מה זו החמרת מצב?
תביעה על החמרת מצב ניתן להגיש רק על איברים שבגינם נקבעו אחוזי נכות בתביעה ראשונית. כך למשל, אם תובע מסוים קיבל אחוזי נכות בגין פגיעה ביד ימין והחל לחוות בעיות ברגל שמאל לא יוכל להגיש תביעה על המצב של הרגל. במצב הזה ניתן להגיש תביעה חדשה בגין הפגיעה ברגל שמאל. אם התובע חווה החמרה במצב של יד ימין, רק אז ניתן יהיה להגיש תביעה בגין החמרה.
*במקרים של פגיעה באיבר אחר בגלל הנכות באיבר המוכר, ניתן להגיש תביעה לנכות מוסבת לפי תקנה 9.
מי יכול להגיש תביעה על החמרת מצב מהצבא?

לפני הגשת תביעה על החמרת מצב, חשוב לדעת מי זכאי להגיש תביעה כזו: מי שהוכר כנכה צה"ל ונקבעו לו אחוזי נכות בגין פגיעה מסוימת יכול להגיש תביעה על החמרת מצב. מועד הגשת התביעה הוא אחת לשישה חודשים ממועד הוועדה הרפואית האחרונה.
לאחר שמגישים תביעה על החמרת מצב במשרד הביטחון, יש לעמוד בשנית מול ועדה רפואית. אם הוועדה הזו תיווכח בהחמרה ותכיר בה, התובע/ת יוכלו לקבל פיצויים מוגדלים. אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם למצבו הנוכחי של התובע, ותיקים שכאלה ייבחנו על ידי ועדה רפואית מחוזית.
תביעות מהסוג הזה ניתן להגיש במקרים שבהם נקבעו אחוזי נכות של 1% לפחות בתביעה הראשונית.
במקרים שבהם הוועדה הרפואית קבעה 0% נכות, או קבעה שאין פגימה, יש לפנות לקצין התגמולים של משרד הביטחון.
**למאמר נוסף מורחב בנושא החמרת מצב במשרד הביטחון לחצו על הלינק.
החמרה במצב: הגשת בקשות במשרד הביטחון
כמו בתביעה הראשונית, חשוב להגיש בקשות להחמרה בצינורות המקובלים. תחילה, יש לאסוף מסמכים רפואיים שתומכים בטענה של החמרה. מומלץ בשלב הזה להגיש מסמך רפואי מסודר מרופא מומחה שבחן את מצבכם. חשוב לציין שתביעה על החמרת מצב צריכה להיתמך בראיות רפואיות מידי רופאים מוסמכים.
לאחר איסוף המידע הזה, יש להגיש בקשה רשמית להחמרת מצב במחוז השיקום שאליה אתם משתייכים. בקשות כאלו ייבחנו בקפידה, וכל תיק ישובץ לוועדה רפואית עם רופא אחד או מספר רופאים שמתמחים בתחום עם הפגימה שבנידון.
התובע יקבל הודעה רשמית על מועד הוועדה הרפואית, ועל החומרים שיש להביא לוועדה. במועד הוועדה, התובע יישאל על החמרת מצבו, ובמקרים מסוימים המומחים יבצעו בדיקות משלהם כדי לקבוע אם אכן חלה החמרה במצב.
מה עוד חשוב לדעת על תביעות בגין החמרת מצב?
הדבר החשוב ביותר שיש לדעת הוא שישנו סיכון מסוים בהגשת תביעות על החמרת מצב בצבא; התרחיש הטוב ביותר הוא שאכן תקבלו הגדלה באחוזי הנכות. במצבים אחרים ייתכן שאחוזי הנכות יישארו כפי שהם. ישנו גם מצב שלישי שאחוזי הנכות הראשוניים יונמכו. כלומר, ייתכן שתצאו מהוועדה הרפואית עם אחוזים נמוכים יותר לעומת כשנכנסתם, וכתוצאה מכך גם פיצויים נמוכים יותר.
המצב הזה אפשרי לא רק באחוזי נכות זמניים, אלא גם באחוזי נכות שנקבעו לצמיתות. כדי למנוע הפחתה באחוזי הנכות, מומלץ לבחון לעומק אם אכן חלה החמרה במצבכם. ישנם מצבים שאנשים מרגישים כאב מוגבר באיבר שעליו קיבלו אחוזי נכות, אך קביעה רפואית תראה שלא חלה החמרה במצב. לכן, לפני שמגישים בקשה על החמרת מצב בצבא, חשוב לבדוק שזה אכן המצב, ולגבות את הטענות בראיות רפואיות.
כמו-כן, ישנם מצבים שקצין התגמולים מבקש מהוועדה לבדוק גם את איברים אחרים שהוכרו במשרד הביטחון, גם כאשר לא הוגש עליהם בקשה להחמרת מצב. לדוגמא: נכה שהגיש החמרת מצב על פריקות כתף כאשר יש לו גם נכות על הברכיים, יכול קצין התגמולים להורות לוועדה הרפואית לבדוק גם את הברכיים בנוסף לכתף.