מחלת האסטמה: רקע כללי
אסטמה היא מחלת ריאות שכיחה בקרב האוכלוסייה. המחלה הינה מחלה דלקתית בדרכי הנשימה שיכולה להקשות על הנשימה, היא מוחמרת לרוב בעקבות חשיפה לחומרים ממסוימים או לסיטואציות שונות. ישנם מספר סוגים של אסטמה, כאשר לכל סוג יש את דרכי הטיפול שלו. אין הדמיה שיכולה לאבחן את מחלת האסטמה באופן וודאי ולכן האבחנה נעשית ע"י רופא לפי סיפור המקרה ותלונות המטופל וכן לפי במספר בדיקות שהרופא יבצע בכדי לאמת את האבחנה.
פרופיל צבאי לחולי אסטמה בצבא
חייל שסובל מאסטמה עוד קודם לשירות הצבאי או חייל שהחל לסבול ממחלת האסתמה בצבא יקבע עבורו (לרוב) פרופיל 45 -64. ישנם חיילים שיקבע עבורם פרופיל פוסל שירות כאשר הפגיעה הנשימתית בעקבות המחלה היא משמעותית מאוד.
אסטמה בצבא – תביעה נגד משרד הביטחון
בכדי שאגף שיקום נכים במשרד הביטחון יכיר בחייל כנכה צה"ל בגין מחלת האסתמה בצבא, יהיה על התובע (החייל) להוכיח שהמחלה נגרמה בעקבות השירות הצבאי ולא די בכך שהמחלה התפרצה בזמן השירות הצבאי. כיוון שכך, לפני שמוגשת תביעה, נדרשת הבנה רפואית ומשפטית מעמיקה מאוד, זאת בכדי להוכיח שהמחלה אכן נגרמה או שהוחמרה בעקבות השירות הצבאי. לדוגמא, מחלת האסתמה הינה לרוב מחלה בעוצמות משתנות, כך שיכול להיות, שאותו החייל סבל ממחלה שקטה עוד קודם לשירות, מחלה שלא באה לידי ביטוי, ורק כשהתגייס לצבא המחלה אובחנה – מצב כזה הינו מצב בעייתי להוכחת הקשר בין השירות לבין המחלה.
מה גורם למחלת אסתמה?
לפי הספרות הרפואית, מחלת האסתמה יכולה להיגרם או להיות מוחמרת בעקבות חשיפה לחומרים מגרים כמו ריחות בשמים או חומרי ניקוי, עשן, זיהום אוויר, אבק, שינויי טמפרטורות, תרופות כמו אספירין, מצבי לחץ קיצוניים וכן כתוצאה של מחלות שונות בסינוסים, הצטננות ושפעת, וכיוצ"ב.
ישנם אוכלוסיות עם גורמי סיכון, והם:
- הורים שסובלים מאסטמה – בעיקר אמא
- גנטיקה
- מוצא
- מין – זכרים נוטים יותר לחלות באסטמה
- מחלות ריאה (ניתן לראות תופעה זו גם לאחר מחלת הקורונה)
אסטמה בצבא – הגשת תביעה למשרד הביטחון
לאחר שמוגשת תביעה למשרד הביטחון, אגף השיקום יאסוף את כל החומר הרפואי של התובע מגיל ילדות ועד למועד התביעה. משרד הביטחון יאמת את הטיעונים שנטענו בכתב התביעה [לדוגמא: אם החייל טוען שמחלת האסתמה נגרמה בעקבות שירותו הצבאי בחייל השריון, שם הוא נחשף לאבק בצורה משמעותית. כאן משרד הביטחון יאמת את הטיעונים עם הדרג הפיקודי(אישור תנאי שירות) שאכן היה חשוף לאבק בתדירות רבה] לאחר שמשרד הביטחון יאסוף את כל המידע הדרוש, יופנה החייל לבדיקה אצל רופא מומחה מטעם משרד הביטחון (רופא מומחה בפנימית או רופא מומחה ריאות). אותו רופא יכתוב חוות דעת רפואית שתעסוק בקשר שבין מחלת האסטמה לבין השירות הצבאי. אם מחלת האסטמה נגרמה בעקבות השירות הצבאי, המחלה הוחמרה או שהמחלה בכלל לא קשורה לשירות.
הרופא יבדוק את התיק הרפואי של התובע בצורה יסודית, יחפש עדויות למחלה עוד קודם לשירות (לפי התלונות בתיק הרפואי של רופא ילדים או משפחה), וכן יבדוק שהתובע לא סבל או סובל מאלרגניות עוד קודם לשירות (כיוון שלעיתים קיים קשר בין אלרגניות לבין מחלת האסתמה). בהתאם לסיפור המקרה, תנאי השירות מהמפקדים ובהתאם לבדיקה הרפואית, יגיש המומחה חוות דעת רפואית לעניין הקשר הסיבתי שבין מחלת האסטמה לשירות הצבאי לאגף השיקום-משרד הביטחון.