילתה של מחלה עוד קודם לכן, ולאחר מכן ינסה להבין האם המצבו הנפשי שהיה התובע שרויי בסמוך לתחילת המחלה יכול להוות טריגר להתפרצות המחלה. רק אחרי שהמומחה השתכנע כי הטריגר שאירע קודם לתחילת המחלה, יכול לגרום להתפרצות הסוכרת בצבא – ימליץ המומחה הרפואי להכיר בתובע כנכה צה"ל בעקבות מחלת הסוכרת בצבא.
כיוון שבסופו של דבר המומחה הרפואי, במקרה הזה, אנדוקרינולוג יכתוב את חוות הדעת בעניין הקשר הסיבתי בין השירות לבין התפרצות מחלת הסוכרת בצבא, הרי שזהות המומחה יכולה למעשה להכריע את הכף.