האם פוסט טראומה היא מחלת נפש?
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא מצב פסיכיאטרי המוכר על ידי האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית. הבעיה הזו מופיעה בעקבות חשיפה ישירה או עדות לאירוע טראומטי, מה שמוביל לתסמינים כמו פלאשבקים, חרדות ומחשבות פולשניות ושליליות. למרבה הצער, פוסט טראומה הוא מצב נפוץ במיוחד בקרב חיילים עקב אופי השירות שלהם. PTSD בצבא משפיע באופן משמעותי על חיי היומיום והתפקוד, ומכאן עולה השאלה: האם פוסט טראומה היא מחלת נפש? כאן נגלה מה צריך לדעת על הנושא, וכיצד חיילים שחוו פוסט טראומה יכולים לממש את זכויותיהם.
מה זאת פוסט טראומה?
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) היא מצב נפשי הנובע מחוויות קשות שונות שמשאירות חותם ארוך-טווח.
אנשים המתמודדים עם PTSD חווים לעתים קרובות זיכרונות מטרידים מהאירוע הטראומטי באמצעות סיוטים ופלאשבקים. בנוסף, הם עלולים להתמודד עם תחושות של בידוד, עצבנות ואשמה, לצד הפרעות שינה, כמו נדודי שינה.
התסמינים של PTSD יכולים להשפיע במידה ניכרת על חייהם של אלו הסובלים מהבעיה, ועל תפקודם היומיומי.
מתי מופיעים תסמיני פוסט טראומה?
ברוב המקרים, התסמינים מופיעים במהלך החודש הראשון שלאחר האירוע הטראומטי. עם זאת, במיעוט המקרים, הסימפטומים עשויים שלא לצוץ עד מספר חודשים או אפילו שנים לאחר מכן.
חלק מהאנשים חווים תקופות של הקלה יחסית בתסמינים ואחריהם החמרות, בעוד שאחרים מתמודדים עם תסמינים מתמשכים וחמורים.
תסמינים של פוסט טראומה
תסמיני PTSD מתחלקים לשלוש קטגוריות: התנסות (חוויה) מחדש של האירועים שהובילו לטראומה, הימנעות ועוררות יתר. התנסות מחדש כוללת פלאשבקים ומחשבות חודרניות, בעוד הימנעות כרוכה בהתחמקות מתזכורות לטראומה ולניתוק רגשי. עוררות יתר כוללת תגובת פחד מוגברת וקשיי שינה או ריכוז.
פוסט טראומה בקרב חיילים: מה חשוב לדעת?
חיילים מתמודדים עם סיכון לפתח PTSD מוגבר עקב חשיפה חוזרת ונשנית לטראומה ולגורמי לחץ, כמו היערכות לקרב ועדות לנפגעים, מלחמת חרבות ברזל. רגשות אשמה או פגיעה מוסרית עלולים להחמיר את התסמינים. גורמי הסיכון כוללים טראומה קודמת, חוסר תמיכה והיסטוריה של בריאות הנפש.