תביעה נגד משרד הביטחון בגין שבר בקרסול בצבא
תנאי להכרה בתביעה נגד משרד הביטחון:
לצרוך הכרה כנכה צה"ל התובע צריך לעמוד בשני תנאים מצטברים.
- החבלה אירעה במהלך השירות הצבאי
- החבלה נגרמה עקב השירות הצבאי.
שבר בקרסול שאירע בחופשה מהצבא
כאשר החבלה קרתה במהלך השירות הצבאי, אזי כמובן שניתן לתבוע את משרד הביטחון ולקבל את אשר מגיע כתוצאה מכך. כאשר החבלה בקרסול קרתה לחייל בסדיר במהלך חופשה אזי ניתן לבדוק האם יהיה ניתן להגיש את התביעה בהתאם לחוק חיילים בחופשה. בדקו האם אתם זכאים לפיצויים בלינק: "נפצעתם בחופשה מהצבא? ייתכן שתהיו זכאים לפיצויים – תביעה נגד משרד הביטחון")
דוח פציעה בגין שבר בקרסול בצבא
כאשר מועד החבלה הוא ברור, יש צורך למלא דוח פציעה. ניתן לקרוא בהרחבה על נושא דוח פציעה בצבא בלינק: "דו"ח פציעה בצבא – מה מטרתו ומתי אנחנו נזקקים לו? – עורך דין משרד הביטחון".
ועדה רפואית בצבא
לאחר ביצוע הניתוח, יועבר החייל לר"מ 2 ויהיה תחתם. כל טיפול, בעיה או בקשה יינתנו על ידם. בתקופה שבסמוך לניתוח ולאחר מכן יעבור וועדה רפואית שתוריד את הפרופיל שלו.
במידה והחייל יקבל פרופיל 21/24 אזי שהוא יזומן לשיחת זכויות ולאחר מכן ישוחרר מצה"ל וימשיך את השיקום שלו באזרחות. ככל שהתביעה תוגש מהר יותר ובצורה מקצועית יותר, יוכל החייל לקבל באופן מהיר טיפול רפואי על חשבון משרד הביטחון. לעיתים, החייל יקבל תגמול עבור ימי המחלה אותם הוא קיבל כתוצאה משבר בקרסול בצבא ולהיות מתוגמל בהתאם לתקנות. (ניתק לקרוא בהרחבה על נושא שיחת זכויות בלינק:"שיחת זכויות בצבא – מה מטרתה ומהן ההשלכות? – עורך דין תביעות משרד הביטחון")
הגשת תביעה נגד משרד הביטחון בגין שבר בקרסול
את התביעה יש להגיש למשרד הביטחון – אגף שיקום נכים. כמובן שיש יתרון משמעותי כאשר עורך דין תביעות משרד הביטחון מנהל תביעה שכזו. העורך דין מגיש אותה בעצמו ומצטרף לוועדה הרפואית אשר תקבע את אחוזי הנכות שיינתנו לחייל. ניתן לקרוא בהרחבה מאמר העוסק ביתרונות שיש לעורך דין בהגשת תביעה למשרד הביטחון בלינק: "הגשת תביעה למשרד הביטחון דרך ר"מ 2 בגין חבלה או מחלה – יתרונות וחסרונות".
בחבלות מהסוג הזה, אנו נדרשים להבין היטב אם הפגימה היא רק אורתופדיה או שהיא גם נוירולוגית, כירורגיה פלסטית ועוד. כל תחום יכול לתת אחוזי נכות נפרדים ונוספים לפגיעה.
ישנה חשיבות גדולה להבין היטב את מנגנון הפגימה בכדי לקבל עליה את מירב אחוזי הנכות. כל זאת במטרה להקנות לחייל/נכה הטבות ותמלוגים גבוהים יותר.
