אסטמה בצבא | להיות מוכר/ת כנכה צה"ל | עורך דין משרד הביטחון

אסטמה בצבא: הדרך להיות מוכרים כנכי צה"ל ולקבל פיצויים והטבות

חייל שהתגייס לצה"ל בריא והתפרצה אצלו מחלת אסטמה, וכן חייל שהתגייס עם מחלת אסטמה ומחלתו הוחמרה בצבא, יוכל להגיש תביעה נגד משרד הביטחון. במידה והתביעה תוכיח שאכן המחלה נגרמה או הוחמרה בעקבות השירות הצבאי – יוכר החייל כנכה צה"ל. הנכה יקבל פיצויים, טיפולים, הטבות וכו' בגין הנכות. מאמר זה יפרט בקצרה את הדרך להיות מוכרים כנכי צה"ל בגין מחלת אסטמה בצבא.
אסטמה בצבא, הגשת תביעה נגד משרד הביטחון

תוכן עניינים

מחלת האסטמה: רקע כללי

אסטמה היא מחלת ריאות שכיחה בקרב האוכלוסייה. המחלה הינה מחלה דלקתית בדרכי הנשימה  שיכולה להקשות על הנשימה, היא מוחמרת לרוב בעקבות חשיפה לחומרים ממסוימים או לסיטואציות שונות. ישנם מספר סוגים של אסטמה, כאשר לכל סוג יש את דרכי הטיפול שלו. אין הדמיה שיכולה לאבחן את מחלת האסטמה באופן וודאי ולכן האבחנה נעשית ע"י רופא לפי סיפור המקרה ותלונות המטופל וכן לפי במספר בדיקות שהרופא יבצע בכדי לאמת את האבחנה.

פרופיל צבאי לחולי אסטמה בצבא

חייל שסובל מאסטמה עוד קודם לשירות הצבאי או חייל שהחל לסבול ממחלת האסתמה בצבא יקבע עבורו (לרוב) פרופיל 45 -64. ישנם חיילים שיקבע עבורם פרופיל פוסל שירות כאשר הפגיעה הנשימתית בעקבות המחלה היא משמעותית מאוד.

אסטמה בצבא – תביעה נגד משרד הביטחון

בכדי שאגף שיקום נכים במשרד הביטחון יכיר בחייל כנכה צה"ל בגין מחלת האסתמה בצבא, יהיה על התובע (החייל) להוכיח שהמחלה נגרמה בעקבות השירות הצבאי ולא די בכך שהמחלה התפרצה בזמן השירות הצבאי. כיוון שכך, לפני שמוגשת תביעה, נדרשת הבנה רפואית ומשפטית מעמיקה מאוד, זאת בכדי להוכיח שהמחלה אכן נגרמה או שהוחמרה בעקבות השירות הצבאי. לדוגמא, מחלת האסתמה הינה לרוב מחלה בעוצמות משתנות, כך שיכול להיות, שאותו החייל סבל ממחלה שקטה עוד קודם לשירות, מחלה שלא באה לידי ביטוי, ורק כשהתגייס לצבא המחלה אובחנה – מצב כזה הינו מצב בעייתי להוכחת הקשר בין השירות לבין המחלה.

מה גורם למחלת אסתמה?

לפי הספרות הרפואית, מחלת האסתמה יכולה להיגרם או להיות מוחמרת בעקבות חשיפה לחומרים מגרים כמו ריחות בשמים או חומרי ניקוי, עשן, זיהום אוויר, אבק, שינויי טמפרטורות, תרופות כמו אספירין, מצבי לחץ קיצוניים  וכן כתוצאה של מחלות שונות בסינוסים, הצטננות ושפעת, וכיוצ"ב.