אחוזי נכות במשרד הביטחון בגין שבר בקרסול בצבא
שאחר שמשרד הביטחון הכיר בשבר כשבר שנגרם עקב השירות הצבאי, הוא יפנה את התובע לוועדה רפואית את תקבע את גובה הנכות שלו. גובה הנכות ישקף את הפיצויים, ההטבות והתגמולים שיקבל התובע (ככל שיגיע ל105 נכות). הוועדה תתקיים במחוז השיקום של התובע (חיפה, ירושלים, פתח תקווה, באר שבע).
בוועדה הרפואית ישבו הרופא/ים ומזכיר/ת הוועדה. התובע יספר ממה הוא סובל ואח"כ עורך הדין שלו יפרט בפני הוועדה את המצב הרפואי והמשפטי לגביו. לאחר מכן יחתום עורך הדין והתובע על פרוטוקול הוועדה והרופא יבדוק את התובע בדיקה קלינית. לאחר שהתובע יצא מהחדר, הוועדה תסכם את הבדיקה ותכתוב את החלטותיה בצורה מסודרת על הפרוטוקול.
אחוזי נכות במשרד הביטחון לא נקבעים ככה סתם, הם צריכים להיות מגובים ע"י תקנות הנכים והפסיקה המשפטית. לעוד פרטים בנושא קביעת אחוזי נכות במשרד הביטחון – לחצו כאן.
לאחר החלטת הוועדה הרפואית המחוזית ניתן לערער בפני הוועדה העליונה במשרד הביטחון. חשוב לדעת שבסמכות הוועדה גם להוריד את אחוז הנכות שקבעה הוועדה המחוזית, לכן חשוב לבצע את ערער באופן שקול ומקצועי. למאמר המורחב בנושא ערעור על החלטת הוועדה הרפואית המחוזית – לחצו כאן.
סעיפי הנכות לפני התקנות בעקבות שבר בקרסול בצבא
סעיף 48 (3) – קרסול
א. הגבלה בתנועת פרק הקרסול
I. בצורה קלה 5%
II. בצורה בינונית 10%
III. קשיון נח 20%
IV. קשיון לא נח 30%
ב. נקע בקרסול
קביעת דרגת הנכות תתבסס על בדיקה קלינית וצילום מתיחה השוואתי (stress roentgenogram)
I. מצב אחרי נקע יותר מפעמיים ללא עדות לפגיעה ברצועות, וללא פתיחה משמעותית 1%
II. אי-יציבות של הרצועות, בצורה קלה עד בינונית,פתיחת יתר (opening excess) מ על 5
מעלות ועד 10 מעלות 5%.
III. אי-יציבות של הרצועות, בצורה ניכרת, פתיחת יתר מעל 10 מעלות ועד 15 מעלות 10%.
IV. אי-יציבות של הרצועות בצורה קשה, פתיחת יתר מעל 15 מעלות 20%.
כמו כן, ובמידה והתובע עבר ניתוח לתיקון הקרסול יקבע עבורו אחוז נכות נוסף על הצלקת (ככל שהצלקת גדולה יותר ורגישה יותר אחזו הנכות יכול לטפס), וכן כאשר יש נימול / אחוז תחושה בעקבות המצב – גם זה יזכה בנכות נוספת.
סיכום – הכרה כנכה צה"ל בגין שבר בקרסול בצבא
שבר בקרסול בצבא פוגע באופן ממשי באורח חייו של החייל, לכן חשוב מאוד להגיש תביעה למשרד הביטחון כדי להיות מוכר כנכה צה"ל בגין הקרסול. המטרה הראשונה שאנחנו מגישים את התביעה, היא לצורך אחריות של משרד הביטחון לבעיה שבקרסול, כך שאם המצב יחמיר עם השנים יוכל החייל התובע לבקש ועדה רפואית חוזרת (החמרת מצב) ולהגדיל את אחוז הנכות שנקבע לו. המטרה השנייה היא קבלת פיצויים, תגמולים והטבות בגין הנכות בקרסול. בתביעה נגד משרד הביטחון התובע יזכה לקבל פיצוי כספי אם יקבע עבורו נכות של 10% נכות ומעלה (כולל). ככל שאחוז הנכות יהיה גבוה יותר כך גם הפיצוי וההטבות שיינתנו יהיו גבוהים יותר.