ישנם אוכלוסיות עם גורמי סיכון, והם:

  1. הורים שסובלים מאסטמה – בעיקר אמא
  2. גנטיקה
  3. מוצא
  4. מין – זכרים נוטים יותר לחלות באסטמה
  5. מחלות ריאה (ניתן לראות תופעה זו גם לאחר מחלת הקורונה)

 

אסטמה בצבא – הגשת תביעה למשרד הביטחון

לאחר שמוגשת תביעה למשרד הביטחון, אגף השיקום יאסוף את כל החומר הרפואי של התובע מגיל ילדות ועד למועד התביעה. משרד הביטחון יאמת את הטיעונים שנטענו בכתב התביעה [לדוגמא: אם החייל טוען שמחלת האסתמה נגרמה בעקבות שירותו הצבאי בחייל השריון, שם הוא נחשף לאבק בצורה משמעותית. כאן משרד הביטחון יאמת את הטיעונים עם הדרג הפיקודי(אישור תנאי שירות)  שאכן היה חשוף לאבק בתדירות רבה] לאחר שמשרד הביטחון יאסוף את כל המידע הדרוש, יופנה החייל לבדיקה אצל רופא מומחה מטעם משרד הביטחון (רופא מומחה בפנימית או רופא מומחה ריאות). אותו רופא יכתוב חוות דעת רפואית שתעסוק בקשר שבין מחלת האסטמה לבין השירות הצבאי. אם מחלת האסטמה נגרמה בעקבות השירות הצבאי, המחלה הוחמרה או שהמחלה בכלל לא קשורה לשירות.

הרופא יבדוק את התיק הרפואי של התובע בצורה יסודית, יחפש עדויות למחלה עוד קודם לשירות (לפי התלונות בתיק הרפואי של רופא ילדים או משפחה), וכן יבדוק שהתובע לא סבל או סובל מאלרגניות עוד קודם לשירות (כיוון שלעיתים קיים קשר בין אלרגניות לבין מחלת האסתמה). בהתאם לסיפור המקרה, תנאי השירות מהמפקדים ובהתאם לבדיקה הרפואית, יגיש המומחה חוות דעת רפואית לעניין הקשר הסיבתי שבין מחלת האסטמה לשירות הצבאי לאגף השיקום-משרד הביטחון.

סובל/ת ממחלת האסתמה מהצבא?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

הכרה כנכה צה"ל – אסטמה בצבא

כאשר המומחה הרפואי מטעם משרד הביטחון טוען שמחלת האסטמה נגרמה בעקבות השירות הצבאי, קצין התגמולים במשרד הביטחון יוציא החלטה אשר קובעת כי המחלה נגרמה עקב השירות ולמעשה התובע יוכר כנכה צה"ל בגין מחלה זו. התובע יועבר לשלב הוועדות רפואיות לצורך קביעת אחוזי נכות במשרד הביטחון – לצורך קבלת הפיצוי, ההטבות, הטיפולים וכו'.

כאשר המומחה הרפואי של משרד הביטחון טוען שהמחלה לא נגרמה בעקבות השירות הצבאי, קצין התגמולים במשרד הביטחון ידחה את התביעה והתובע לא יוכר כנכה צה"ל. במצב הזה, הדרך היחידה לשנות את ההחלטה היא בפניה לבית המשפט השלום, בערעור על החלטת קצין התגמולים. יש לצרף לערעור מסמכים רבים הכוללים תצהירים, חוות דעת רפואית וכו'.

כמו כן, במידה והרופא הכיר בהחמרה של המחלה, כלומר הכיר באופן חלקי – יופנה התובע לוועדה רפואית במשרד הביטחון, יקבעו לו אחוזי נכות. במידה וירצה התובע לערער בכדי שמחלתו תוכר בשלמותה – יצטרך התובע לערער לבית המשפט מיד עם קבלת ההחלטה לעניין גובה אחוז הנכות שנקבע..

אחוזי נכות במשרד הביטחון לחולי אסתמה בצבא

אחוזי הנכות במשרד הביטחון נקבעים על בסיס תקנות הנכים ובהתאם לאחוז המגבלה (סעיף 5 לתקנות הנכים). ככל שמצב המחלה חמור יותר, כך אחוז הנכות יהיה גבוה יותר. הוועדה הרפואית תרצה לקבל מסמכים רפואיים עדכניים אשר מייצגים את מצב המחלה העדכני של התובע בכדי להבין את חומרתה.

  • נכים עם אסתמה קלה ללא הפרעות תפקודיות יקבלו אחוז נכות נמוך.
  • נכים עם התקפים קלים יוכלו לקבל סביב ה- 20% נכות.
  • נכים עם התקפים קשים המלווים בקושי נשימתי משמעותי יוכלו לקבל סביב ה- 40% נכות.
  • במקרים חריגים נוספים, כאשר המחלה פוגעת בתפקוד היומיומי באופן ניכר, הוועדה תהיה רשאית לקבוע אחוז נכות גבוה מ40%.

על החלטת הוועדה המחוזית ניתן לערער בפני הוועדה העליונה. חשוב לדעת שבסמכות הוועדה העליונה היא לפתוח את הקלפים מהתחלה, לקבוע אחוז נכות גבוה יותר ולקבל את הערעור, להשאיר את אחוז הנכות כפי שקבעה הוועדה המחוזית, ולקבוע אפילו אחוז נכות נמוך.

סיכום –  מחלת אסתמה בצבא

במידה והתפרצה או שהוחמרה אצלכם מחלת אסתמה בצבא, כדאי לבחון את האפשרות להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בכדי שתהיו מוכרים כנכה צה"ל. כשמשרד הביטחון מכיר בכם כנכה צה"ל, הוא למעשה לוקח אחריות על המחלה, על ההשלכות שלה וכן ייתן פיצויים, הטבות, תגמולים לנכה. כמו-כן משרד הביטחון יפתח את האפשרות להגדלת אחוז הנכות במידה ומצב המחלה יוחמר עם השנים.

הסיבה להתפרצות מחלת האסתמה לא תמיד ברורה מספיק בכדי להוכיח באופן וודאי שאכן המחלה נגרמה/ הוחמרה עקב השירות הצבאי – דבר שהופך את התביעה לתביעה מורכבת. התביעה צריכה להיות מוגשת לאחר בירור רפואי ומשפטי מעמיק והגשה תביעה צריכה להיות בצורה יסודית ומנומקת.

עורך דין לאסטמה בצבא

עורך דין שמתמחה באופן בלעדי בתביעות נגד משרד הביטחון מכיר היטב את אגף השיקום במשרד הביטחון ויודע להתמודד עם תביעות מורכבות מסוג זה. הגשה של תביעות אלה דורשות הבנה רפואית וקשרים ענפים עם רופאים מומחים בתחום, כל זה בכדי להציג למשרד הביטחון תזה (עמדה) שמחלת האסטמה נגרמה בעקבות השירות הצבאי, דבר שיוביל להכרה כנכה צה"ל ע"י משרד. תיקון של תביעה שנדחתה הוא הליך מורכב שהתוצאות הם אינם בטוחות. בנוסף שינוי החלטת קצין התגמולים נעשה בערעור בבית משפט עם חוות דעת רפואית, תצהירים, עדויות וכו' – דבר שגורר הוצאות רבות.

סובל/ת ממחלה שאירעה לך עקב השירות?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

משרד עו"ד ידידיה בלומהוף - תביעות נגד משרד הביטחון

עורך דין תביעות משרד הביטחון ידידיה בלומהוף הינו הבעלים של משרד עורכי דין ידידיה בלומהוף אשר מתמחה באופן בלעדי בתביעות משרד הביטחון. המשרד שלנו זכה להיות המשרד המוביל אשר מייצג את הלוחמים של היחידות המיוחדות.
משרדנו גאה לייצג בכבוד את אותם חיילים / אנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו כתוצאה משירותם על הגנת המולדת.

עורך דין משרד הביטחון ידידיה בלומהוף

סובלים ממחלת האסתמה שאירעה לכם בצבא?

השארו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
חיפוש

סובל.ת ממחלה שאירעה לך עקב השירות ?

יתכן ואת\ה זכאי\ת להכרה כנכה אגף שיקום במשרד הביטחון ולקבל תגמולים והטבות בהתאם. עורך דין משרד הביטחון לשירותך.

לבדיקת זכאות מהירה בחינם >>

מאמרים אחרונים

עקבו אחרינו בפייסבוק

"נלחמים עבורך" - בדיקת זכאות בחינם

חיילים , שוטרים או בוגרי שירות ביטחוני אחר ונחבלתם או חליתם במהלך השירות?

יתכן ואתם זכאים להכרה כנכה אגף שיקום – משרד הביטחון, לקבל תגמולים והטבות בהתאם.

דילוג לתוכן